Activitățile sociale sau de stimulare mentală pot îmbunătăți memoria și abilitățile de gândire. Oamenii de știință sunt de părere că această descoperire este importantă deoarece au demonstrat că 44% dintre cazurile de demență se asociază unor factori modificabili ai stilului de viață.
La realizarea lucrării au fost implicați 397 de adulți cu vârste de minim 60 de ani. Modelele lor de activitate au fost monitorizate pe o durată de 24 de ore. Aceasta a fost scrisă de cercetătorii de la University of South Australia.
Activitățile sociale sau de stimulare mentală pot îmbunătăți memoria și abilitățile de gândire
Studiul a arătat că activitățile care stimulează mental și implică social susțin memoria și abilitățile de gândire. În același timp, petrecerea pasivă a timpulului în fața unui ecran se poate asocia cu declinul cognitiv, conform Neuroscience News.
Cercetătorii au analizat diferite comportamente sedentare. În urma evaluărilor, au observat că activitățile, cum ar fi: cititul, ascultarea muzicii, cântatul la un instrument muzical sau conversația cu alte persoane pot avea efecte benefice asupra memoriei și abilităților de gândire. Totuși, vizionarea programelor la televizor sau implicarea în jocuri video pot avea efecte dăunătoare.
„În această cercetare, am descoperit cum contextul unei activități modifică modul în care aceasta se raportează la funcția cognitivă, diferite activități oferind niveluri diferite de stimulare cognitivă și implicare socială.” a declarat Maddison Mellow, medic și cercetător la University of South Australia.
Rezultatele studiului publicat în The Journals of Gerontology: Series A sugerează că domeniul comportamentului ar trebui luat în considerare atunci când se urmărește susținerea funcției cognitive.
Cercetătorii cred că poate exista o ierarhie a influenței pe care o pot avea comportamentele sedentare
Oamenii de știință sunt de părere că există probabil o ierarhie a modului în care comportamentele sedentare se raportează la funcția cognitivă. Aceștia cred că unele au efecte pozitive, în timp ce altele au efecte negative asupra sănătății creierului.
La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 55 de milioane de oameni suferă de demență. Se estimează că anual aproximativ 10 milioane de oameni primesc un diagnostic.
„Am descoperit cum comportamentele sedentare care promovează stimularea mentală sau implicarea socială, cum ar fi cititul sau vorbitul cu prietenii, sunt benefice pentru funcția cognitivă, în timp ce altele, cum ar fi vizionarea la televizor sau jocurile, au un efect negativ. Deci, tipul de activitate este important.” a mai explicat Maddison Mellow.
Totuși, pentru a atinge rezultate benefice asupra sănătății creierului și celei fizice, specialiștii recomandă prioritizarea mișcărilor plăcute, care cresc ritmul cardiac, potrivit TechnologyNetworks.
Chiar și activitățile scurte de numai cinci minute pot aduce unele beneficii. În general, este indicat să le combini. Poți alterna activitățile fizice cu cele care implică funcțiile cognitive, cum ar fi cititul. În acest mod, poți dezvolta treptat obiceiuri mai sănătoase.
De asemenea, declinul cognitiv poate fi diagnosticat inclusiv prin identificarea simptomelor mai puțin obișnuite. De exemplu, ritmul vorbirii poate indica prezența acestui proces și apariția semnelor provocate de îmbătrânirea creierului. Rezultatele sunt susținute de un alt studiu efectuat pe 125 de adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 90 de ani.