Alimentele pe bază de grăsimi saturate și carbohidrați procesați pot crește cu 84% riscul de demență. Scorurile mari ale Indicelui Inflamator Dietetic (IID) se pot asocia cu o incidență ridicată a demenței din toate cauzele, în special a demenței provocate de boala Alzheimer (BA).
Studiul a evaluat 1.487 de participanți cu vârste de minim 60 de ani. La începutul monitorizării, aceștia nu sufereau de niciun tip de demență. La realizarea sa, cercetătorii au folosit chestionare de frecvență alimentară administrate pe parcursul a trei cicluri de examinare.
Alimentele pe bază de grăsimi saturate și carbohidrați procesați pot crește cu 84% riscul de demență
În cadrul cercetării, oamenii de știință au utilizat inclusiv date despre incidența demenței și alimentație de la Framingham Heart Study (FHS). În plus, aceștia au urmat o perioadă medie de urmărire a participanților de aproximativ 13 ani, conform Medical Xpress.
Informațiile au fost colectate între anii 1991 și 2001 în care au avut loc trei perioade destinate evaluării. Perioada maximă de urmărire a fost de aproximativ 22.3 ani.
Indicele Inflamator Dietetic este un indice special conceput pentru a evalua potențialul inflamator al dietei. Acesta poate ajuta la înțelegerea proceselor biologice care stau la baza efectului inflamator al alimentației asupra reglării inflamației sistemice și, în consecință, asupra rezultatelor bolii. Au fost considerate diete cu efecte inflamatorii cele care au inclus cantități mari de: grăsimi saturate, carbohidrați procesați și anumite uleiuri.
Scorurile IID au fost calculate pentru 36 de componente dietetice. Acestea au fost împărțite în două categorii: antiinflamatorii (de exemplu, care conțin mai multe fibre, vitamina A, vitamina C, vitamina D, vitamina E, grăsimi Omega-3) sau proinflamatorii (de exemplu, care includ mai multe grăsimi saturate, aport total ridicat de energie și carbohidrați). Scorurile pozitive mai ridicate au fost identificate mai mult în cazul dietelor proinflamatorii.
Pe parcursul efectuării studiului, 246 de participanți au dezvoltat demență din orice cauză. Dintre aceștia 187 au fost cazuri de boală Alzheimer. Participanții cu scoruri IID mai mari, care indică diete proinflamatorii, au prezentat riscuri semnificativ mai crescute de demență din toate cauzele, inclusiv de demență cauzată de boala Alzheimer.
Pentru fiecare creștere unitară a scorului IID, riscul de demență de orice cauză s-a mărit cu 21%, potrivit Health and Family. O creștere similară a scorurilor IID se poate asocia cu o creștere a riscului de demență din cauza bolii Alzheimer cu 20%.
Studiul subliniază rolul alimentației în prevenirea și gestionarea demenței
Demența se regăsește printre cele mai mari probleme de sănătate și asistență socială la nivel mondial, conform studiului publicat în Alzheimers & Dementia. Se estimează că la nivel global aproximativ 152 de milioane de persoane vor dezvolta demență până în anul 2050.
Mai multe studii anterioare au arătat cum conținutul proinflamator al alimentației se poate asocia cu o inflamație sistemică cronică. Investigarea relației directe dintre conținutul inflamator al dietei și riscul de demență poate fi utilă. Astfel, se poate înțelege mai bine rolul dietei care poate cauza efecte inflamatorii în dezvoltarea demenței.
Oamenii de știință au urmărit identificarea relațiilor cauzale între potențialul inflamator al dietei și bolile neurodegenerative. Viitoarele constatări pot fi eficiente în optimizarea ghidurilor alimentare existente.
De asemenea, se știe că o parte dintre alimente pot avea efecte eficiente împotriva inflamației cronice. Acestea pot calma simptomele, dacă le consumi constant. În această categorie se pot include: carnea de pește gras, ardeiul, turmericul și fructele de pădure. În același timp, se recomandă evitarea obiceiurilor dăunătoare, care pot agrava simptomele. Printre acestea se pot regăsi fumatul sau consumul excesiv de alcool.