Antena

Metode de albire a dinților. Ce este indicat să eviți pentru a-ți proteja dantura

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 18 noiembrie 2024, 11:12 / Actualizat: 18 noiembrie 2024, 15:38

Poți obține o nuanță mai plăcută a dinților și îți poți proteja dantura dacă urmezi tratamente corespunzătoare. Alexandra Mircea, medic stomatolog, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 10, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre metode de albire a dinților.

Reclamă

Alexandra Mircea a menționat care sunt alimentele care pot colora dinții, a oferit sugestii pentru a elimina petele pigmentare de pe suprafața smalțului, a discutat despre metodele folosite de stomatologi pentru a albi dinții și a evidențiat riscurile tratamentelor făcute acasă, fără supravegherea medicului.

Metode de albire a dinților

Pentru a-ți păstra culoarea albă a dinților, este indicat să limitezi consumul de alimente foarte pigmentate, cum ar fi: zmeura, murele sau cafeaua. Dacă obișnuiești să bei cafea, stomatologii recomandă să alternezi o înghițitură de cafea cu una de apă pentru a ameliora o parte din efectele de colorare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De regulă, toate alimentele care lasă o urmă de culoare pe cuțit când sunt tăiate, pot colora dinții. De exemplu, sfecla și ardeiul roșu pot face acest lucru. Este indicat ca după o albire să eviți consumul acelor alimente, iar dacă le mănânci ai nevoie ca după aceea să-ți clătești gura. Dacă rămân prea mult timp pe dinți, pot deveni permanente.

-Dacă petele de pe dinți cauzate de alimente devin permanente, ce poți face?
-Cea mai bună soluție este o igienă corectă acasă, care să includă periaj. Există periuțe care au capete speciale pentru albire. Acestea au doar cupe de cauciuc care spală mai bine suprafața dinților și îndepărtează petele și depunerile proaspăt depuse. Spre exemplu, pot fi eficiente când le folosești la o oră și jumătate după ce ai mâncat.

Reclamă

Diferențele dintre tratamentele de albire a dinților

Cele mai sigure metode de albire a dinților se realizează la medicul stomatolog. Dacă faci detartrare și igienizare la medicul tău curant o dată la 6 luni, există în pachet o pulbere de bicarbonat care poartă denumirea de Air-Flow. Aceasta este un bicarbonat foarte fin, care îndepărtează toate petele de pe suprafața dinților și dintre dinți. O diferență foarte mare se poate obține mai mult prin albire dentară, care se realizează numai în cabinetul stomatologului.

În timpul procedurii de albire a dinților, dentistul pune o barieră gingivală care izolează gingia, mai exact nu pune pe gingie substanța chimică folosită, care provocă senzații de înțepături. Această substanță de albire se aplică doar pe suprafața dinților.

,,Dacă ar fi să fac o albire aș recomanda-o la dentist pentru că medicul îți controlează cât timp ești expus, dacă cumva te înțeapă substanța folosită și nu te simți bine. Dacă dinții tăi sunt sensibili și încep să dezvolte sensibilitate la substanța de pe dinți, aceasta se îndepărtează. Din punctul meu de vedere cea mai bună este albirea la dentist, unde cineva controlează, dar există și opțiune de albire acasă.”

– Alexandra Mircea, medic stomatolog

Reclamă

Există o serie de metode de albire a dinților. Se poate pune un gel în gutiere făcute după un mulaj al dinților pacientului. În cazul plasturilor de albire, există riscul să uiți să-i dai jos după perioada menționată în prospect. Aceasta are o concentrație mult mai scăzută și pentru că nu provoacă senzații de înțepături, pacienții stau mult mai mult decât au nevoie pentru că mulți dintre aceștia consideră că-și pot albi complet dinții într-o singură zi. Astfel, afectează smalțul dinților, care se poate reface cu foarte mare dificultate sau deloc.

De asemenea, există diferențe între substanțele chimice utilizate de dentiști și bicarbonatul de sodiu din comerț. Bicarbonatul de sodiu care se comercializează în pliculețe este foarte grunjos. Are o moleculă foarte mare. Atunci când se pune pe periuță și se freacă suprafața dinților, se sgârie smalțul respectiv.

,,Practic, când folosim bicarbonat acasă, zgâriem dinții, stricăm smalțul.”

– Mihail Pautov, medic specialist

La dentist se pot aplica metode de albire a dinților cu Air-Flow o dată la 6 luni. Se pot face și lunar în cazul în care consumi multă cafea sau mult vin roșu. În plus, dinții se pot pigmenta și dacă ești fumător. De exemplu, dacă fumezi trabuc, acest obicei îi colorează foarte vizibil. Atunci poți să faci lunar doar acest Air-Flow. Acesta are pulbere de bicarbonat în particule foarte mici, astfel încât să nu poată afecta smalțul.

Cauzele parodontozei

Igiena orală necorespunzătoare poate afecta inclusiv gingia. Aceasta nu-și schimbă culoarea, dar se poate înroși în timp când se dezvoltă parodontoză.

Parodontoza poartă denumirea de boala dinților sănătoși pentru că oamenii pot fi induși în eroare de faptul că dinții nu dor, nu au nicio carie și aparent nu se întâmplă nimic. De fapt, se retrag treptat gingiile și osul, iar dinții încep să se miște. Primul semn care atrage atenția la această afecțiune este faptul că gingiile sunt roșii.

În parodontoză, deseori pacientul nu mai periază dinții pentru că sângerează. În momentul acela se acumulează și mai multe resturi alimentare. Atunci se intră într-un cerc vicios. Se acumulează mai mult tartru, după aceea se strâng foarte multe bacterii în acel loc. Gingiile vor fi foarte deranjate de prezența acestui tartru și se retrag. Deoarece gingia stă pe os, se retrage și osul, iar cantitatea de masă osoasă scade. Dinții devin mai mobili, încep să se miște și se pierd.

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
articol cu video
Cum poți preveni pătarea dinților din cauza cafelei. Metode pentru a o evita
Cum poți preveni pătarea dinților din cauza cafelei. Metode pentru a o evita
Cum poți preveni pătarea dinților din cauza cafelei. Metode pentru a o evita
Cum îți poți albi dinții. Metode naturale de îngrijire
Cum îți poți albi dinții. Metode naturale de îngrijire
Cum îți poți albi dinții. Metode naturale de îngrijire
Reclamă
PARTENERI
icon