Semnele și simptomele hipertensiunii arteriale. Cum o monitorizezi

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 22 martie 2024, 07:33

Este important să reții care sunt valorile unei tensiuni arteriale normale și să cauți un tensiometru cu ajutorul căruia s-o monitorizezi. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 4, din sezonul 6, MediCOOL. Citește despre semnele și simptomele hipertensiunii arteriale.

Reclamă

Ștefan Busnatu a prezentat cum se poate identifica hipertensiunea arterială, a menționat potențialii factorii care o pot cauza și a discutat despre caracteristicile pe care este indicat să le aibă un tensiometru pentru a putea monitoriza corect valorile.

Semnele și simptomele hipertensiunii arteriale

Organismul are nevoie de o tensiune arterială pentru a funcționa. Hipertensiunea înseamnă o tensiune prea mare. Hipertensiunea arterială este valoarea tensiunii arteriale mari care depășește 139 mm Hg și a tensiunii arteriale mici peste 89 mm Hg.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Valorile coincid cu două momente din funcționarea sistemului cardiovascular. Atunci când inima pompează și valul de sânge forțează pereții vaselor apare tensiunea arterială mare. Tensiunea arterială mică este tensiunea care apare în momentul în care inima se relaxează, se încarcă și rămâne valul de sânge care curge până la momentul unei noi contracții.

-Care sunt semnele și simptomele care indică o hipertensiune?
-Semnele și simptomele sunt problematice. Tensiunea arterială poartă denumirea medicală de ucigașul tăcut, atunci când se menține crescută. Această denumire se folosește pentru că foarte multe persoane din populația generală nu prezintă nicio manifestare.

Reclamă

Semnele și simptomele hipertensiunii arteriale devin evidente în momentul în care tensiunea rămâne crescută pe o perioadă lungă de timp și se produce un eveniment cardiovascular acut, precum un accident vascular cerebral, un infarct miocardic sau o problemă renală severă.

,,Semnele și simptomele sunt problematice pentru că tensiunea arterială este cunoscută în denumirea medicală ca ucigașul tăcut.’’

– Ștefan Busnatu, medic cardiolog

Metode de gestionare a hipertensiunii arteriale

Unele circumstanțe pot favoriza dezvoltarea hipertensiunii arteriale, cum ar fi, de exemplu, expunerea la căldură. Din fericire, există metode eficiente cu ajutorul cărora poți preveni și gestiona simptomele acestei afecțiuni.

Reclamă

-Cum poți face față hipertensiunii arteriale?
-În primul rând, este foarte important să acorzi atenție controlului factorilor care ar putea să mărească tensiunea. Expunerea la temperaturi foarte ridicate și consumul de lichide asociat cu sare pot favoriza dezvoltarea acestei afecțiuni.

Se recomandă să te hidratezi pe durata verii și să eviți consumul de sare. Sarea determină retenție de apă în organism și creșterea tensiunii arteriale. Are un rol esențial ca în perioadele acestea să continui să-ți monitorizezi tensiunea pentru a observa dacă apar semnele și simptomele hipertensiunii arteriale. Poți face acest lucru cu ajutorul unui tensiometru.

În general, specialiștii indică să folosești un tensiometru de braț pentru că acesta are cea mai corectă exprimare a tensiunii arteriale. Mai mult, utilizează un tensiometru care să-ți permită, practic, monitorizarea pe o durată mai lungă a valorilor de tensiune și înregistrarea acestora.

Ai nevoie să observi trendurile de evoluție ale tensiunii arteriale pentru că monitorizarea de lungă durată permite o acuratețe mai bună în ce privește stabilirea unui tratament. De asemenea, te poate ajuta să-ți dai seama ce factori au cauzat fluctuațiile de tensiune în perioada respectivă.

,,Deci este necesară o monitorizare a tensiunii cu un tensiometru de braț și, de preferat, unul care memorează acele tensiuni ca noi să putem să vedem o evoluție.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Reclamă
PARTENERI
icon