Antena

Alimente bogate în fosfor. Ce beneficii pot aduce sănătății

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 4 decembrie 2023, 07:18

Fosforul este un mineral esențial care se găsește în mod natural în multe alimente, fiind disponibil și sub formă de supliment alimentar. Acesta asigură mai multe roluri importante în organism. Află ce alimente bogate în fosfor poți consuma.

Reclamă

Fosforul se regăsește în majoritatea alimentelor, dar doar unele dintre acestea conțin concentrații importante. Din acest motiv, deficiențele de fosfor sunt rare deoarece majoritatea oamenilor obțin zilnic un aport mai mare decât este indicat.

Alimente bogate în fosfor

Fosforul are rolul de: a asigura oase sănătoase, a concepe noi celule și a crea energie. Ajută la activarea enzimelor și menține pH-ul sângelui într-un interval de valori normal, conform Harvard T.H. Chan. În același timp, se recomandă să-l consumi în cantități moderate deoarece excesul poate avea efecte dăunătoare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă din dietă lipsește fosforul sau se absoarbe prea puțin, organismul depune eforturi pentru a-și păstra rezervele și a încerca să-l mențină la un nivel normal: rinichii excretă mai puțin fosfor în urină, tractul digestiv devine mai eficient în absorbția fosforului, iar oasele își eliberează rezervele de fosfor în sânge.

Totodată, persoanele care suferă de boli de rinichi pot avea dificultăți în a-l elimina din sânge. De aceea poate fi nevoie să-și limiteze aportul de fosfor.

Reclamă

Cereale integrale

Multe cereale integrale sunt alimente bogate în fosfor, inclusiv: grâu, ovăz, orez și spelt. Cea mai mare parte a fosforului din cerealele integrale se găsește în stratul exterior al endospermului, cunoscut sub numele de aleuronă, și în stratul interior, numit germen. Aceste straturi sunt înlăturate în cazul cerealelor rafinate. Cea mai mare parte a fosforului din cereale integrale se păstrează ca acid fitic, care nu poate fi digerat de oameni.

Carne de curcan și carne de pui

Carnea de curcan și carnea de pui conțin concentrații mari de fosfor. Acestea sunt bogate în vitamine B, proteine și seleniu. Carnea albă de pasăre conține puțin mai mult fosfor decât carnea închisă la culoare. Metodele de gătit pot afecta conținutul de fosfor al cărnii. Prăjirea păstrează cel mai mult fosfor, în timp ce fierberea reduce puțin nivelul.

Lactate

Produsele lactate precum brânza și laptele se numără printre aceste alimente bogate în fosfor. Laptele și iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi au cel mai mult fosfor, în timp ce versiunile cu grăsimi întregi au mai puțin. Brânza de vaci cu multă grăsime conține puțin mai mult fosfor decât brânza de vaci care conține mai puține grăsimi.

Reclamă

Semințe de floarea soarelui și semințe de dovleac

Semințele de floarea soarelui și semințele de dovleac au un conținut ridicat de fosfor, potrivit Healthline. Totuși, majoritatea fosforului găsit în semințe este depozitat într-o formă numită acid fitic sau fitat, pe care oamenii nu o pot digera.

Nuci

Majoritatea nucilor reprezintă surse importante de fosfor, însă nucile braziliene au cele mai mari concentrații. Alte soiuri de nuci sunt: migdalele, caju, nucile de pin și fisticul. Oferă grăsimi sănătoase, antioxidanți și minerale. Consumul regulat al acestora se asociază cu o sănătate mai bună a inimii. Cea mai mare parte a fosforului din nuci se depozitează ca acid fitic, care nu poate fi digerat de oameni.

Linte și fasole

Lintea și fasolea reprezintă alimente bogate în fosfor, iar consumul lor regulat se asociază cu un risc mai scăzut de apariție a multor boli cronice, inclusiv cancer. Unele metode de preparare pot reduce conținutul de acid fitic din acestea.

Soia

Produsele din soia se prepară din boabe de soia, care sunt în mod natural bogate în potasiu și fosfor. Cantitatea de sodiu din alimentele din soia variază în mod semnificativ, așa că este indicat să citești etichetele produselor.

Carne de organe

Carnea de organe, cum ar fi creierul și ficatul, este o sursă bună de fosfor, ce poate fi absorbită ușor. De asemenea, are un conținut ridicat de alți nutrienți esențiali, cum ar fi: vitamina A, vitamina B12, fier și oligominerale.

În plus, poți încerca să consumi surse de vitamina B12. Printre acestea poți găsi: peștele, carnea, ouăle, laptele și produsele lactate.

Fructe de mare

Multe tipuri de fructe de mare pot fi alimente bogate în fosfor. Sepia, o moluscă înrudită cu calamarul și caracatița, fiind una dintre cele mai bogate surse. Unele dintre aceste alimente, cum ar fi somonul, sardinele și macroul, au un conținut ridicat de acizi grași omega-3 antiinflamatori care pot proteja împotriva: bolilor de inimă, cancerului și a altor boli cronice.

Alimente cu adaos de fosfați

Fosforul se găsește în mod natural în multe alimente. Însă, unele alimente procesate au cantități mari de aditivi. Fosfații de potasiu sunt aditivi alimentari, care pot fi absorbiți în totalitate. În același timp, aportul excesiv de fosfor se asociază cu pierderi de masă osoasă, așa că este important să nu depășești doza zilnică recomandată.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon