Antena

Alimente bogate în fosfor. Ce beneficii pot aduce sănătății

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 4 decembrie 2023, 07:18

Fosforul este un mineral esențial care se găsește în mod natural în multe alimente, fiind disponibil și sub formă de supliment alimentar. Acesta asigură mai multe roluri importante în organism. Află ce alimente bogate în fosfor poți consuma.

Reclamă

Fosforul se regăsește în majoritatea alimentelor, dar doar unele dintre acestea conțin concentrații importante. Din acest motiv, deficiențele de fosfor sunt rare deoarece majoritatea oamenilor obțin zilnic un aport mai mare decât este indicat.

Alimente bogate în fosfor

Fosforul are rolul de: a asigura oase sănătoase, a concepe noi celule și a crea energie. Ajută la activarea enzimelor și menține pH-ul sângelui într-un interval de valori normal, conform Harvard T.H. Chan. În același timp, se recomandă să-l consumi în cantități moderate deoarece excesul poate avea efecte dăunătoare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă din dietă lipsește fosforul sau se absoarbe prea puțin, organismul depune eforturi pentru a-și păstra rezervele și a încerca să-l mențină la un nivel normal: rinichii excretă mai puțin fosfor în urină, tractul digestiv devine mai eficient în absorbția fosforului, iar oasele își eliberează rezervele de fosfor în sânge.

Totodată, persoanele care suferă de boli de rinichi pot avea dificultăți în a-l elimina din sânge. De aceea poate fi nevoie să-și limiteze aportul de fosfor.

Reclamă

Cereale integrale

Multe cereale integrale sunt alimente bogate în fosfor, inclusiv: grâu, ovăz, orez și spelt. Cea mai mare parte a fosforului din cerealele integrale se găsește în stratul exterior al endospermului, cunoscut sub numele de aleuronă, și în stratul interior, numit germen. Aceste straturi sunt înlăturate în cazul cerealelor rafinate. Cea mai mare parte a fosforului din cereale integrale se păstrează ca acid fitic, care nu poate fi digerat de oameni.

Carne de curcan și carne de pui

Carnea de curcan și carnea de pui conțin concentrații mari de fosfor. Acestea sunt bogate în vitamine B, proteine și seleniu. Carnea albă de pasăre conține puțin mai mult fosfor decât carnea închisă la culoare. Metodele de gătit pot afecta conținutul de fosfor al cărnii. Prăjirea păstrează cel mai mult fosfor, în timp ce fierberea reduce puțin nivelul.

Lactate

Produsele lactate precum brânza și laptele se numără printre aceste alimente bogate în fosfor. Laptele și iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi au cel mai mult fosfor, în timp ce versiunile cu grăsimi întregi au mai puțin. Brânza de vaci cu multă grăsime conține puțin mai mult fosfor decât brânza de vaci care conține mai puține grăsimi.

Reclamă

Semințe de floarea soarelui și semințe de dovleac

Semințele de floarea soarelui și semințele de dovleac au un conținut ridicat de fosfor, potrivit Healthline. Totuși, majoritatea fosforului găsit în semințe este depozitat într-o formă numită acid fitic sau fitat, pe care oamenii nu o pot digera.

Nuci

Majoritatea nucilor reprezintă surse importante de fosfor, însă nucile braziliene au cele mai mari concentrații. Alte soiuri de nuci sunt: migdalele, caju, nucile de pin și fisticul. Oferă grăsimi sănătoase, antioxidanți și minerale. Consumul regulat al acestora se asociază cu o sănătate mai bună a inimii. Cea mai mare parte a fosforului din nuci se depozitează ca acid fitic, care nu poate fi digerat de oameni.

Linte și fasole

Lintea și fasolea reprezintă alimente bogate în fosfor, iar consumul lor regulat se asociază cu un risc mai scăzut de apariție a multor boli cronice, inclusiv cancer. Unele metode de preparare pot reduce conținutul de acid fitic din acestea.

Soia

Produsele din soia se prepară din boabe de soia, care sunt în mod natural bogate în potasiu și fosfor. Cantitatea de sodiu din alimentele din soia variază în mod semnificativ, așa că este indicat să citești etichetele produselor.

Carne de organe

Carnea de organe, cum ar fi creierul și ficatul, este o sursă bună de fosfor, ce poate fi absorbită ușor. De asemenea, are un conținut ridicat de alți nutrienți esențiali, cum ar fi: vitamina A, vitamina B12, fier și oligominerale.

În plus, poți încerca să consumi surse de vitamina B12. Printre acestea poți găsi: peștele, carnea, ouăle, laptele și produsele lactate.

Fructe de mare

Multe tipuri de fructe de mare pot fi alimente bogate în fosfor. Sepia, o moluscă înrudită cu calamarul și caracatița, fiind una dintre cele mai bogate surse. Unele dintre aceste alimente, cum ar fi somonul, sardinele și macroul, au un conținut ridicat de acizi grași omega-3 antiinflamatori care pot proteja împotriva: bolilor de inimă, cancerului și a altor boli cronice.

Alimente cu adaos de fosfați

Fosforul se găsește în mod natural în multe alimente. Însă, unele alimente procesate au cantități mari de aditivi. Fosfații de potasiu sunt aditivi alimentari, care pot fi absorbiți în totalitate. În același timp, aportul excesiv de fosfor se asociază cu pierderi de masă osoasă, așa că este important să nu depășești doza zilnică recomandată.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon