Antena

Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 15 noiembrie 2024, 08:23

Nicio dietă nu poate să vindece cancerul, dar o alimentație sănătoasă poate susține organismul în lupta cu boala. Deși unele diete pretind că ajută la eliminarea cancerului, medicii atrag atenția că nu au susținere științifică și pot fi periculoase. Află în continuare ce ar trebui să includă alimentația în cancer. 

Reclamă

Dieta alcalină, dieta fără zahăr, dieta ketogenică și dietele bazate doar pe sucuri sunt câteva dintre dietele promovate pe internet care pretind că pot trata cancerul.

Cu toate acestea, nu există dovezi suficiente pentru a afirma că anumite alimente sau o anumită dietă ajută, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (International Agency for Research on Cancer – IARC). 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cancerul este o boală complexă și nu poate fi tratată doar prin schimbări alimentare. De aceea, medicii atrag atenția că astfel de diete ar trebui abordate cu prudență. „Unii oameni vor spune că există diete speciale care vindecă cancerul. Deși aș vrea să fie adevărat, nu este”, spune dieteticianul specializat în oncologie Paige Welsh, citat de centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA. 

Ce ar trebui să includă alimentația în cancer

Printre numeroasele preocupări legate de boală, alimentația poate părea ultima grijă în experiența cu cancerul. Totuși, este important să mănânci sănătos înainte, în timpul și după tratament, conform medicilor American Cancer Society. O alimentație sănătoasă te poate ajuta să-ți susții sistemul imunitar, să-ți menții energia și să-ți gestionezi greutatea.

Reclamă

„Bolnavii cu cancer pot avea beneficii de pe urma unei diete sănătoase, care să le mențină organismul puternic, mai ales în timpul tratamentelor de chimioterapie și radioterapie”, susține și dieteticianul Paige Welsh. 

Consumă proteine 

Tratamentele pe care le primesc duc frecvent la pierderea masei musculare și scăderea în greutate, ceea ce poate provoca oboseală și slăbiciune. Lipsa proteinelor din alimentație poate crește și riscul de infecții.

„Întotdeauna sfătuiesc bolnavii cu cancer să consume proteinele primele dacă au probleme cu apetitul. Astfel, dacă mai au poftă de mâncare, pot trece la celelalte grupe alimentare. Dar dacă este o zi grea și nu ai prea multă poftă de mâncare, consumul de proteine te va ajuta”, explică Welsh. 

Reclamă

Sursele recomandate sunt: 

  • carne slabă (pui, curcan, pește);
  • ouă;
  • produse lactate;
  • leguminoase (fasole, linte);
  • produse din soia (tofu, tempeh);
  • nuci și semințe;
  • shake-uri și pulberi proteice.

Persoanele fără probleme de sănătate ar trebui să consume aproximativ un gram de proteină pe kilogram de greutate corporală zilnic. Astfel, dacă ai 70 de kilograme, ar trebui să mănânci 70 de grame de proteine pe zi. În timpul tratamentelor oncologice, ar trebui să adaugi aproximativ 20 de grame peste această cantitate. Acestea sunt estimări aproximative. Consultă un dietetician pentru o recomandare personalizată.

Antioxidanții susțin imunitatea

Radicalii liberi acumulați în organism pot accelera daunele asupra celulelor. Antioxidanții ajută la neutralizarea acestor radicali și contribuie la menținerea sănătății celulare. Alimentația în cancer ar trebui să includă suficienți antioxidanți pentru a preveni deteriorarea celulelor și progresia maladiei.

Totodată, antioxidanții contribuie la întărirea sistemului imunitar, care este slăbit de obicei după tratamentele oncologice. O imunitate puternică va ajuta organismul să combată infecțiile și să tolereze mai bine tratamentele agresive.

În plus, unele studii susțin că antioxidanții pot reduce unele efecte secundare ale tratamentului pentru cancer, precum inflamația, oboseala și problemele digestive. 

„Culorile din alimentație ne spun multe despre antioxidanți. Când ai o varietate de culori, înseamnă că primești o gamă largă de vitamine și minerale benefice”, spune specialistul dietetician.

