Antena

De ce sunt fructele sănătoase. Cum le poți alege corect

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 16 martie 2024, 13:05 / Actualizat: 18 martie 2024, 12:53

Pe rețelele sociale circulă mai multe informații false privitoare la consumul de fructe, mai ales față de conținutul lor de zahăr. Doctorul Mihail Pautov a discutat despre controversele legate de alimentație în episodul 4, din sezonul 6, MediCOOL. Află de ce sunt fructele sănătoase.

Reclamă

Mihail Pautov a menționat care sunt alimentele vegetale obținute prin hibridizare, a explicat de ce zahărul din fructe nu este dăunător și a prezentat propria sa metodă cu ajutorul căreia le poți alege pe cele mai sănătoase și mai aromate.

De ce sunt fructele sănătoase

Alegerea unor fructe și legume sănătoase și gustoase este un subiect frecvent dezbătut, în special pe rețelele sociale, unde se împrăștie foarte multe zvonuri. De exemplu, există o ideea conform căreia este indicat să alegi pepenele cu un gust mai dulce deoarece cred acesta ar putea fi un soi mai bun.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Multe dintre soiurile de alimente vegetale din comerț au fost obținute prin hibridizare. În natură, nu există o bună parte din soiurile de mere de pe piață. Merele din natură au, de fapt, o culoare diferită, dimensiuni mici și un gust amar.

De asemenea, morcovii care se consumă astăzi au fost realizați prin hibridizare de un cercetător olandez ca un omagiu adresat Casei Regale din Olanda, Casa de Orania, a cărei culoare este portocaliu, de aceea morcovii sunt portocalii. Morcovii sălbatici și naturali erau albi sau violet și nu aveau un gust dulce.

Reclamă

Dacă te întrebi de ce sunt fructele sănătoase, ia în considerare că strugurii din comerț au fost făcuți prin hibridizare. Strugurii sălbatici se găsesc în dimensiuni mici, se caracterizează printr-un gust amar și conțin foarte mulți sâmburi.

Totodată, portocalele obișnuite nu provin direct din natură deoarece și asupra acestora au intervenit oamenii. Chiar dacă există glucoză și fructoză într-o portocală o persoană nu poate mânca o cantitate mare în decursul unei zile. Aceasta conține: fibre, polifenoli, antioxidanți și zahăr.

În social media există persoane care susțin că fructele sunt dăunătoare deoarece conțin zahăr. Zahărul de bucătărie se formează din glucoză și fructoză. Fructele includ glucoză și fructoză. 100 de grame de portocale au 10 grame de zahăr, com pus din 50% glucoză, 50% fructoză. 100 ml de suc din comerț are 10 grame de zahăr, 50% glucoză, 50% fructoză.

Reclamă

,,Logica acestor vraci de pe Internet este că dacă zahărul din suc ne face rău înseamnă că trebuie să evităm fructele. 1 litru de suc înseamnă multe portocale. Putem să bem 1 litru de suc lejer. Putem să mâncăm multe portocale la o masă? Puțin probabil. O să luăm o portocală și o să mâncăm o singură portocală.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Cum poți alege corect fructele

Când vrei să afli de ce sunt fructele sănătoase, reține că Mihail Pautov are propria sa metodă de a alege corect fructele. El consideră că aplică o metodă utilă pentru a le selecta pe cele mai sănătoase. Practic, se recomandă să miroși fructele înainte de a le cumpăra.

În general, zahărul nu dă aromă fructelor. Aceasta vine din miros. De exemplu, dacă miroși merele și observi că au un miros specific, în mod cert sunt gustoase. De asemenea, merele de dimensiuni mici, cu imperfecțiuni și care seamănă mai mult cu cele din sălbăticie intră în categoria celor mai sănătoase. Acestea conțin mai mulți antioxidanți.

,,Zahărul este ultimul lucru care ne interesează la un fruct. Ce aș vrea să reținem de aici este că fructele sunt sănătoase, iar dulceața din fruct nu este ceea ce căutăm.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
articol cu video
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon