Vitamina C pentru imunitate: mit sau realitate?

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 25 octombrie 2023, 08:45 / Actualizat: 18 februarie 2024, 19:53

Vitamina C are multe roluri importante în organism, dar cel mai cunoscut dintre ele este legat de imunitate. Dacă obișnuiești să iei vitamina C pentru imunitate în sezonul rece în ideea de a preveni răcelile, află în continuare cât de eficientă este și dacă dozele mari aduc beneficii reale.

Reclamă

În anii ’70, chimistul american Linus Pauling, laureat al premiului Nobel pentru chimie, populariza intens vitamina C ca metodă de prevenire a unor boli, de la răceli și până la cancer. În anii ce au urmat, cercetările științifice au confirmat rolul important al acestei vitamine în susținerea sistemului imunitar.

Nu există un singur nutrient care să asigure protecție împotriva îmbolnăvirilor, dar vitamina C este unul dintre cei mai importanți. Ea susține mai multe procese celulare care țin atât de sistemul imunitar înnăscut, cât și de cel dobândit, conform unui articol publicat în revista științifică Nutrients

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Iată modurile prin care vitamina C influențează imunitatea:

Este un antioxidant puternic

Vitamina C acționează ca un antioxidant puternic în organism. Antioxidanții sunt substanțe care împiedică formarea radicalilor liberi în organism sau reduc efectele lor nocive prin protejarea celulelor. Prin acest mecanism, antioxidanții cum sunt vitamina C mențin sănătatea celulelor, inclusiv a celor imunitare. 

Reclamă

Radicalii liberi se pot forma în organism ca rezultat al proceselor metabolice normale sau pot fi introduși din surse externe, cum ar fi radiațiile, poluarea, fumatul, alcoolul și anumite substanțe chimice. Când nivelul de radicali liberi depășește capacitatea organismului de a-i neutraliza, se produce un dezechilibru numit stres oxidativ care crește riscul de boli cronice precum cancerul și bolile cardiovasculare și de afecțiuni neurodegenerative cum sunt Alzheimer și Parkinson.

Vitamina C pentru imunitate: susține celulele imunitare

Vitamina C poate stimula producția de limfocite T, arată studiile. Cunoscute și sub denumirea de celule T, limfocitele T sunt celule albe din sânge esențiale pentru combaterea agenților patogeni, cum ar fi bacteriile și virusurile, precum și a celulelor canceroase. Ele au capacitatea de a recunoaște și distruge celulele infectate cu virusuri și bacterii, dar și celulele canceroase.

Totodată, vitamina C susține funcția fagocitelor. Fagocitele sunt un alt tip de celule albe din sânge, dar cu un rol diferit. Ele „înghit” și distrug agenții patogeni, cum ar fi bacteriile, virusurile și ciupercile. După „înghițirea” agenților patogeni, fagocitele le distrug în interiorul lor. Aceste celule sunt, așadar, componente esențiale ale sistemului imunitar și joacă un rol important în combaterea infecțiilor.

Reclamă

Vitamina C stimulează și producția de anticorpi, care sunt proteine esențiale pentru recunoașterea și neutralizarea agenților patogeni.

Vitamina C în infecțiile respiratorii

Deficitul de vitamina C afectează imunitatea și crește susceptibilitatea la infecții. Infecțiile, la rândul lor, influențează semnificativ nivelul de vitamina C din cauza inflamației pe care o produc în organism și a cerințelor metabolice crescute. Stresul poate avea același efect, ceea ce poate explica de ce persoanele stresate se îmbolnăvesc mai des.

Suplimentarea cu vitamina C poate preveni și atenua simptomele unor infecții respiratorii și altor tipuri de infecții. Studiile au arătat, de exemplu, că persoanele care dezvoltă pneumonie tind să aibă niveluri mai scăzute de vitamina C în organism, iar suplimentarea ei poate scurta durata vindecării. 

Pe de altă parte, această vitamină nu ne poate proteja de răcelile comune, dar poate reduce durata și severitatea simptomelor pe care le provoacă, susține o metaanaliză de referință publicată în 2013 care a inclus 29 de studii clinice randomizate. La adulți, ea reduce cu 8% durata unei răceli, iar la copii, cu 14%. Procentele echivalează cu a una-două zile în minus de boală.

De asemenea, vitamina C nu poate preveni cancerul. Deși câteva studii au corelat această vitamină cu un risc mai redus de a dezvolta anumite tipuri de cancer, majoritatea cercetărilor susțin că ea nu influențează acest risc. În schimb, vitamina C se administrează bolnavilor cu cancer, de obicei intravenos și în doze mari. Ea reduce inflamația cronică, potențează eficiența tratamentelor și atenuează simptomele asociate.

În ce doze se ia vitamina C pentru imunitate

Vitamina C nu poate fi produsă în organism. Aportul depinde exclusiv de alimentația noastră. Doza zilnică recomandată pentru adulți este de 90 mg pe zi pentru bărbați și de 75 mg pentru femei, conform Harvard T.H. Chan School of Public Health

În timpul sarcinii și alăptării, cantitatea crește la 85 mg, respectiv 120 mg pe zi. Fumatul reduce nivelul de vitamina C din organism, motiv pentru care fumătorilor li se recomandă o suplimentare de 35 mg în plus față de doza uzuală.

Unele persoane iau vitamina C în doze mult mai mari de atât, dar nu s-au constatat beneficii pentru sănătate în cazul consumului de cantități mari la persoanele sănătoase. Studiile de laborator au arătat că vitamina C în concentrații foarte mari poate acționa ca un pro-oxidant, ceea ce înseamnă că induce stresul oxidativ și deteriorează țesuturile, în loc să acționeze ca un antioxidant. 

Doza maximă admisă de vitamina C este de 2000 mg pe zi în cazul adulților, de 1.800 mg în cazul adolescenților, iar la copii, variază între 400 și 1.200 mg pe zi, în funcție de vârstă. O cantitate mai mare de atât poate cauza disconfort gastric și diaree și poate crește riscul de pietre la rinichi. Doar în situații specifice și sub supraveghere medicală se utilizează uneori doze mai mari. Absorbția vitaminei C nu diferă dacă aceasta provine din alimente sau suplimente.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
articol cu video
Menținerea imunității și diversificarea alimentației în primele 0-12 luni. Rolul acestora în creșterea copilului
Menținerea imunității și diversificarea alimentației în primele 0-12 luni. Rolul acestora în creșterea copilului
Menținerea imunității și diversificarea alimentației în primele 0-12 luni. Rolul acestora în creșterea copilului
Surse importante de vitamina C. Ce alimente poți include în dietă
Surse importante de vitamina C. Ce alimente poți include în dietă
Surse importante de vitamina C. Ce alimente poți include în dietă
Reclamă
PARTENERI
icon