Ceaiul de lămâie este recunoscut pentru polifenolii antioxidanți și vitamina C, care se găsesc în compoziția sa. Însă, consumul unei cantități prea mari a acestei băuturi, mai ales pe termen lung, poate provoca efecte adverse. Citește despre efectele consumului excesiv de ceai de lămâie.
Chiar dacă are un gust plăcut caracteristic și poate îmbunătăți o serie de aspecte ale sănătății, dacă bei în exces ceai de lămâie, te poți confrunta cu unele simptome neplăcute. Din acest motiv, indiferent de băutura inclusă în alimentație, este indicat să optezi pentru un consum în cantități moderate.
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie
Ceaiul de lămâie se regăsește printre cele mai populare băuturi, care pot aduce efecte benefice imunității. Chiar dacă are un profil nutritiv bogat în complex de vitamine B, vitamina C, minerale și antioxidanți, dacă obișnuiești să-l bei în cantități mari, acest obicei îți poate afecta sănătatea.
În general, consumul în exces al oricărei băuturi îți poate afecta starea de sănătate deoarece înseamnă un dezechilibru în alimentație. În situația în care întâmpini dificultăți în organizarea unei alimentații echilibrate, poți cere sfatul nutriționistului.
Eroziune dentară
Atunci când consumi în mod constant ceai de lămâie, poate provoca simptome de eroziune a smalțului dentar. Aceasta se poate întâmpla din cauza acidului citric din compoziție. Lămâia îți poate predispune dinții la durere acută și sensibilitate la schimbările bruște de temperatură.
Deshidratare
Lămâia poate avea efecte diuretice. Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie pot declanșa deshidratare în organism pentru că îți pot provoca o nevoie frecventă de a urina. Consumul frecvent de ceai de lămâie poate cauza deshidratare în corp.
Totodată, ceaiul de lămâie nu are efecte foarte eficiente în restabilirea echilibrului fluidelor în cazul deshidratării determinate de executarea exercițiilor fizice.
Tulburări digestive
Consumul constant de ceai de lămâie poate determina tulburări digestive. Printre cele mai întâlnite se pot regăsi: dureri de stomac, diaree, sindrom de colon iritabil și chiar ulcer, potrivit Stylecraze.
Consumul excesiv de ceai de lămâie poate modifica nivelul pH-ului din stomac și intestine. Aceasta poate determina reflux gastric dacă acidul din stomac se deplasează până în esofag. Astfel, poate cauza o senzație de arsură în piept și uneori vărsături.
Creșterea riscului de boală Alzheimer
Aportul constant de ceai de lămâie poate ridica șansele de a suferi de boala Alzheimer în ultimele etape ale vieții. Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie pot provoca acumularea de placă de aterom în creier, care se poate asocia cu apariția bolii Alzheimer.
Poate interfera cu chimioterapia
Deoarece lămâia poate funcționa ca antioxidant, poate interfera cu tratamentele care folosesc chimioterapie, conform Livestrong. Dacă urmezi un astfel de tratament, se recomandă să ceri sfatul medicului înainte de a-l consuma.
Creșterea absorbției de aluminiu
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie pot cauza creșterea absorbției de aluminiu. Atunci când adaugi lămâie în ceai, aluminiul prezent în această băutură se poate absorbi în organism. Acumularea de aluminiu poate provoca toxicitate, care poate determina mai multe afecțiuni cronice, cum ar fi encefalopatie, osteomalacie sau afecțiuni osoase aplastice. În cazurile foarte severe poate determina decesul.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.