Antena

Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 3 decembrie 2023, 07:58

Nutrienții prezenți în alimente îți susțin sistemul imunitar. Aceștia îl ajută să construiască: noi celule imunitare, anticorpi de protecție, proteine ​​și enzime. Împreună îți protejează organismul de virusuri și bacterii. Află ce alimente pentru imunitate poți consuma.

Reclamă

O dietă echilibrată este una dintre cele mai bune modalități de a-ți apăra corpul împotriva răcelilor și a problemelor ce pot apărea la nivelul stomacului. Tractul digestiv găzduiește aproximativ 70% din sistemul imunitar și o mare parte din microbiomul intestinal.

Alimente pentru imunitate

Microorganismele care alcătuiesc microbiomul intestinal necesită un echilibru sănătos al bacteriilor provenite din alimente. Au nevoie de acest echilibru pentru a funcționa și a susține sănătatea sistemului imunitar pe termen lung.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sistemul tău imunitar servește ca protecție împotriva oricăror microorganisme străine, cum ar fi: bacterii, virusuri, paraziți sau ciuperci. Acestea pot pătrunde în organism și pot provoca diferite boli, potrivit Prevention.

Sistemul imunitar este o rețea vastă de: organe, proteine ​​și celule. Această rețea include: pielea, măduva osoasă, sângele și țesutul mucoasei. Funcționează împreună pentru a distinge celulele sănătoase de cele bolnave. Când un germen intră în corpul tău, sistemul tău imunitar primește semnale.

Reclamă

Corpul tău trimite ca forţă de apărare globulele albe din sânge, denumite și celule imunitare. Acestea atacă şi distrug orice lucru pe care îl interpretează ca riscant sau periculos. De aceea este important să-ți susții sistemul imunitar cu ajutorul unei diete echilibrate.

Ovăz și orz

Ovăzul și orzul se numără printre aceste alimente pentru imunitate. Conțin beta-glucan, un tip de fibre care ajută la combaterea bolilor deoarece poate stimula celulele imunitare. Fibrele oferă nutrienți pentru ca bacteriile intestinale sănătoase să se dezvolte și să susțină sistemul imunitar.

Usturoi

Usturoiul are în compoziție ingredientul activ numit alicină, care poate combate infecțiile și bacteriile. Consumul de extract de usturoi poate diminua șansele de a răci. De asemenea, consumul regulat de usturoi poate reduce riscul de apariție a cancerului colorectal.

Reclamă

Iaurt

Probioticele reprezintă bacteriile bune din intestine. Acestea influențează microorganismelor care trăiesc în tractul digestiv. Consumul zilnic de iaurt bogat în probiotice poate îmbunătăți funcția imunitară prin creșterea activității celulelor ucigașe naturale sau a celulelor care limitează răspândirea bolii.

Ceai

Ceaiul negru conține L-teanină, un aminoacid care întărește imunitatea. Ceaiul negru și ceaiul verde conțin catechine, fiind printre aceste alimente pentru imunitate. Catechinele sunt antioxidanți care pot preveni simptomele gripei.

De asemenea, poți încerca cele mai eficiente ceaiuri pentru răceală: ceai de soc, ceai de ghimbir, ceai de tei, ceai verde sau ceai de echinacea. Acestea pot ameliora în mod considerabil simptomele.

Ardei gras

Vitamina C are efecte benefice asupra pielii tale, care acționează ca o barieră între corpul tău și organismele dăunătoare. Dacă nu obții suficientă vitamina C, deficiența îți poate afecta răspunsul imunitar și te poate face mai predispus la infecții.

Ouă

Vitamina D este importantă pentru oase, deoarece te ajută să absorbi calciul în mod corespunzător. De asemenea, susține sănătatea sistemului imunitar. Alimentele bogate în vitamina D, cum ar fi ouăle, te pot ajuta să-ți atingi aportul zilnic.

Fructe citrice

Fructele citrice sunt alimente pentru imunitate. Majoritatea fructelor citrice, cum ar fi: portocala, grepfrutul, mandarina sau lămâia conțin niveluri ridicate de vitamina C. Vitamina C ajută la combaterea infecțiilor prin creșterea celulelor albe din sânge. Poți consuma citricele întregi sau le poți stoarce sucul peste mâncare pentru a beneficia în întregime de proprietățile lor, conform Lifespan.

Cartofi dulci

Pielea ta are un rol semnificativ în protejarea organismului de potențiali invadatori. Acest organ împiedică bacteriile, virușii și alte substanțe nedorite să intre în organism. Pentru a rămâne puternică și sănătoasă, pielea necesită vitamina A. Vitamina A are un rol major în producerea țesutului conjunctiv, o componentă de bază a pielii.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
articol cu video
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon