Antena

De ce vorbești în somn. Cât de periculos este vorbitul în somn și cum îl poți controla

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 9 septembrie 2024, 07:06 / Actualizat: 9 septembrie 2024, 9:44

Dacă te-ai trezit din somn în timp ce vorbeai sau cineva apropiat ți-a spus că ai acest obicei, să știi că nu ești singurul. Statisticile arată că doi din trei oameni vorbesc în somn la un moment dat în viață. Află ce cauzează vorbitul în somn, cât de periculos este pentru sănătate și cum poți scăpa de acest obicei. 

Reclamă

Cunoscut și sub denumirea de somnilocvie, vorbitul în somn face parte dintr-o categorie de tulburări ale somnului numite parasomnii. Somnambulismul și pavorul nocturn sunt două astfel de parasomnii mai cunoscute, dar nu la fel de comune ca vorbitul în somn.

Vorbitul în somn este întâlnit mai des la copii și adolescenți decât la adulți și afectează în mod egal femeile și bărbații. Pentru cei din jur, vorbitul în somn poate fi amuzant, dar pentru persoana cu acest obicei, poate fi jenant sau derutant să afle că a vorbit în timp ce dormea. Studiile arată că peste 66% dintre oameni au cel puțin un episod de vorbit în somn pe parcursul vieții. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce spunem când dormim

Există o credință foarte răspândită conform căreia oamenii care vorbesc în somn sunt mai predispuși să-și dezvăluie secretele, să divulge informații confidențiale sau să ofere detalii jenante pe care nu le-ar împărtăși în mod normal. 

În realitate, vorbitul în somn nu este atât de spectaculos pe cât se crede. De multe ori, oamenii scot sunete neinteligibile, mormăituri sau fraze fără sens. Uneori, relatează fragmente din visele pe care le au, mai degrabă decât să facă monologuri complete sau confesiuni. 

Reclamă

Vorbitul în somn se manifestă în multe moduri, susține dr. Michelle Drerup, specialistul în medicina comportamentală a somnului în cadrul Cleveland Clinic, din SUA. 

În timp ce dormi, poți:

  • vorbi în șoaptă;
  • vorbi la un volum normal;
  • striga cuvinte întregi;
  • spune propoziții complete, inteligibile și purta conversații întregi;
  • avea un discurs incoerent, neinteligibil, amestecat cu mormăituri și alte zgomote.

Un studiu lingvistic asupra somnilocviei a constatat că aproximativ jumătate dintre cuvintele rostite în somn și înregistrate erau de neînțeles. Cealaltă jumătate, care era inteligibilă, semăna cu o conversație obișnuită. De exemplu, respecta regulile gramaticale și includea pauze, ca și cum persoana respectivă ar vorbi cu altcineva.

Reclamă

Multe dintre afirmațiile înregistrate erau negative, exclamative sau vulgare, ceea ce indică faptul că vorbitul în somn reflectă un dialog generat de conflicte care au loc în creier în timpul somnului. Cu toate acestea, oamenii sunt foarte rar conștienți că vorbesc în somn în acel moment. De obicei, nu-și amintesc episoadele când se trezesc.

Episoadele de vorbit în somn tind să fie scurte, implicând rareori conversații lungi, conform National Sleep Foundation, organizație americană specializată în problemele de somn. Un episod poate include doar câteva cuvinte sau câteva propoziții.

Ce cauzează vorbitul în somn

Motivele pentru care unii oameni vorbesc în somn nu sunt foarte clare. Există dovezi că ar putea avea o componentă genetică. Unele studii au arătat că acest obicei poate fi o trăsătură ereditară.

În studiile pe gemeni, s-a constatat că vorbitul în somn apare mai frecvent împreună cu somnambulismul, scrâșnitul dinților și coșmarurile, iar toate acestea ar putea avea o legătură genetică. 

Pentru a ne simți complet odihniți și revigorați, avem nevoie de patru-cinci cicluri de somn într-un interval de 24 de ore. Un ciclu durează aproximativ 90 de minute și în fiecare dintre ele, creierul nostru trece prin patru etape de somn. Atunci când creierul este chiar și parțial perturbat sau distras în oricare dintre aceste etape, calitatea somnului ne poate fi afectată.

