Pe parcursul anotimpului rece poate deveni dificil să-ți asiguri toate substanțele nutritive de care ai nevoie zilnic. Din fericire, anumite alimente vegetale sunt în permanență disponibile pentru consum. Citește despre cele mai bune fructe pentru iarnă.
Nutrienții prezenți în fructe au un rol important în susținerea sistemului imunitar și a sănătății generale a organismului. De asemenea, pot fi foarte avantajoase dacă vrei să gestionezi o greutate corporală optimă și dacă vrei să scapi de kilogramele în plus.
Cele mai bune fructe pentru iarnă
Vitamina C este un nutrient semnificativ pentru combaterea răcelilor și a bolilor de iarnă și regăsește cel mai frecvent și în cele mai mari concentrații în fructele citrice. Aceasta reprezintă o vitamină solubilă în apă și asigură proprietăți antivirale.
Vitamina C ajută la producerea celulelor albe din sânge, care pot combate bacteriile și virusurile. Aceasta are efecte antioxidante puternice și poate ameliora simptomele anumitor tipuri de infecții.
Rodii
Rodiile reprezintă o sursă majoră de: vitamina C, vitamina K și fibre. Vitamina K poate ajuta la coagularea sângelui și poate sprijini sănătatea oaselor. De asemenea, poate avea proprietăți antioxidante și antimicrobiene, care ar putea sprijini bacteriile intestinale bune și sănătatea pielii.
Kiwi
Kiwi este o sursă importantă de vitamina C și-ți poate sprijini sistemul imunitar, fiind printre cele mai bune fructe pentru iarnă. În plus, oferă concentrații ridicate de vitamina K. Poate contribui la menținerea sănătății intestinale, poate susține sănătatea oaselor și poate preveni boala arterială coronariană.
Pere
Perele au un conținut bogat în fibre. Fibrele îndeplinesc un rol major pentru sistemul imunitar, deoarece pot susține dezvoltarea bacteriilor bune. În plus, pot ajuta la creșterea numărului de celule imunitare.
De asemenea, oferă senzație de sațietate pe parcursul zilei, ceea ce te poate ajuta să eviți consumul excesiv de alimente și gustările frecvente între mese.
Grepfrut
Grapefruitul are un conținut bogat în vitamina C, vitamina A, licopenul și beta caroten, limonină și naringenină. Acestea oferă capacitatea de a combate efectele stresului oxidativ care favorizează procesul de îmbătrânire și apariția afecțiunilor cronice, conform Dr. Axe.
Ananas
Ananasul reprezintă o sursă importantă de vitamina C, fiind printre cele mai bune fructe pentru iarnă. Acesta poate asigura proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Poate susține sistemul digestiv și sistemul nervos.
Merișoare
Merișoarele pot ajuta la diminuarea nivelului de colesterol din sâge, precum și la reducerea riscului de a dezvolta boală coronariană, potrivit Everyday Health. Pot avea proprietăți antibacteriene și te pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancere.
Portocale
Portocalele sunt o sursă importantă de vitamina C, alături de alte substanțe nutritive esențiale. Se preferă consumul întregului fruct, deoarece sucul are deseori în compoziție zahăr adăugat și elimină o parte dintre nutrienți.
Lămâi
Lămâile se caracterizează printr-o aromă acidă, conțin puține calorii și au concentrații reduse de zahăr. Unele au un gust mai dulce, în timp ce altele sunt mai acre. Mai mult, oferă flavonoide puternice, inclusiv: quercetină, luteolină, apigenină și hesperidină, fiind printre cele mai bune fructe pentru iarnă.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.