Antena

Cum să-ți organizezi mesele pentru a preveni rezistența la insulină. Ce alimente poți consuma și pe care să le eviți

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 17 decembrie 2024, 07:23

Dezvoltarea rezistenței la insulină este influențată de modificările din alimentație. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și Mihail Pautov, medic specialist, au discutat despre importanța unei diete echilibrate, în episodul 13, din sezonul 7, la MediCOOL. Află cum să-ți organizezi mesele pentru a preveni rezistența la insulină.

Reclamă

Carmen Brumă și Mihail Pautov au indicat alimentele care pot favoriza dezvoltarea rezistenței la insulină și care sunt cele dăunătoare. Aceștia au oferit câteva sugestii pentru a evita gustările, ce pot determina creșteri bruște ale glicemiei.

Cum să-ți organizezi mesele pentru a preveni rezistența la insulină

Când consumi o cantitate prea mare de carbohidrați, care provoacă foarte multă insulină, celulele nu mai primesc glucoză. Există alimente care te predispun la rezistență la insulină și alte alimente care te ajută să o previi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a-ți organiza o alimentație echilibrată și sănătoasă și a preveni rezistența la insulină, este de preferat să selectezi produsele cu atenție.

,,Hidratarea corectă te ajută să combați inflamația din organism și te ajută să-ți controlezi mai bine apetitul și poftele.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Reclamă

,,Cred că poți să bei apă în loc să iei gustări frecvent.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Pufuleți din mălai vs. alimente cu proteine și fibre

Chiar dacă pot părea alimente inofensive, pufuleții din mălai pot cauza creșteri bruște ale nivelurilor de zahăr din sânge. Aceștia pot întreține rezistența la insulină. Pentru a evita consumul, se recomandă să mănânci suficiente proteine la fiecare masă.

Dacă te întrebi cum să-ți organizezi mesele pentru a preveni rezistența la insulină, gândește-te că un aport optim de proteine consumat zilnic te poate ajuta să obții o stare mai bună de sațietate. De exemplu, se pot asimila proteine din sardine și fructe de mare. Proteinele, în special cele de origine animală, nu au carbohidrați sau dacă au, se găsesc în cantități foarte reduse. Acesta este un element important când suferi de rezistență la insulină.

Reclamă

Alimentele bogate în proteine te ajută să crești masa musculară dacă faci sport. Pentru a face față rezistenței la insulină, ai nevoie să-ți dezvolți mușchii. Mușchii consumă cantități mari de glucoză, de aceea acest aspect poate fi util. Masa musculară scăzută a fost asociată cu o stare de inflamație cronică, care este legată de rezistența la insulină. Totodată, mușchii dezvoltați îți permit să mănânci și alimente mai puțin benefice.

De asemenea, fibrele sunt foarte importante pentru obținerea sațietății. Poți integra fibrele înainte de masă, sub formă de salată în care se poate pune oțet de mere. S-a dovedit că datorită acidului acetic, oțetul de mere scade rezistența la insulină cu 34%.

Consumul unei salate în care pui oțet de mere este o soluție foarte bună pentru a integra acest ingredient. Există foarte mulți oameni care beau oțet de mere. Aceștia amestecă două linguri într-un pahar cu apă.

Ciocolată cu lapte vs. alimente cu carbohidrați complecși

Când vrei să afli cum să-ți organizezi mesele pentru a preveni rezistența la insulină, poți limita consumul de ciocolată cu lapte. Ciocolata cu lapte poate cauza o creștere bruscă a glicemiei, dacă nu ai o masă musculară dezvoltată. Aceasta poate avea efecte dăunătoare, dacă vrei să reduci rezistența la insulină.

În general, este indicat să optezi pentru carbohidrați complecși și să-I eviți pe cei ultraprocesați, care conțin zahăr. De exemplu, poți consuma carbohidrați din banane și mere. Pentru a evita carbohidrații procesați, îi poți asimila din alimente integrale.

,,Avem carbohidrați simpli și carbohidrați complecși. Noi vrem complecși ca să avem mai mult timp energie.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Fructe uscate vs. ceai verde

Consumul de fructe uscate poate crește riscul de a dezvolta rezistență la insulină. Acestea se pot înlocui cu ceai verde, care conține polifenoli. Unul dintre polifenolii prezenți în acest ceai verde se numește galat de epigalocatechină, care te ajută să scazi rezistența la insulină.

,,Evită să iei gustări pe parcursul zilei pentru că lucrul acesta întreține secreția de insulină. 3-4 ore repaus alimentar între mese.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon