Acizii grași Omega 3 sunt componente importante ale membranelor celulare. Organismul are nevoie de aceștia pentru a produce molecule de semnalizare numite eicosanoide. Eicosanoidele sprijină mai multe sisteme, cum ar fi: imunitar, pulmonar, cardiovascular și endocrin pentru ca acestea se funcționeze la un nivel optim. Nivelurile reduse ale acestora pot afecta sănătatea generală, de aceea poate fi util să le identifici simptomele. Citește despre semne ale deficienței de acizi grași Omega 3.
Acizii grași Omega 3 fac parte din categoria acizilor grași polinesaturați și se pot asimila din alimente. Printre cei mai importanți se regăsesc acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), precum și precursorul lor acid alfa-linolenic (ALA). Absența acestora din organism poate provoca numeroase efecte dăunătoare.
Semne ale deficienței de acizi grași Omega 3
Deoarece acizii grași Omega 3 ocupă un rol important în menținerea sănătății organismului, absența acestora poate afecta mai multe aspecte. Din acest motiv, poate fi util să înveți să le identifici din timp, înainte de a se agrava.
De asemenea, dacă observi constant simptome în organism, se recomandă să ceri consultul medicului pentru a efectua investigații și a primi un diagnostic și un tratament corect.
Pentru a preveni deficitul, poți include în dietă mai multe alimente cu un conținut ridicat de acizi grași Omega 3. Printre acestea se pot regăsi: carne de macrou, carne de somon, sardine, spanac, semințe de chia, germeni de grâu sau ulei de soia.
Depresie
Acizii grași Omega 3 sunt o componentă esențială a creierului și pot oferi efecte neuroprotectoare și antiinflamatorii. Acestea pot ajuta la tratarea bolilor neurodegenerative și a tulburărilor cerebrale, cum ar fi: boala Alzheimer, demența și tulburarea bipolară. Multe cercetări indică o corelație între niveluri reduse ale acestor acizi și un risc mai ridicat de depresie.
Ochi uscați
Acizii grași Omega 3 ocupă un rol major în menținerea sănătății ochilor, inclusiv în susținerea umidității lor și producția de lacrimi. Din acest motiv, mulți oftalmologici prescriu suplimente cu acizi grași Omega 3 pentru a ajuta la ameliorarea sindromului de ochi uscat. Simptomele acestei afecțiuni includ adesea disconfort ocular și tulburări de vedere, conform Healthline.
Dureri articulare și rigiditate
Administrarea suplimentelor cu acizi grași Omega 3 poate contribui la ameliorarea durerilor articulare și poate avea un rol în tratarea simptomelor osteoartritei. Dacă observi o agravare a durerilor articulare sau a simptomelor artritice asociate, se poate ca nivelurile de grăsimi Omega 3 să fie reduse.
Tulburări de somn sau stare puternică de oboseală
În afară de un stil de viață dezechilibrat, deficiența de acizi grași Omega 3 poate cauza tulburări de somn și stări puternice de oboseală. Mai mult, deficitul îți poate îngreuna adormirea, mai ales dacă se menține pe termen lung, potrivit Hindustan Times.
Irițație și senzație de uscăciune a pielii
Dacă organismului îi lipsesc acizii grași Omega 3, primele simptome se pot observa la nivelul pielii. De exemplu, pielea sensibilă, uscată sau chiar o răspândire neobișnuită a acneei pot fi semne ale deficienței de acizi grași Omega 3. Consumul acestor grăsimi sănătoase poate îmbunătăți funcția de barieră a pielii. Acestea pot preveni pierderea umidității și o pot proteja împotriva iritanților care pot determina senzație de uscăciune și iritare.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.