Un studiu a identificat alimentele bogate în fibre care pot stopa un tip de cancer rar. Oamenii de știință au descoperit că o alimentație care se bazează pe consumul de plante poate întârzia progresia către mielom multiplu la persoanele cu predispoziție.
Mielomul multiplu este un tip de cancer ce se formează în celulele plasmatice, care sunt un tip de globule albe. Celulele plasmatice sănătoase ajută la combaterea infecțiilor. Acestea produc proteine numite anticorpi care urmăresc și atacă germenii. Când organismul suferă de mielom multiplu, celulele plasmatice canceroase se acumulează în măduva osoasă.
Cercetătorii au analizat o dietă bogată în fibre, pe bază de plante
Oamenii de știință de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) au realizat primul studiu clinic, care a demonstrat efectele unei diete bogate în fibre, pe bază de plante, conform SciTechDaily. Medicul Urvi Shah, coordonatoarea studiului, a prezentat rezultatele la întâlnirea anuală a American Society of Hematology din 2024, în San Diego, California.
Studiul a implicat 20 de participanți. Aceștia au fost diagnosticați cu o boală a sângelui aflată în stadiu precanceros și un indice de masă corporală (IMC) ridicat. Acești doi factori cresc riscul de a suferi de mielom multiplu.
Fibrele sunt o categorie de carbohidrați care nu se digeră și nu se absorb în organismul uman. Pe durata a 12 săptămâni, persoanele implicate au urmat o dietă cu un conținut ridicat de fibre. Mesele s-au axat pe produse din plante. În următoarea etapă, aceștia au primit încă 24 de săptămâni sfaturi pentru a-și îmbunătăți alimentația.
Doi participanți care au prezentat o progresie a bolii înainte de studiu au obținut efecte benefice semnificative a traiectoriei de progresie. După un an de la începerea cercetării, niciunul dintre participanți nu a dezvoltat mielom multiplu.
Conform datelor publicate de Annual Meeting & Exposition, intervenția din cadrul lucrării a îmbunătățit calitatea vieții și a abordat factorii de risc modificabili, inclusiv: profilul metabolic, profilul microbiomului și subseturile imune.
S-au identificat alimentele bogate în fibre care pot stopa un tip de cancer rar
Pe parcursul cercetării, participanții au putut mânca orice cantitate de alimente integrale pe bază de plante. În această categorie s-au putut regăsi: fructe, legume, nuci, semințe, cereale integrale și leguminoase, potrivit Times of India.
Odată cu adoptarea acestor modificări în dietă, au existat îmbunătățiri semnificative ale mai multor aspecte. Acestea au vizat: calitatea vieții, rezistența la insulină, sănătatea microbiomului intestinal și inflamația. În medie, pe parcursul a 12 săptămâni, persoanele implicate au pierdut opt% din greutatea lor corporală.
În plus, a mai fost realizat un test pe șoareci. 44% dintre șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în fibre nu au dezvoltat mielom multiplu, spre deosebire de cei care au adoptat o dietă standard. În cadrul unei diete standard, toți șoarecii au dezvoltat mielom multiplu.
„Acest studiu arată puterea nutriției, în special a unei diete bogate în fibre pe bază de plante, și dezvăluie o mai bună înțelegere a modului în care poate duce la îmbunătățiri ale microbiomului și metabolismului pentru a construi un sistem imunitar mai puternic. Aceste descoperiri susțin și mai mult modul în care noi, ca medici, putem oferi pacienților, în special celor cu afecțiuni precanceroase, cunoștințe despre reducerea riscului de cancer prin modificări ale dietei.” a declarat U. Shah.