Semne care prevestesc un AVC – accident vascular cerebral

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 1 mai 2023, 08:24

Unul din patru adulți cu vârsta peste 25 de ani va trece printr-un accident vascular cerebral (AVC) pe parcursul vieții. El este o urgență medicală în care trebuie să acționezi cât mai rapid. Recunoașterea principalelor semne care prevestesc un AVC poate salva vieți. 

Reclamă

Anual, 12,2 milioane de oameni suferă un accident vascular cerebral (AVC) și 6,5 milioane dintre ei decedează din această cauză, potrivit statisticilor World Stroke Organization. În România, 16,3% din totalul deceselor raportate sunt provocate de atacuri cerebrale, arată Profilul de țară din 2021 în ceea ce privește sănătatea

Accidentul vascular cerebral se produce atunci când circulația sângelui către creier este întreruptă. În 80% din cazuri, o arteră care duce la creier este blocată de un cheag, situație în care vorbim despre un accident ischemic. În celelalte 20% din cazuri, atacul cerebral este cauzat de ruptura unui vas de sânge, caz în care accidentul vascular este de tip hemoragic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, celulele nervoase sunt private de oxigenul de care au nevoie pentru a funcționa. Dacă circulația sângelui este întreruptă pentru o perioadă mai lungă, celulele din zona de creier afectată mor și funcțiile deservite de ele nu mai pot fi îndeplinite. 

Impactul unui accident vascular cerebral poate fi pe termen scurt sau lung, în funcție de zona din creier afectată și de rapiditatea cu care se intervine pentru a-i limita evoluția. Un atac cerebral major poate produce dizabilități care necesită recuperare îndelungată, dar poate fi și fatal dacă nu se intervine prompt. 

Reclamă

Semne care prevestesc un AVC sau accident vascular cerebral

În 43% din cazuri, accidentul vascular cerebral este „anunțat” cu până la o săptămână înainte printr-un accident ischemic tranzitoriu (AIT), potrivit unui studiu citat de Academia Americană de Neurologie

Accidentul ischemic tranzitoriu este un AVC minor sau un mini-accident vascular care se produce atunci când o arteră care duce către creier este blocată doar temporar. AIT durează numai câteva minute și circulația sângelui către creier se reface fără a cauza leziuni neurologice permanente. 

Semnele și simptomele unui accident ischemic tranzitoriu apar brusc și dispar în cel mult 30 de minute de la debut. Acestea sunt asemănătoare celor din accidentul vascular cerebral și pot fi:

Reclamă
 • durere de cap severă;
 • slăbiciunea sau paralizia unei mâini ori a unui picior;
 • paralizia pe jumătate de corp;
 • probleme de coordonare;
 • paralizie facială, gură căzută pe o parte;
 • vorbire neclară;
 • dificultăți de înțelegere;
 • stări de confuzie;
 • amețeală;
 • pierderea temporară, parțială sau totală, a vederii.

De multe ori, persoanele care trec printr-un AVC minor neglijează simptomele trecătoare și nu se prezintă la medic. El arată însă că este posibil să ai o arteră îngustată sau parțial blocată de un cheag de sânge, iar dacă nu este tratat, există riscul de a trece printr-un accident vascular cerebral complet mai târziu. De aceea, mini-accidentul vascular trebuie considerat un semnal de alarmă. Prin prezentarea la medic, se pot lua măsuri pentru a preveni apariția ulterioară a unui AVC. 

Care sunt factorii de risc pentru AVC

Orice persoană adultă poate suferi un accident vascular cerebral, în anumite persoane au un risc mai mare decât altele. Este important să știi dacă te numeri printre acestea pentru a-ți evalua corect riscul și a putea identifica în timp util eventuale simptome ale unui AVC. O bună parte dintre factorii de risc pentru accidentul vascular cerebral pot fi corectați pentru a preveni un astfel de eveniment. 

Ești mai predispus la AVC dacă ai vârsta peste 55 de ani sau ai cel puțin unul dintre următorii factori de risc:

 • ești supraponderal sau obez;
 • ești fumător;
 • consumi alcool în cantitate mare;
 • ai un nivel crescut al colesterolului;
 • ai hipertensiune arterială;
 • ai anumite boli, precum diabet și fibrilație atrială.

Studiile au arătat că și stresul poate fi un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la adulți. El declanșează o inflamație în organism care afectează vasele de sânge sau produce hipertensiune. Stresul acționează și prin mecanisme indirecte – în condiții de stres, avem o alimentație dezechilibrată și un stil de viață nesănătos care cresc riscul unui AVC.

Ce simptome apar când are loc un accident vascular cerebral

În accidentul vascular cerebral, orice minut pierdut poate pune viața în pericol. Recunoașterea principalelor semne care prevestesc apariția lui poate salva vieți.

Semne care prevestesc un AVC. Sursa: World Stroke Organization

Simptomele accidentului vascular cerebral se instalează brusc, iar cele mai frecvente sunt:

 • asimetria facială: gura sau o jumătate de față lăsată pe o parte;
 • slăbiciunea unui braț, pe o singură parte;
 • amorțirea/paralizia membrelor pe o singură parte a corpului (stânga sau dreapta);
 • migrenă severă, instalată brusc;
 • amețeli și tulburări de echilibru;
 • dificultate la deplasare;
 • vorbire neclară, dificultăți de vorbire și înțelegere;
 • tulburări de vedere;
 • stări de confuzie.

Dacă observi unul sau mai multe dintre aceste simptome la tine sau la o persoană din jur, sună la serviciul de urgență 112 pentru a solicita ajutor medical. Intervenția rapidă poate reduce extinderea leziunilor cerebrale și complicațiile pe termen lung ale accidentului vascular cerebral.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente care cresc tensiunea arterială. Ce să eviți când suferi de această afecțiune
Alimente care cresc tensiunea arterială. Ce să eviți când suferi de această afecțiune
Alimente care cresc tensiunea arterială. Ce să eviți când suferi de această afecțiune
Metode naturale de reducere a stresului. Cum îți poți îmbunătăți sănătatea mintală
Metode naturale de reducere a stresului. Cum îți poți îmbunătăți sănătatea mintală
Metode naturale de reducere a stresului. Cum îți poți îmbunătăți sănătatea mintală
Ce probleme indică urina cu miros neobișnuit. Poate fi semn de diabet sau de boli hepatice
Ce probleme indică urina cu miros neobișnuit. Poate fi semn de diabet sau de boli hepatice
Ce probleme indică urina cu miros neobișnuit. Poate fi semn de diabet sau de boli hepatice
Reclamă
PARTENERI
icon