Beneficiile consumului de stafide. Cum îți pot îmbunătăți dieta

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 3 decembrie 2023, 06:30

Stafidele reprezintă boabe de struguri uscate, care sunt bogate într-o serie de substanțe nutritive. Acestea îți pot sprijini sănătatea generală și pot asigura proprietăți medicinale. Citește despre beneficiile consumului de stafide.

Reclamă

Stafidele conțin: fitonutrienți, polifenoli, vitamine, minerale, antioxidanți și fibre alimentare. Acestea pot fi utile dacă simți nevoia să consumi frecvent zahăr. Datorită gustului dulce specific, stafidele pot fi o alternativă bună pentru a înlocui dulciurile.

Beneficiile consumului de stafide

De obicei, stafidele se obțin prin uscarea strugurilor la soare, urmate de prelucrarea lor. Deși au un aspect foarte diferit de cel al strugurilor, acestea asigură un conținut asemănător din punctul de vedere nutrițional, conform Well and Good.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Stafidele conțin mult mai puțină apă decât strugurii. Astfel, fără conținutul de apă, substanțele nutritive devin mult mai concentrate. De asemenea, zahărul devine mai concentrat.

Îți poate asigura un somn de calitate

Stafidele pot avea efecte destul de benefice pentru tratarea insomniei, datorită prezenței unui nutrient esențial precum fierul. Fierul este un mineral esențial care poate crește producția de hemoglobină, poate îmbunătăți metabolismul, poate transporta oxigen, poate întări imunitatea și poate asigura un somn mai bun.

Reclamă

Poate sprijini sănătatea cardiovasculară

Printre beneficiile consumului de stafide se regăsesc concentrațiile ridicate de fier. Fierul sprijnă fluxul sanguin, care poate avea o influență bună asupra sistemului cardiovascular. Pentru ca fierul să fie absorbit într-un mod mai eficient, se recomandă asocierea acestuia cu vitamina C.

Te pot ajuta să iei în greutate

Unele persoane au nevoie să acumuleze câteva kilograme. Dacă vrei să acumulezi kilograme în plus, stafidele pot fi foarte avantajoase. Acestea au un conținut bogat în fructoză și glucoză și oferă multă energie. Astfel, te pot ajuta să iei în greutate, fără a crește colesterolul rău, mai precis colesterolul HDL, în organism.

Pot susține prevenirea cancerului

Stafidele oferă beneficii anticancerigene, datorită prezenței catechinelor. Catechinele asigură compuși polifenoli care pot avea proprietăți antioxidante. Antioxidanții pot combate efectele stresului oxidativ asupra organismului, fiind printre beneficiile consumului de stafide.

Reclamă

Pot întări imunitatea

Stafidele asigură nutrienți esențiali precum: vitamine, minerale, antioxidanți și polifenoli. Acestea contribuie la combaterea radicalilor liberi din organism și împiedică efectele stresului oxidativ asupra celulelor, inclusiv asupra celulelor albe din sânge care formează apărarea sistemului imunitar. Stafidele asigură proprietăți: antibacteriene, antivirale și antifungice care contribuie la diminuarea riscului de a contracta diferite infecții.

Pot sprijini echilibrarea tensiunii arteriale

Stafidele oferă concentrații ridicate de potasiu. Acest mineral este un vasodilatator natural care poate relaxa vasele de sânge, poate îmbunătăți circulația și poate asigura ameliorarea hipertensiunii. Mai mult, fibrele alimentare pot diminua rigiditatea vaselor de sânge, pot îmbunătăți tensiunea arterială și pot reduce riscul de a apariție a hipertensiunii arteriale, fiind printre beneficiile consumului de stafide.

Pot avea efecte laxative

Stafidele pot fi eficiente când suferi de constipație, potrivit Health Shots. Acestea conțin concentrații ridicate de fibre alimentare insolubile, ceea ce le oferă prorpietatea de laxativ natural, care poate îmbunătăți mișcarea intestinală și poate ușura eliminarea scaunului prin sistemul digestiv. În plus, pot ameliora afecțiuni gastro-intestinale, precum: durerea abdominală, sindromul colonului iritabil, gazele sau balonarea.

Pot avea efecte antiinflamatoare

Stafidele pot fi eficiente pentru ameliorarea durerii cauzate de afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita și guta. Acest aspect se datorează prezenței antioxidanților și polifenolilor. Antioxidanții precum vitamina C și polifenolii au natură antiinflamatoare, ceea ce ameliorează durerea și inflamația asociate cu aceste probleme de sănătate.

Vitamina C poate avea efecte antioxidante în corp. Antioxidanții reprezintă substanțe care opresc formarea radicalilor liberi în organism sau diminuează efectele lor dăunătoare deoarece pot proteja celulele. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă ai prea mult calciu în organism. Cum poți identifica simptomele de hipercalcemie
Ce se întâmplă dacă ai prea mult calciu în organism. Cum poți identifica simptomele de hipercalcemie
Ce se întâmplă dacă ai prea mult calciu în organism. Cum poți identifica simptomele de hipercalcemie
Beneficiile consumului de dovlecel. Cum te poate ajuta această legumă
Beneficiile consumului de dovlecel. Cum te poate ajuta această legumă
Beneficiile consumului de dovlecel. Cum te poate ajuta această legumă
Reclamă
PARTENERI
icon