Antena

Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 19 noiembrie 2024, 12:41

Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Prezența acestei practici în rutină poate provoca efecte dăunătoare inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber. Oamenii de știință au evaluat modificările produse în organism de lipsa activității fizice.

Reclamă

Depășirea a aproximativ 10 ore și jumătate de sedentarism pe zi se poate asocia în mod semnificativ cu insuficiență cardiacă și deces din cauze cardiovasculare. Se poate întâmpla chiar și în cazul persoanelor care ating nivelul de activitate fizică recomandat fizic.

Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii

Oamenii de știință au evaluat datele a aproximativ 89.530 de persoane. Acestea au purtat un accelerometru timp de o săptămână. Vârsta medie a fost de 62 de ani și 56,4% erau femei. Timpul mediu de sedentarism pe zi a fost de 9,4 ore.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Participanții și-au comparat timpul sedentar și timpul activ cu diagnosticele ulterioare de afecțiuni. Printre acestea s-au regăsit: accident vascular cerebral, atac de cord și insuficiență cardiacă. Informațiile au fost preluate din UK Biobank, o bază de date biomedicală mare și o resursă de cercetare care supraveghează sănătatea oamenilor pe termen lung.

Rezultatele studiului publicat în Journal of the American College of Cardiology au arătat că exercițiile fizice reprezintă doar o mică parte din activitatea zilnică generală. Ghidurile actuale oferă îndrumări specifice privind comportamentul sedentar, care înseamnă o parte mult mai mare din mișcările zilnice.

Reclamă

Specialiștii recomandă să faci minim 150 de minute de activitate fizică moderată până la intensă pe săptămână. Astfel, poți susține sănătatea inimii, potrivit Science Daily.

„Descoperirile noastre sprijină reducerea timpului sedentar pentru a scădea riscul cardiovascular, 10,6 ore pe zi marcând un prag potențial cheie legat de insuficiență cardiacă și mortalitate cardiovasculară mai mare. Prea mult stat sau culcat poate fi dăunător pentru sănătatea inimii, chiar și pentru cei care sunt activi”, a explicat Shaan Khurshid, medic cardiolog la Massachusetts General Hospital și coautor principal al studiului.

„Descoperirile noastre subliniază cu adevărat importanța evitării statului în exces… indiferent dacă ești sau nu activ fizic”, a declarat unul dintre autorii studiului doctorul Ezim Ajufo, un medic cardiolog al Brigham and Women’s Hospital in Boston, conform CNN Health.

Reclamă

Sedentarismul poate ridica mai multe riscuri pentru sănătate

Cercetarea a inclus o supraveghere medie de opt ani. Rezultatele au fost următoarele: 3638 de persoane (4,9%) au dezvoltat fibrilație atrială, 1854 (2,1%) insuficienţă cardiacă, 1610 (1,84%) infarct miocardic, respectiv, 846 (0,94%) au murit din cauze asociate bolilor cardiovasculare.

Comportamentul sedentar este în mare parte asociat cu viitoarele efecte adverse ale bolilor cardiovasculare. Acestea pot avea efecte foarte puternice asupra insuficienței cardiace și mortalității cauzate de bolile cardiovasculare, potrivit Journal of the American College of Cardiology.

Cercetătorii punctează că studiul este observațional. Aceasta înseamnă că, deși poate stabili asocieri, nu poate dovedi că statul pe scaun poate cauza boli de inimă.

Totuși, absența activității fizice poate influența în mai multe moduri organismul. Mușchii ocupă un rol foarte important pentru reglarea glicemiei și a nivelului de grăsimi din sânge. Pentru ca aceștia să funționeze la un nivel optim ai nevoie constant să faci mișcare.

De asemenea, un alt studiu a arătat că statul în picioare poate favoriza apariția afecțiunilor cronice, chiar dacă nu se poate lega de dezvoltarea bolilor cardiace. Practic, lipsa activității fizice, indiferent de formă, poate afecta sănătatea generală.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
articol cu video
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon