Băuturile energizante conțin cantități ridicate de cofeină. Consumul frecvent se asociază cu o serie de riscuri pentru sănătate, inclusiv: afecțiuni cardiace, anxietate, tulburări de somn și ritm cardiac crescut. Pentru a reduce efectele secundare ale acestor băuturi, poți alege să-ți diversifici alimentația. Citește despre înlocuitori pentru băuturile energizante.
Ai la dispoziție o mulțime de băuturi pe care le poți folosi ca surse de energie și care îți pot asigura o serie de beneficii pentru sănătate. Le poți include ușor în dietă deoarece le poți prepara singur acasă, așa cum îți dorești.
Înlocuitori pentru băuturile energizante
Băuturile energizante te pot ajuta să obții un nivel de energie mai ridicat, dar consumul frecvent al acestora prezintă mai multe riscuri pentru sănătate. Acestea pot cauza: dependență de cofeină, tensiune arterială ridicată și afecțiuni neurologice.
Pentru a evita efectele adverse ale consumului de energizante, poți încerca să le înlocuiești cu alternative mai sănătoase. Acestea sunt mult mai inofensive și asigură o serie de proprietăți medicinale dacă le incluzi în alimentație.
Ceai negru
Ceaiul negru poate oferi o serie de proprietăți medicinale, cum ar fi: diminuarea riscului de accident vascular cerebral, susținerea sănătății inimii și reducerea riscului de a dezvolta cancer. Acesta este bogat în antioxidanți și poate conține mai puțină cofeină decât băuturile energizante sau cafeaua.
Ceai verde
Ceaiul verde poate sprijini sănătatea oaselor, poate scădea nivelul de colesterol LDL, mai exact de colesterol rău în organism și poate crește longevitatea, conform Redbook. Are în compoziție compuși vegetali antioxidanți și poate îmbunătăți funcția cognitivă. Totodată, prezintă concentrații de cofeină.
Cafea
Cafeaua este unul dintre acești înlocuitori pentru băuturile energizante. Aceasta conține concentrații ridicate de antioxidanți, substanțe care se asociază cu un risc scăzut de a dezvolta: declin cognitiv, afecțiuni cronice sau cancer. Poate reduce șansele de apariție a diabetului și poate ajuta la gestionarea unei greutăți optime.
Apă de cocos
Apa de cocos are un conținut, care include: antioxidanți, calciu, magneziu, fosfor, zahăr, electroliți și carbohidrați. Mai mult, te poate ajuta să te hidratezi și poate fi o sursă importantă de energie. Datorită proprietăților antioxidante, poate lupta împotriva efectelor dăunătoare ale stresului oxidativ. De asemenea, apa de cocos poate reduce tensiunea arterială și poate regla nivelurile de zahăr din sânge.
Smoothie-uri verzi
Smoothie-urile pot fi înlocuitori pentru băuturile energizante, mai ales smoothie-urile verzi, care se prepară din alimente, precum: spanac, castravete, măr verde sau semințe. Acestea pot include o varietate de nutrienți esențiali și pot fi o modalitate simplă de a evita consumul de cofeină.
Shake-uri cu proteine
Shake-urile cu proteine pot stimula recuperarea în urma unui antrenament intens. Acestea ajută la refacerea rezervelor de nutrienți în organism și la regenerarea daunelor musculare. În plus, te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus și de grăsimea de pe abdomen, potrivit Healthline.
Kombucha
Kombucha este un ceai probiotic fermentat care combină ceaiul cu o varietate de bacterii și tipuri de drojdie. Acesta conține concentrații de cofeină, dar poate detoxifia organismul și poate echilibra microbiomul intestinal.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.