Pentru a-ți asigura un aport variat de antioxidanți, pune pe farfurie cât mai multe dintre aceste alimente colorate:

  • roșu: mere, căpșuni, roșii, cireșe
  • portocaliu: ardei, cartofi dulci, morcovi
  • galben: banane, lămâi, dovlecei
  • verde: spanac, busuioc, broccoli
  • albastru/mov: afine, vinete, sfeclă
  • maro: fasole, orez brun, nuci
  • alb: conopidă, ceapă, ciuperci, lapte

Alimentația în cancer ar trebui să includă și grăsimi

Deși sunt adesea criticate sau privite cu reticență, grăsimile sunt necesare în alimentația bolnavilor cu cancer din mai multe motive:

  • Oferă o sursă densă de energie. Grăsimile furnizează 9 calorii pe gram, în timp ce carbohidrații și proteinele oferă doar 4 calorii per gram. Persoanele cu cancer au adesea dificultăți în a consuma suficiente calorii din cauza senzațiilor de greață și lipsei apetitului, iar grăsimile pot ajuta la menținerea unui aport caloric optim;
  • Mențin greutatea. Pierderea în greutate este o problemă frecventă în cancer. Menținerea masei corporale asigură o rezistență mai bună la tratamentele oncologice, susține sistemul imunitar și menține nivelul de energie. Grăsimile ajută la prevenirea pierderii excesive în greutate;
  • Asigură absorbția vitaminelor. Unele vitamine (A, D, E și K) sunt solubile în grăsimi, ceea ce înseamnă că organismul are nevoie de grăsimi pentru a le putea absorbi. Aceste vitamine sunt necesare pentru funcția imunitară, protecția celulelor împotriva stresului oxidativ și alte procese critice;
  • Reduc inflamația cronică. Grăsimile sănătoase, în special acizii grași Omega 3, au proprietăți antiinflamatoare. Inflamația cronică favorizează progresia cancerului. Pe de altă parte, grăsimile trans și cele saturate consumate în exces produc inflamație în organism sau o agravează dacă există deja.

Surse sănătoase de grăsimi recomandate bolnavilor cu cancer sunt:

  • uleiul de măsline;
  • avocado;
  • nucile și semințele;
  • peștele gras (somon, macrou, sardine, ton).

Nu exclude complet zaharurile din alimentație

Unele studii de laborator au arătat că zaharurile „hrănesc” celulele canceroase, ceea ce a alimentat convingerea că persoanele cu cancer ar trebui să evite carbohidrații și zahărul adăugat. 

În realitate, toate celulele corpului, inclusiv cele sănătoase, au nevoie de zahăr (glucoză) pentru energie. „Celulele creierului tău se hrănesc cu zahăr. Mușchii tăi se hrănesc cu zahăr. Așadar, ideea că celulele canceroase vor consuma zahărul și se vor multiplica nu reflectă cum funcționează lucrurile în realitate”, potrivit dieteticianului Paige Welsh.

Carbohidrații complecși, cum sunt cei din legume, fructe și cereale integrale, oferă energie pe termen lung. Pentru bolnavii cu cancer, consumul lor poate aduce beneficii importante în perioadele de tratament intens, care pot fi epuizante.

Desigur, nu trebuie să exagerezi cu zaharurile adăugate. Menține aportul de zahăr la un nivel sănătos, care este de cel mult 25 de grame pentru femei și de cel mult 36 de grame pentru bărbați. Dacă eviți carbohidrații ca parte a stilului tău de viață, nu trebuie neapărat să începi să-i consumi, dar nici nu este necesar să-i eviți dacă nu faci asta de obicei. 

Hidratează-te

Hidratarea adecvată este esențială pentru pacienții cu cancer din mai multe motive:

  • previne deshidratarea cauzată de tratamentele oncologice care au ca efecte adverse vărsăturile sau diareea;
  • ajută la eliminarea toxinelor provenite din degradarea celulelor canceroase și din metaboliții medicamentelor;
  • previne constipația, o problemă care afectează frecvent pacienții cu cancer;
  • menține energia și previne oboseala cauzată de deshidratare. 

Dincolo de aceste recomandări generale, fiecare pacient oncologic are nevoi nutriționale specifice, iar un specialist dietetician sau nutriționist poate realiza o dietă personalizată. 

Alimentația în cancer este domeniul unei specialități numite nutriție oncologică. Specialiștii în nutriție oncologică sunt dieteticieni sau nutriționiști cu pregătire suplimentară în dezvoltarea unor planuri alimentare personalizate pentru pacienții cu cancer. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Exerciții fizice pentru orice vârstă. Te pot ajuta să te menții în formă în fiecare etapă a vieții
Exerciții fizice pentru orice vârstă. Te pot ajuta să te menții în formă în fiecare etapă a vieții
Exerciții fizice pentru orice vârstă. Te pot ajuta să te menții în formă în fiecare etapă a vieții
Exerciții fizice pentru a ameliora inflamația. Cum pot ajuta la gestionarea simptomelor
Exerciții fizice pentru a ameliora inflamația. Cum pot ajuta la gestionarea simptomelor
Exerciții fizice pentru a ameliora inflamația. Cum pot ajuta la gestionarea simptomelor
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Reclamă
PARTENERI
icon