Antena

Postul intermitent poate fi periculos pentru inimă, semnalează un nou studiu

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 23 martie 2024, 07:00 / Actualizat: 28 aprilie 2024, 14:01

Cea mai populară dietă a momentului nu este atât de benefică pentru sănătate și ar trebui privită cu precauție, susține un studiu publicat recent. Postul intermitent poate fi periculos pentru inimă, iar cei care îl urmează au un risc mai mare de deces, potrivit cercetătorilor. 

Reclamă

Postul intermitent este o dietă care se bucură de popularitate astăzi ca metodă de slăbit, dar și ca stil alimentar. Dacă studiile anterioare sugerau că el poate fi benefic pentru sănătatea cardiovasculară, noile cercetări susțin contrariul. Această metodă de slăbit poate crește riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu preluat de publicația The Washington Post

O echipă de cercetători de la Școala de Medicină a Universității Shanghai Jiao Tong, din China, a analizat obiceiurile alimentare a peste 20.000 de adulți americani pe o perioadă de 15 ani. Studiul s-a concentrat pe efectele dietei 16:8, cea mai populară versiune a postului intermitent. Aceasta presupune 16 ore de post și 8 ore de alimentație, în care se poate consuma orice aliment sau băutură. De obicei, persoanele care urmează această versiune renunță la micul dejun și mănâncă de prânz și de seară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alte variante ale postului intermitent mai sunt:

  • postul intermitent 5:2. Presupune postul complet sau o restricție calorică timp de două zile pe săptămână, urmate de alimentație normală în celelalte zile;
  • postul în zile alternante. Presupune alternarea zilelor de post complet cu zile de alimentație normală;
  • postul 5:2. Presupune două zile pe săptămână în care se restricționează consumul caloric la 500 kcal. În restul zilelor, se mănâncă normal.

Este mai important să ne concentrăm pe ceea ce mâncăm

Cercetătorii au descoperit că participanții la studiu care au urmat dieta 16:8 au avut un risc cu 91% mai mare de a deceda din cauza bolilor de inimă, în comparație cu cei care au avut un stil alimentar obișnuit, cu alimentație pe parcursul a 12-16 ore în fiecare zi. 

Reclamă

Postul intermitent poate fi periculos și în cazul persoanelor care au boli cronice preexistente sau cancer. În cadrul studiului, cercetătorii au observat că:

  • participanții care sufereau de boli cardiovasculare și au ținut post intermitent au avut un risc cu 66% mai mare de a deceda din cauza unei afecțiuni cardiace sau a unui accident vascular cerebral;
  • participanții care sufereau de cancer și au urmat acest model alimentar au avut un risc mai mare de deces din cauza bolii.

Concluziile studiului au fost prezentate recent la o reuniune a Asociației Americane a Inimii, care s-a desfășurat în Chicago. 

Persoanele care practică postul intermitent pe termen lung, în special cele cu afecțiuni cardiace sau cancer, ar trebui să fie „extrem de precaute”, a declarat Victor Wenze Zhong, autorul principal al studiului și președintele departamentului de epidemiologie și biostatistică al Universității Shanghai Jiao Tong.

Reclamă

„Pe baza dovezilor actuale, se pare că este mai important ca oamenii să se concentreze pe ceea ce mănâncă decât pe momentul în care mănâncă”, a adăugat el.

Postul intermitent scade masa musculară

Cercetările anterioare susțineau că postul intermitent ar avea un impact pozitiv asupra inimii datorită unor efecte benefice observate, și anume:

  • reducerea nivelului glicemiei;
  • îmbunătățirea sensibilității la insulină;
  • scăderea tensiunii arteriale;
  • prevenirea obezității;
  • reducerea inflamației din corp. 

Rezultatele studiului au fost surprinzătoare chiar și pentru autorii săi. „Ne așteptam ca adoptarea pe termen lung a unei diete cu restricție de alimentație timp de opt ore să fie asociată cu un risc mai mic de deces prin boli cardiovasculare și chiar de deces din orice cauză”, a mai spus Victor Wenze Zhong.

Datele nu au explicat motivele pentru care postul intermitent poate fi periculos pentru inimă. Totuși, cercetătorii au observat că persoanele care au urmat modelul alimentar 16:8 aveau mai puțină masă musculară, comparativ cu cele care au mâncat pe parcursul unei perioade mai lungi din zi. 

Această observație este în concordanță cu un studiu anterior, publicat în JAMA Internal Medicine, care a constatat că persoanele care au urmat o dietă de tip post intermitent timp de trei luni au pierdut mai multă masă musculară decât un grup de control care a avut o alimentație obișnuită.

Masa musculară oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Ea este mai activă  metabolic decât grăsimea. Aceasta înseamnă că arde mai multe calorii, inclusiv în repaus. Menținerea masei musculare poate ajuta la accelerarea metabolismului. Totodată, ajută la absorbția glucozei din sânge. Astfel, contribuie la menținerea unui nivel stabil al glicemiei și la prevenirea diabetului de tip 2. 

Studiile anterioare au constatat că o masă musculară scăzută este asociată cu o creștere a mortalității, inclusiv cu un risc mai mare de deces prin boli cardiovasculare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Băuturi bogate în probiotice. Aceste lichide îți pot îmbunătăți sănătatea intestinală
Băuturi bogate în probiotice. Aceste lichide îți pot îmbunătăți sănătatea intestinală
Băuturi bogate în probiotice. Aceste lichide îți pot îmbunătăți sănătatea intestinală
Un nou tip de orez poate contracara diabetul de tip 2. Poate fi considerat noua armă împotriva diabetului
Un nou tip de orez poate contracara diabetul de tip 2. Poate fi considerat noua armă împotriva diabetului
Un nou tip de orez poate contracara diabetul de tip 2. Poate fi considerat noua armă împotriva diabetului
Reclamă
PARTENERI
icon