„Deoarece majoritatea parasomniilor sunt considerate o stare mixtă între starea de veghe și somn, vorbitul în somn poate fi mai probabil să apară atunci când ciclurile de somn sunt perturbate sau deranjate,” explică dr. Drerup. Aceasta înseamnă că orice lucru care ne perturbă odihna poate contribui la vorbitul în somn, cum ar fi: 

  • diferența de fus orar;
  • privarea de somn;
  • apneea în somn;
  • anxietatea;
  • stresul;
  • abuzul de alcool sau alte substanțe.

Vorbitul în somn pare să apară mai des la persoanele cu tulburări de sănătate mintală. El a fost observat mai frecvent la persoanele cu tulburare de stres post-traumatic. Totuși, se consideră că în majoritatea cazurilor acest obicei nu este legat de tulburări mintale.

Cât de periculos este vorbitul în somn

Spre deosebire de celelalte parasomnii, vorbitul în somn este inofensiv și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. De obicei, el nu apare suficient de frecvent pentru a provoca probleme serioase și nu afectează prea mult somnul persoanei respective. 

Cu toate acestea, obiceiul poate fi deranjant pentru partenerul de viață sau colegul de cameră. Sunetele sau cuvintele rostite în somn îl pot trezi, iar întreruperile repetate ale somnului pot duce, în timp, la dezvoltarea insomniei

Vorbitul în somn poate apărea împreună cu alte parasomnii, cum ar fi somnambulismul, coșmarurile sau tulburarea de comportament în somnul REM. Prezența mai multor parasomnii poate duce la un somn fragmentat sau insuficient, care ne afectează funcționarea în ziua următoare prin scăderea memoriei și capacității de concentrare, irascibilitate crescută și oboseală.

În cazuri severe, somnul fragmentat poate crește riscul de a dezvolta anumite afecțiuni pe termen lung, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2, sindromul metabolic, bolile cardiovasculare și depresia. 

Cum te poți opri din vorbit în somn

Nu există o metodă cu efecte dovedite care să oprească vorbitul în somn, dar parasomniile, în general, sunt considerate stări anormale care combină starea de veghe și somnul. Drept urmare, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a opri vorbitul în somn este să te concentrezi pe îmbunătățirea calității somnului. Treptat, este de așteptat că episoadele de vorbit în somn să dispară.

O igienă bună a somnului include un mediu propice somnului și obiceiuri care susțin odihna. Iată câteva modalități prin care îți poți îmbunătăți somnul:

  • Respectă un program regulat de odihnă în fiecare zi, inclusiv în weekenduri;
  • Asigură-te că dormi cel puțin 7 ore de somn pe noapte. Unele persoane pot avea nevoie de până la 9 ore de odihnă pentru a se simți revigorate; 
  • Seara, înainte de culcare, încearcă să ai 30-60 de minute de liniște, fără a privi ecrane. Lumina albastră poate suprima producția de melatonină și face mai dificilă adormirea;
  • Redu intensitatea luminilor din casă cu cel puțin o jumătate de oră înainte de culcare. Acest lucru pregătește corpul pentru somn;
  • Gestionează stresul acumulat pe parcursul zilei prin activități relaxante, cum ar fi cititul unei cărți în format fizic, meditația, muzica relaxantă sau o baie caldă;
  • Evită consumul de alcool seara. Inițial, el induce somnolență și face adormirea mai ușoară, dar pe măsură ce este metabolizat, perturbă ciclurile normale de somn și provoacă treziri mai frecvente pe timpul nopții; 
  • Evită cofeina cu cel puțin șase ore înainte de culcare;
  • Efectuează exerciții fizice regulate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce se întâmplă dacă dormi cu televizorul aprins. Cum îți afectează sănătatea acest obicei
Ce se întâmplă dacă dormi cu televizorul aprins. Cum îți afectează sănătatea acest obicei
Ce se întâmplă dacă dormi cu televizorul aprins. Cum îți afectează sănătatea acest obicei
Lipsa somnului îmbolnăvește inima. Femeile sunt mai afectate decât bărbații
Lipsa somnului îmbolnăvește inima. Femeile sunt mai afectate decât bărbații
Lipsa somnului îmbolnăvește inima. Femeile sunt mai afectate decât bărbații
Reclamă
PARTENERI
icon