Antena

Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 16 octombrie 2025, 07:39

Legumele de sezon îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece. Acestea pot fi consumate crude sau pot fi incluse într-o varietate de rețete culinare, care îți pot sprijini sănătatea generală. Află care sunt cele mai nutritive legume de toamnă.

Reclamă

O alimentație bogată în: fructe, legume, leguminoase și cereale poate sprijini sănătatea inimii. În plus, consumul zilnic de legume și fructe oleaginoase poate reduce riscul de apariție a accidentelor vascular cerebrale.

Cele mai nutritive legume de toamnă

Toamna este una dintre cele mai bune perioade pentru a consuma alimente sezoniere, datorită abundenței de: legume rădăcinoase, dovlecei, verdețuri și alte legume specifice anotimpului. Ai cea mai mare nevoie de acestea în timpul celor mai reci luni ale anului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Legumele de toamnă reprezintă unele dintre cele mai importante surse de: vitamina A, vitamina C, vitamina K, fibre, potasiu, magneziu, calciu și antioxidanți, precum flavanoide și carotenoide. Acești nutrienți susțin: sănătatea sistemului imunitar, digestia și alte funcții.

Cartof dulce

Cartofii dulci sunt bogați în: vitamina A, vitamina C, potasiu și fibre. Aceștia reprezintă legume amidonate, care pot oferi o mulțime de beneficii pentru sănătate datorită conținutului lor nutritiv. În plus, pot asigura carbohidrați naturali și zahăr, pe care organismul îi folosește pentru a obține energie. Pot susține digestia și sănătatea inimii.

Reclamă

Morcov

Morcovii sunt printre cele mai nutritive legume de toamnă și pot contribui la creșterea aportului de vitamina A și carotenoide. Acestea te pot ajuta să-ți protejezi ochii și pielea de deteriorarea celulară. De asemenea, morcovii conțin: vitamina K, potasiu, tiamină (vitamina B1), niacină (vitamina B3) și fibre.

Dovleac

Dovleacul este o sursă importantă de beta-caroten, o substanță pe care organismul o transformă în vitamina A. Poate asigura concentrații ridicate de vitamina C și fibre, conform Everyday Health. De asemenea, piureul de dovleac la conservă poate fi hrănitor, atât timp cât nu conține zahăr adăugat.

Păstârnac

Păstârnacul oferă vitamina K și susține sănătatea oaselor. Această legumă rădăcinoasă, cu o textură similară cu a morcovului, devine mai dulce pe măsură ce este expusă la temperaturi scăzute. Vitamina K din păstârnac contribuie la coagularea sângelui și menține oasele sănătoase. În plus, conține folat. Folatul are un rol important în diviziunea celulelor și în producerea ADN-ului în organism.

Reclamă

Varză de Bruxelles

Varza de Bruxelles este un membru al familiei de crucifere. Are un conținut bogat în fibre și antioxidanți, fiind printre cele mai nutritive legume de toamnă. Alături de conopidă și broccoli, poate oferi proprietăți anticancerigene. Acestea conțin metaboliți numiți glucozinolați, care pot avea proprietăți de prevenire a cancerului. În plus, compușii prezenți în legumele crucifere pot împiedica dezvoltarea celulelor canceroase.

Broccoli

Broccoli conține sulforafan, un compus care poate proteja împotriva cancerului. Mai mult, broccoli conține: vitamina C, vitamina K și fibre. De asemenea, broccoli reduce inflamația din corp. Aceasta poate sprijini sănătatea generală datorită proprietăților: antioxidante, detoxifiante și antiinflamatoare.

Anghinare

Anghinarea este bogată în vitamina C și magneziu, fiind printre cele mai nutritive legume de toamnă. Are concentrații reduse de fier și proteine. Conține atât prebiotice, cât și probiotice. Acestea pot avea un impact pozitiv asupra compoziției microbiotei gastrointestinale și imunității.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
Tipuri de brânză pe care le poți consuma dacă ai colesterol ridicat. Ce modificări pot produce când le incluzi în dietă
Tipuri de brânză pe care le poți consuma dacă ai colesterol ridicat. Ce modificări pot produce când le incluzi în dietă
Tipuri de brânză pe care le poți consuma dacă ai colesterol ridicat. Ce modificări pot produce când le incluzi în dietă
Obiceiuri care pot agrava refluxul gastric. Ce este de preferat să eviți
Obiceiuri care pot agrava refluxul gastric. Ce este de preferat să eviți
Obiceiuri care pot agrava refluxul gastric. Ce este de preferat să eviți
Reclamă
PARTENERI
icon