Mersul silențios poate avea benefice asupra mai multor aspecte ale sănătății fizice și mentale. Plimbările în liniște te ajută să te relaxezi și să reduci nivelul de stres. Citește care sunt efectele mersului silențios asupra sănătății.
Atunci când îți dorești să mergi în liniște, este suficient să renunți pe durata plimbării la telefonul mobil și la alte aparate care pot crea zgomot. Poți să eviți apelurile telefonice, podcast-urile și muzica. În acest timp, asculți doar sunetele din natură, zgomotul propriilor pași, gândurile și zgomotul traficului.
Efectele mersului silențios asupra sănătății
Mersul în liniște poate fi considerat o formă de meditație, potrivit Eating Well. Când eviți să asculți media sau să comunici cu prietenii și familia, ai șanse mult mai mari de a te conecta cu organismul și a-ți relaxa mintea. Astfel, îți lași gândurile să se liniștească și să se ordoneze pe măsură ce te miști. În plus, mersul în sine este o formă foarte eficientă de exercițiu și o modalitate de a scăpa de stres.
Pentru unele persoane, eliminarea influenței tehnologiei transformă un ritm mental haotic și câteva exerciții fizice dezorganizate, într-un exercițiu de prezență. În special, atunci când multe persoane sunt foarte obișnuite cu expunerea zilnică permanentă, la lumina ecranelor și la diferite surse de zgomot. Indiferent dacă aceste aspecte vizează: tehnologia, școala, viața socială sau serviciul, este important să te deconectezi cel puțin ocazional de la acestea.
Efectele mersului silențios asupra sănătății pot fi mai benefice dacă respecți acest obicei. În plus, 30 de minute de mers zilnic pot fi benefice pentru sănătate. Acestea pot contribui la: întărirea oaselor, diminuarea excesului de grăsime corporală și creșterea puterii musculare și a rezistenței.
De asemenea, dacă asculți muzică în timp ce faci exerciții fizice, nu înseamnă că adopți un obicei negativ. Persoanele care ascultă muzica preferată în timpul exercițiilor se pot simți mai puțin obosite în timpul antrenamentului, deoarece se pot concentra mai ușor într-un mod pozitiv.
Îmbunățește atenția
Efectele mersului silențios asupra sănătății includ îmbunătățirea concentrării. Nu-ți împarți atenția atunci când eviți să vorbești la telefon sau să asculți un podcast. Acest obicei îți creează suficient spațiu mental pentru a fi atent la diferite aspecte.
Stimulează creativitatea
Când încerci să-ți forțezi gândirea creativă sau să rezolvi o problemă, te poți simți prins într-o stare de tensiune și stres, conform Happiful. Schimbarea mediului înconjurător și evadarea din problemele cotidiene poate ajuta mintea să se relaxeze și să se elibereze de griji.
Deși poate părea contradictoriu, atunci când îți lași mintea liberă, ai suficient timp și concentrare pentru a te gândi la o idee nouă. Organizarea unui spațiu fizic și mental pentru a medita cu ajutorul mersului silențios îți stimulează gândirea creativă.
Îmbunătățește conștientizarea de sine
Efectele mersului silențios asupra sănătății includ o mai bună conștientizare de sine. Fără a fi distrasă de tehnologie, mintea ta are libertatea de a-și pune întrebări. La început, vocea ta interioară poate părea destul de puternică, în timp ce încerci să te adaptezi la tăcerea din jurul tău.
Pe măsură ce te obișnuiești cu mersul liniștit, ar trebui să te familiarizezi cu ascultarea propriilor gânduri. Iar unele plimbări pot fi momente inspirate în care îți poți analiza starea mentală, nevoile și scopurile.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.