Dezvoltarea rezistenței la insulină este influențată de modificările din alimentație. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și Mihail Pautov, medic specialist, au discutat despre importanța unei diete echilibrate, în episodul 13, din sezonul 7, la MediCOOL. Află cum să-ți organizezi mesele pentru a preveni rezistența la insulină.
Carmen Brumă și Mihail Pautov au indicat alimentele care pot favoriza dezvoltarea rezistenței la insulină și care sunt cele dăunătoare. Aceștia au oferit câteva sugestii pentru a evita gustările, ce pot determina creșteri bruște ale glicemiei.
Cum să-ți organizezi mesele pentru a preveni rezistența la insulină
Când consumi o cantitate prea mare de carbohidrați, care provoacă foarte multă insulină, celulele nu mai primesc glucoză. Există alimente care te predispun la rezistență la insulină și alte alimente care te ajută să o previi.
Pentru a-ți organiza o alimentație echilibrată și sănătoasă și a preveni rezistența la insulină, este de preferat să selectezi produsele cu atenție.
,,Hidratarea corectă te ajută să combați inflamația din organism și te ajută să-ți controlezi mai bine apetitul și poftele.”
– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness
,,Cred că poți să bei apă în loc să iei gustări frecvent.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Pufuleți din mălai vs. alimente cu proteine și fibre
Chiar dacă pot părea alimente inofensive, pufuleții din mălai pot cauza creșteri bruște ale nivelurilor de zahăr din sânge. Aceștia pot întreține rezistența la insulină. Pentru a evita consumul, se recomandă să mănânci suficiente proteine la fiecare masă.
Dacă te întrebi cum să-ți organizezi mesele pentru a preveni rezistența la insulină, gândește-te că un aport optim de proteine consumat zilnic te poate ajuta să obții o stare mai bună de sațietate. De exemplu, se pot asimila proteine din sardine și fructe de mare. Proteinele, în special cele de origine animală, nu au carbohidrați sau dacă au, se găsesc în cantități foarte reduse. Acesta este un element important când suferi de rezistență la insulină.
Alimentele bogate în proteine te ajută să crești masa musculară dacă faci sport. Pentru a face față rezistenței la insulină, ai nevoie să-ți dezvolți mușchii. Mușchii consumă cantități mari de glucoză, de aceea acest aspect poate fi util. Masa musculară scăzută a fost asociată cu o stare de inflamație cronică, care este legată de rezistența la insulină. Totodată, mușchii dezvoltați îți permit să mănânci și alimente mai puțin benefice.
De asemenea, fibrele sunt foarte importante pentru obținerea sațietății. Poți integra fibrele înainte de masă, sub formă de salată în care se poate pune oțet de mere. S-a dovedit că datorită acidului acetic, oțetul de mere scade rezistența la insulină cu 34%.
Consumul unei salate în care pui oțet de mere este o soluție foarte bună pentru a integra acest ingredient. Există foarte mulți oameni care beau oțet de mere. Aceștia amestecă două linguri într-un pahar cu apă.
Ciocolată cu lapte vs. alimente cu carbohidrați complecși
Când vrei să afli cum să-ți organizezi mesele pentru a preveni rezistența la insulină, poți limita consumul de ciocolată cu lapte. Ciocolata cu lapte poate cauza o creștere bruscă a glicemiei, dacă nu ai o masă musculară dezvoltată. Aceasta poate avea efecte dăunătoare, dacă vrei să reduci rezistența la insulină.
În general, este indicat să optezi pentru carbohidrați complecși și să-I eviți pe cei ultraprocesați, care conțin zahăr. De exemplu, poți consuma carbohidrați din banane și mere. Pentru a evita carbohidrații procesați, îi poți asimila din alimente integrale.
,,Avem carbohidrați simpli și carbohidrați complecși. Noi vrem complecși ca să avem mai mult timp energie.”
– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness
Fructe uscate vs. ceai verde
Consumul de fructe uscate poate crește riscul de a dezvolta rezistență la insulină. Acestea se pot înlocui cu ceai verde, care conține polifenoli. Unul dintre polifenolii prezenți în acest ceai verde se numește galat de epigalocatechină, care te ajută să scazi rezistența la insulină.
,,Evită să iei gustări pe parcursul zilei pentru că lucrul acesta întreține secreția de insulină. 3-4 ore repaus alimentar între mese.”
– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.