Funcționarea creierului este în mare măsură influențată de mai multe aspecte ale stilului de viață, inclusiv de nivelul de activitate fizică. Practicarea constantă a unui sport poate avea un impact benefic asupra minții. Citește despre exerciții fizice pentru sănătatea creierului.
Antrenamentele fizice executate cu regularitate îți pot îmbunătăți starea mintală și pot avea efecte benefice asupra funcționării și sănătății cognitive. Practic, exercițiile fizice constante se pot regăsi printre cele mai eficiente metode de a-ți menține creierul într-o stare bună.
Exerciții fizice pentru sănătatea creierului
Unii cercetători consideră că funcția inițială a creierului a fost de a ajuta organismul uman să se miște. În momentul în care depui efort fizic pentru a practica un sport, se pot observa mai multe modificări benefice la nivelul acestui organ vital.
Exercițiile fizice care cer o nevoie mai mare de atenție pot ajuta în mai mare măsură la dezvoltarea capacității de concentrare. Varietatea și noutatea ocupă un rol important pentru menținerea sănătății creierului. Prin diversificarea tipurilor de exerciții, combinarea antrenamentelor și provocarea de a învăța o nouă activitate îți poți menține mintea activă.
Antrenamente cu intervale
Antrenamentele cu intervale, un antrenament în care alternezi între două activități sau două niveluri de intensitate poate crește BDNF, o proteină de bază pentru funcționarea neuronilor. Aceasta poate susține învățarea și memoria, potrivit Real Simple.
Mers rapid
Mersul pe jos este simplu, poate sprijini interacțiunea socială și nu necesită echipament pentru a-l practica. Dacă poți ieși afară, o plimbare rapidă în natură poate avea mai multe efecte pozitive asupra organismului.
Mers pe bicicletă
Modificările produse de boala Alzheimer sunt agravate de inflamație. Mersul pe bicicletă poate diminua schimbările negative din creier. Acest sport exercițiul poate avea un rol neuro-protector și poate ameliora inflamația din creier.
Tai Chi
Deoarece combină nevoia de echilibru, control, respirația, coordonarea corpului și varietatea de mișcări, tai chi este un sport, care poate susține sănătatea creierului. Această practică veche și meditativă poate sprijini dezvoltarea cognitivă, memoria, reglarea dispoziției și reducerea nivelului de stres.
Tai-chi-ul poate avea un impact redus și ușor asupra articulațiilor, astfel că poate fi util pentru adulții aflați la o vârstă mai înaintată și pentru persoanele care nu au pregătire fizică. Practicarea sa nu necesită neapărat un echipament anume sau un spațiu special amenajat, însă poți avea nevoie de un instructor de sport pentru a executa corect mișcările.
Yoga
O oră de yoga pentru meditație pe săptămână poate oferi îmbunătățiri semnificative în memoria verbală, mai exact capacitatea de a reține liste de cuvinte, și în memoria vizual-spațială, mai precis capacitatea de a găsi și aminti locații, conform AARP.
Ciclism
Ciclismul în aer liber poate asigura beneficii cognitive în cazul persoanelor care au depășit vârsta de 50 de ani. Mersul pe bicicletă în spații interioare poate avea un impact pozitiv asupra pacienților cu boala Parkinson, fiind printre aceste exerciții fizice pentru sănătatea creierului.
Dans
Dansul poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta demență. Acesta poate aduce mai multe elemente noi, este foarte complex, implică interacțiune socială și necesită efort intelectual. Pratic, poate îmbunătății mai multe funcții ale creierului.
Dansul poate îmbunătăți memoria în cazul adulților aflați la o vârstă mai înaintată, fiind printre aceste exerciții fizice pentru sănătatea creierului.
De asemenea, dansul poate diminua indicele de masă corporală, poate scădea greutatea corporală și poate reduce circumferința taliei.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.