Antena

Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 3 decembrie 2023, 07:58

Nutrienții prezenți în alimente îți susțin sistemul imunitar. Aceștia îl ajută să construiască: noi celule imunitare, anticorpi de protecție, proteine ​​și enzime. Împreună îți protejează organismul de virusuri și bacterii. Află ce alimente pentru imunitate poți consuma.

Reclamă

O dietă echilibrată este una dintre cele mai bune modalități de a-ți apăra corpul împotriva răcelilor și a problemelor ce pot apărea la nivelul stomacului. Tractul digestiv găzduiește aproximativ 70% din sistemul imunitar și o mare parte din microbiomul intestinal.

Alimente pentru imunitate

Microorganismele care alcătuiesc microbiomul intestinal necesită un echilibru sănătos al bacteriilor provenite din alimente. Au nevoie de acest echilibru pentru a funcționa și a susține sănătatea sistemului imunitar pe termen lung.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sistemul tău imunitar servește ca protecție împotriva oricăror microorganisme străine, cum ar fi: bacterii, virusuri, paraziți sau ciuperci. Acestea pot pătrunde în organism și pot provoca diferite boli, potrivit Prevention.

Sistemul imunitar este o rețea vastă de: organe, proteine ​​și celule. Această rețea include: pielea, măduva osoasă, sângele și țesutul mucoasei. Funcționează împreună pentru a distinge celulele sănătoase de cele bolnave. Când un germen intră în corpul tău, sistemul tău imunitar primește semnale.

Reclamă

Corpul tău trimite ca forţă de apărare globulele albe din sânge, denumite și celule imunitare. Acestea atacă şi distrug orice lucru pe care îl interpretează ca riscant sau periculos. De aceea este important să-ți susții sistemul imunitar cu ajutorul unei diete echilibrate.

Ovăz și orz

Ovăzul și orzul se numără printre aceste alimente pentru imunitate. Conțin beta-glucan, un tip de fibre care ajută la combaterea bolilor deoarece poate stimula celulele imunitare. Fibrele oferă nutrienți pentru ca bacteriile intestinale sănătoase să se dezvolte și să susțină sistemul imunitar.

Usturoi

Usturoiul are în compoziție ingredientul activ numit alicină, care poate combate infecțiile și bacteriile. Consumul de extract de usturoi poate diminua șansele de a răci. De asemenea, consumul regulat de usturoi poate reduce riscul de apariție a cancerului colorectal.

Reclamă

Iaurt

Probioticele reprezintă bacteriile bune din intestine. Acestea influențează microorganismelor care trăiesc în tractul digestiv. Consumul zilnic de iaurt bogat în probiotice poate îmbunătăți funcția imunitară prin creșterea activității celulelor ucigașe naturale sau a celulelor care limitează răspândirea bolii.

Ceai

Ceaiul negru conține L-teanină, un aminoacid care întărește imunitatea. Ceaiul negru și ceaiul verde conțin catechine, fiind printre aceste alimente pentru imunitate. Catechinele sunt antioxidanți care pot preveni simptomele gripei.

De asemenea, poți încerca cele mai eficiente ceaiuri pentru răceală: ceai de soc, ceai de ghimbir, ceai de tei, ceai verde sau ceai de echinacea. Acestea pot ameliora în mod considerabil simptomele.

Ardei gras

Vitamina C are efecte benefice asupra pielii tale, care acționează ca o barieră între corpul tău și organismele dăunătoare. Dacă nu obții suficientă vitamina C, deficiența îți poate afecta răspunsul imunitar și te poate face mai predispus la infecții.

Ouă

Vitamina D este importantă pentru oase, deoarece te ajută să absorbi calciul în mod corespunzător. De asemenea, susține sănătatea sistemului imunitar. Alimentele bogate în vitamina D, cum ar fi ouăle, te pot ajuta să-ți atingi aportul zilnic.

Fructe citrice

Fructele citrice sunt alimente pentru imunitate. Majoritatea fructelor citrice, cum ar fi: portocala, grepfrutul, mandarina sau lămâia conțin niveluri ridicate de vitamina C. Vitamina C ajută la combaterea infecțiilor prin creșterea celulelor albe din sânge. Poți consuma citricele întregi sau le poți stoarce sucul peste mâncare pentru a beneficia în întregime de proprietățile lor, conform Lifespan.

Cartofi dulci

Pielea ta are un rol semnificativ în protejarea organismului de potențiali invadatori. Acest organ împiedică bacteriile, virușii și alte substanțe nedorite să intre în organism. Pentru a rămâne puternică și sănătoasă, pielea necesită vitamina A. Vitamina A are un rol major în producerea țesutului conjunctiv, o componentă de bază a pielii.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Temperatura optimă în casă. Cum îți poți asigura confortul termic
Temperatura optimă în casă. Cum îți poți asigura confortul termic
Temperatura optimă în casă. Cum îți poți asigura confortul termic
Mesele de sărbătoare pentru copii. Ce poate include alimentația în această perioadă
Mesele de sărbătoare pentru copii. Ce poate include alimentația în această perioadă
Mesele de sărbătoare pentru copii. Ce poate include alimentația în această perioadă
3 meniuri de post sănătoase și care nu îngrașă, concepute de medicul nutriționist
3 meniuri de post sănătoase și care nu îngrașă, concepute de medicul nutriționist
3 meniuri de post sănătoase și care nu îngrașă, concepute de medicul nutriționist
Reclamă
PARTENERI
icon