Antena

Somnul recuperat în weekend scade riscul de boli de inimă, arată un studiu

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 19 septembrie 2024, 07:51

Privarea de odihnă este foarte periculoasă pentru sănătate, dar poți anula o parte dintre efectele sale negative dormind mai mult sâmbăta și duminica. Somnul recuperat în weekend poate reduce cu 20% riscul de infarct, accident vascular cerebral și alte boli cardiovasculare, susține un nou studiu.

Reclamă

Obiceiul de a dormi mai mult în weekend este important. Acesta ar putea fi benefic pentru sănătatea inimii, potrivit unui studiu realizat în China. Cercetătorii de la Centrul Național pentru Boli Cardiovasculare din Spitalul Fuwai, din Beijing, au descoperit că persoanele care nu dorm suficient în timpul săptămânii, dar recuperează somnul în weekenduri își pot reduce riscul de boli de inimă cu până la 20%. 

„Asocierea devine și mai pronunțată în rândul persoanelor care experimentează în mod regulat un somn inadecvat în timpul săptămânii”, a declarat Yanjun Song, coautor al studiului, într-un comunicat de presă. Studiul a fost prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie din 2024

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Somn mai mult, beneficii mai mari

Cercetătorii au analizat obiceiurile de somn ale aproape 91.000 de persoane înscrise în UK Biobank, o vastă bază de date biomedicală din Marea Britanie. Datele despre somn au fost înregistrate cu ajutorul unor senzori de mișcare și prin autoraportare. 

Participanții la studiu au oferit informații despre numărul de ore de odihnă pe noapte. Cei care au raportat mai puțin de șapte ore de somn au fost încadrate în categoria persoanelor private de somn. Aproximativ unul din cinci participanți se aflau în această situație. 

Reclamă

În cadrul studiului, participanții au fost împărțiți în patru grupuri, în funcție de așa-numita „datorie de somn” recuperată în weekend, mai exact orele dormite în plus sâmbăta și duminica. 

În ansamblu, persoanele care au recuperat cel mai mult timp de odihnă au fost cu 19% mai puțin susceptibile să dezvolte boli cardiovasculare precum:

Sexul biologic nu a influențat rezultatele studiului.

Reclamă

„Rezultatele noastre arată că, pentru o parte semnificativă a populației din societatea modernă care este privată de somn, cei ce recuperează cel mai mult somn în weekend au rate semnificativ mai scăzute de boli de inimă decât cei ce recuperează cel mai puțin”, a declarat Zechen Liu, coautor al studiului.

Somnul recuperat în weekend nu este o soluție pe termen lung

Dacă dormi mai puțin în timpul săptămânii, somnul recuperat în weekend poate ajuta la reducerea oboselii din timpul zilei și la îmbunătățirea temporară a stării de bine. 

Cu toate acestea, dormitul mai mult în weekend nu este suficient pentru a recupera în mod adecvat datoria de somn, potrivit specialiștilor National Sleep Foundation, organizație americană specializată în problemele de somn. Datoria de somn și efectele sale cumulate necesită mai mult timp pentru a fi recuperate. 

Cercetările au arătat că poate dura până la patru zile pentru a recupera o singură oră de somn pierdută și până la nouă zile pentru a elimina complet datoria de somn. O recuperare completă a acesteia aduce corpul înapoi la starea sa de bază. Astfel, se reduc efectele negative asociate cu somnul insuficient.

Privarea de somn poate provoca numeroase probleme de sănătate, cele mai importante fiind:

  • diabetul;
  • hipertensiunea arterială;
  • bolile cardiace;
  • accidentul vascular cerebral;
  • scăderea imunității;
  • dereglările metabolice;
  • creșterea în greutate;
  • problemele de memorie;
  • afectarea funcțiilor cognitive.

Dormitul mai mult în weekenduri nu compensează dereglările metabolice și potențiala creștere în greutate asociate cu lipsa unui somn regulat, arată un studiu.

Pe termen lung, obiceiul de a dormi puțin în timpul săptămânii și mult în weekend perturbă ritmul circadian (ceasul intern al corpului). Acest lucru poate cauza dificultăți în a adormi duminică seara și duce la o nouă săptămână de privare de somn. De aceea, specialiștii în somn recomandă menținerea unui program de odihnă regulat, de 7-9 ore în fiecare noapte.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este sindromul picioarelor neliniștite. Cauze și tratament
Ce este sindromul picioarelor neliniștite. Cauze și tratament
Ce este sindromul picioarelor neliniștite. Cauze și tratament
Ce se întâmplă când mănânci gustări noaptea. Ce beneficii și riscuri ar putea avea acest obicei
Ce se întâmplă când mănânci gustări noaptea. Ce beneficii și riscuri ar putea avea acest obicei
Ce se întâmplă când mănânci gustări noaptea. Ce beneficii și riscuri ar putea avea acest obicei
Cum poți dormi când este caniculă. Poți avea un somn odihnitor
Cum poți dormi când este caniculă. Poți avea un somn odihnitor
Cum poți dormi când este caniculă. Poți avea un somn odihnitor
Reclamă
PARTENERI
icon