Ce boli cardiovasculare apar la menopauză. Care sunt principalele cauze

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 18 septembrie 2023, 11:29

Apariția menopauzei poate crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Florin Busnatu, medic cardiolog, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov în patra ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află ce boli cardiovasculare apar la menopauză.

Reclamă

Ștefan Busnatu a explicat care este rolul estrogenului în organismul unei femei, cum afectează lipsa acestuia funcționarea inimii, ce boli pot apărea la menopauză și cum pot fi acestea prevenite cu ajutorul unui stil de viață sănătos.

Ce boli cardiovasculare apar la menopauză

Inima devine predispusă la diferite afecțiuni la menopauză deoarece femeia pierde cel mai important hormon, estrogenul. Aceasta este o problemă pentru că odată cu scăderea estrogenului, începe să sufere o serie de dezechilibre în organism, care pot conduce treptat la o boală de inimă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Cum ajută estrogenul avut inițial la prevenția bolii de inimă? De ce pierderea estrogenului duce la apariția acestor probleme?
-Hormonul acesta reușește pe perioada de vârstă fertilă a femeii să ușureze munca inimii. El asigură vasodilația tuturor vaselor din organism, astfel tensiunea rămâne mică și mușchiul inimii nu este suprasolicitat.

Dacă vrei să știi ce boli cardiovasculare apar la menopauză, gândește-te că tensiunea arterială se menține mai mică la femei decât la bărbați, în special în cazul tinerelor, când poate fi cuprinsă între 9-10-11. Acesta este un organism relaționat și cu componenta hormonală. De aceea nu reprezintă o problemă de sănătate.

Reclamă

Estrogenul asigură această tensiune arterială mai mică și protejează împotriva hipertensiunii. Acesta se menține la un nivel ridicat pe parcursul vieții, iar undeva la 40-50 de ani începe să scadă. Odată cu scăderea estrogenului, se observă o creștere a riscului de boli cardiovasculare. Tensiunea începe să crească în cazul femeilor după ce începe să scadă estrogenul. Astfel, începe să apară hipertensiunea.

Estrogenul gestionează mult mai bine colesterolul și eficientizează utilizarea lui în organism. Prin utilizarea lui eficientă, nu se depune pe vase. Acesta protejează împotriva bolii aterosclerotice și are un rol foarte important în scăderea inflamației. În acest mod, protejează femeile împotriva bolilor inflamatorii.

Cum poți preveni instalarea simptomelor

Din cauza creșterii inflamației, a apariției problemelor la nivelul colesterolului și a creșterii tensiunii, menopauza predispune femeile să aibă același nivel de risc de a dezvolta o boală cardiovasculară cum au bărbații.

Reclamă

,,Femeile în principiu, în jurul vârstei de 65 de ani încep să aibă ratele comparabile de boală cardiacă ischemică cu bărbații.”

– Florin Busnatu, medic cardiolog

Dacă vrei să afli ce boli cardiovasculare apar la menopauză, ia în considerare că boala ischemică se referă la înfundarea vaselor de sânge. Femeile care intră la menopauză, pot lua măsuri pentru a preveni apariția complicațiilor și a bolilor cardiovasculare.

La momentul în care se pierde estrogenul, femeile sunt într-o stare de echilibru hormonal. Iar măsurile generale de a asigura un stil de viață sănătos se aplică pentru ambele sexe. Printre acestea se regăsesc: renunțarea la fumat, activitatea fizică, consumul redus de alcool, menținerea unei greutăți corespunzătoare și o alimentație cât mai săracă în grăsimi animale. Toate aceste reguli pentru a-ți asigura o stare de sănătate optimă se aplică pentru populația generală.

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Doctorul Mihail Pautov în platoul emisiunii MediCOOL
Sfaturile oferite de Anca Țurcașiu despre menopauză. De ce este important să accepți această schimbare în organism pentru a fi fericită
Sfaturile oferite de Anca Țurcașiu despre menopauză. De ce este important să accepți această schimbare în organism pentru a fi fericită
articol cu video
Silviu Iștoc, medic ginecolog, Oana Nicolau, psihoterapeut, Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness și Mihail Pautov, medic chirurg, în platoul emisiunii MediCOOL
Ce este substituția hormonală. În ce circumstanțe se folosește
Ce este substituția hormonală. În ce circumstanțe se folosește
articol cu video
Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor de fitness, alături de Mihail Pautov, medic chirurg, în platoul emisiunii MediCOOL
Cum te poți proteja de osteoporoză la menopauză. Metode eficiente de prevenție
Cum te poți proteja de osteoporoză la menopauză. Metode eficiente de prevenție
Reclamă
PARTENERI
icon