Există factori care pot favoriza dezvoltarea diabetului. Victor Chiper, medic diabetolog, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 13, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre factorii care cresc riscul de diabet.
Victor Chiper a discutat despre aspectele care te pot predispune la diabet, a oferit câteva sugestii pentru a le identifica din timp și a explicat ce efecte dăunătoare pot avea în organism, dacă nu le gestionezi.
Factorii care cresc riscul de diabet
Este foarte importantă măsurarea glicemiei dimineața înainte de a consuma alimente deoarece poate identifica foarte eficient o predispoziție pentru diabet. Aceasta înseamnă că înainte de a-ți lua glicemia, este indicat să nu mănânci nimic cel puțin 8 ore.
Totodată, se recomandă ca în seara anterioară analizelor să fie urmat un meniu normal. Doar astfel se poate stabili dacă dieta obișnuită poate predispune la diabet. Dacă oamenii își adaptează dieta pentru ca rezultatele analizelor să se încadreze în limitele normale, atunci acestea nu vor fi relevante.
Glicemia poate fluctua pe parcursul zilei și poate ajunge la un nivel normal prin activitățile fizice pe care le desfășori. Unele persoane prezintă un risc mai mare de a suferi de diabet, din cauza mai multor factori.
Indicele de masă corporală
Un factor decisiv care arată dacă vei dezvolta sau nu diabet este indicele de masă corporală, mai exact greutatea. Dacă ai deja un IMC peste 25, înseamnă că ești supraponderal. Un IMC peste 30 indică obezitate, care sugerează un risc ridicat de diabet. Acesta se poate calcula cu ajutorul unor formule pe care le poți găsi pe Internet.
Circumferința abdominală
Circumferința abdominală poate influența riscul de diabet mai mult decât greutatea corporală și se regăsește printre factorii care cresc riscul de diabet. Ideal ar fi ca bărbații să aibă o circumferință sub 94 de centimetri, iar femeile una sub 80 de centrimetri pentru a menține un risc cât mai redus de diabet.
Se poate întâmpla ca unele persoane să aibă o greutate scăzută, dar fără a avea o masă musculară dezvoltată. Chiar dacă au aceste caracteristici, când abdomenul are dimensiuni mari și pune foarte multă presiune pe organele interne, cum ar fi pancreasul sau ficatul, poate crește riscul de orice boală, inclusiv de rezistență la insulină și boli cardiovasculare. Mulți pacienți cu diabet sau prediabet au această caracteristică. De asemenea, diabetul poate influența riscul de boli cardiovasculare.
,,Practic, crește riscul de orice boală posibilă doar pentru că ai kilograme în plus la nivel abdominal și nu la mâini sau la picioare.”
– Victor Chiper, medic diabetolog
Ereditatea
Ereditatea se regăsește printre factorii care cresc riscul de diabet. Diabetul este o boală în care factorul genetic ocupă un rol foarte important. Dacă ai rude de gradul întâi apropriate cu diabet, prezinți un risc mai mare să dezvolți diabet.
Fumatul
Fumatul crește riscul de a suferi de orice boală, inclusiv diabet. Fumatul produce în organism numeroși compuși toxici, care determină stres oxidativ și inflamație. Pot cauza inflamație la nivelul pancreasului, organul vital care produce secreția de insulină. Astfel, crește insulinorezistența, deci poți ajunge într-un timp mai scurt să dezvolți diabet sau prediabet.
Sedentarismul
Sedentarsimul este un alt factor major în declanșarea diabetului. Un stil de viață sănătos și activ care implică efort fizic te ajută să ai o glicemie mai bună și rezistență la insulină mai scăzută. În acest mod, poate contribui la prevenirea diabetului. Dezvoltarea masei musculare printr-o activitate fizică regulată poate preveni acumularea de glucoză în exces în organism.
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.