Beneficiile consumului de ceai Matcha. Efectele acestei băuturi japoneze

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 24 ianuarie 2024, 06:49

Ceaiul Matcha este un sortiment de ceai verde și se obține din pudra de frunze ale plantei Camellia sinensis. Rețeta de preparare provine din Japonia și are un conținut ridicat de clorofilă, care îi oferă culoarea de verde deschis caracteristică. Citește despre beneficiile consumului de ceai Matcha.

Reclamă

Plantele de ceai Matcha produc cantități mai ridicate de aminoacizi, inclusiv: L-teanină, compuși vegetali numiți polifenoli, și antioxidanți, cum ar fi vitamina C. În plus, are un conținut destul de bogat în cofeină, spre deosebire de alte ceaiuri.

Beneficiile consumului de ceai Matcha

Ceaiul Matcha are un conținut ridicat de polifenoli și catechine, doi compuși vegetali, care pot fi eficiente pentru a te proteja împotriva mai multor afecțiuni, conform BBC Good Food. Alături de acest beneficiu, ceaiul Matcha poate oferi numeroase întrebuințări medicinale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Frunzele mai tinere și condițiile de creștere la umbră produc niveluri mai scăzute ale unor compuși, cum ar fi epigalocatechina și epicatechina. În același timp, ce au niveluri semnificativ mai mari ale altora precum galatul de epigalocatechină.

Poate susține sănătatea oaselor

Ceaiurile, mai ales sortimentele de ceai verde, pot contribui la întărirea oaselor și la diminuarea riscului de fracturi osoase. Ceaiul verde, inclusiv ceaiul Matcha, poate fi mai benefic în creșterea densității minerale osoase decât alte tipuri de ceai. Acesta are: niveluri mai crescute de compuși vegetali, oxidare scăzută și proprietăți antioxidante puternice.

Reclamă

Poate sprijini sănătatea sistemului cardiovascular

Printre beneficiile consumului de ceai Matcha se regăsește sprijinirea sănătății sistemului cardiovascular. Ceaiul Matcha poate fi eficient dacă vrei să diminuezi riscul de a dezvolta boli de inimă sau afecțiuni asociate, cum ar fi atacuri de cord și accidente vascular cerebrale. Acesta poate oferi efecte benefice în gestionarea colesterolului.

Poate avea efecte anticancerigene

O parte dintre antioxidanții prezenți în ceaiul Matcha te pot ajuta să-ți protejezi celulele împotriva cancerului. Acești compuși, cum ar fi polifenolii, ar putea contribui la prevenirea sau întârzierea simptomelor bolii, potrivit WebMD.

Poate îmbunătăți funcțiile creierului

Ceaiul Matcha reprezintă o sursă concentrată de: clorofilă, polifenoli, L-teanină și cofeină, substanțe ce pot avea efecte de stimulare a creierului.

Reclamă

Cofeina stimulează sistemul nervos central și crește metabolismul energetic în întregul creier. Astfel, poate intensifica vigilența și performanța memoriei. Cofeina oferă proprietăți antioxidante și, împreună cu catechinele din ceaiul Matcha, poate sprijini prevenirea apariției sau agravării afecțiunilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și boala Parkinson.

Poate reduce nivelul de stres

Beneficiile consumului de ceai Matcha pot include reducerea nivelul de stres din organism. L-teanina este un aminoacid cu efecte de calmare asupra sistemului nervos. Aceasta ajută la creșterea nivelului de neurotransmițători GABA, care au rolul de a relaxa mintea.

Poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge

Ceaiul verde, inclusiv ceaiul Matcha, poate îmbunătăți receptivitatea celulelor la insulină, hormonul de reglare a zahărului din sânge. Prin urmare, poate avea un efect benefic asupra capacității organismului de a gestiona glicemia.

Poate contribui la gestionarea greutății

Gestionarea greutății se poate număra printre beneficiile consumului de ceai Matcha. Compușii vegetali și cofeina din sortimentele de ceai verde precum ceaiul Matcha pot crește rata metabolică și pot accelera arderea grăsimilor în cazul persoanelor care se confruntă cu grăsime abdominală în exces. Astfel, ceaiul Matcha poate reduce circumferința taliei și indicele de masă corporală. Mai mult, poate scădea nivelul de colesterolul LDL, mai exact de colesterol rău.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
Remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată. Cum îl poți ameliora
Remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată. Cum îl poți ameliora
Remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată. Cum îl poți ameliora
Reclamă
PARTENERI
icon