Semnele depresiei la bărbați. De ce se manifestă diferit la ei

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 10 aprilie 2024, 07:01

Statistic, de două ori mai puțini bărbați decât femei se luptă cu depresia, dar cifrele ar putea să nu reflecte realitatea. Simptomele depresiei sunt mai puțin evidente la bărbați, iar mulți dintre ei nu le recunosc, nu cer ajutor și nu primesc un diagnostic. Află care sunt semnele depresiei la bărbați.

Reclamă

În țările din care avem date cu privire la incidența depresiei, de două ori mai multe femei decât bărbați primesc diagnosticul de depresie. Pe de altă parte, statisticile semnalează că rata suicidului în rândul bărbaților este de trei-patru ori mai mare. Această discrepanță poate fi explicată, cel puțin parțial, prin percepția diferită asupra depresiei și prin manifestările sale atipice.

Bărbații sunt adesea mai puțin dispuși să recunoască problema și au tendința să ascundă sau să minimizeze simptomele. Modul în care gestionează depresia este și el diferit. Bărbații tind să apeleze mai rar la medic pentru diagnostic și tratament, în comparație cu femeile. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care sunt semnele depresiei la bărbați

Diferențele de simptome dintre bărbați și femei apar încă din adolescență, spun specialiștii Johns Hopkins Medicine, din SUA. Fetele depresive, spre deosebire de băieții depresivi, sunt mai nemulțumite de imaginea corporală și au sentimente de vinovăție, de eșec, dificultăți de concentrare și tristețe. Pe de altă parte, băieții depresivi au tendința să-și piardă interesul pentru activitățile obișnuite și să fie mai apatici și obosiți dimineața. 

Pe măsură ce înaintează în vârstă, femeile sunt mai susceptibile să experimenteze stres, tristețe și probleme de somn atunci când sunt depresive. Bărbații tind să fie irascibili, impulsivi și furioși. 

Reclamă

„Femeile cu depresie se manifestă prin plâns; bărbații se manifestă prin furie”, spune dr. Andrew Angelino, șeful secției de psihiatrie de la Johns Hopkins Howard County Medical Center. Specialistul explică în continuare motivul pentru care bărbații se manifestă diferit: „Am învățat băieții că nu trebuie să plângă; așa că, în loc să plângă, devin furioși și ostili”, spune medicul psihiatru. 

Presiunea socială și normele culturale care promovează ideea de „bărbăție” îi pot determina să-și ascundă emoțiile și să încerce o rezolvare pe cont propriu, mai degrabă decât să apeleze la un medic sau la un psiholog. Așa se explică de ce semnele depresiei la bărbați sunt diferite de cele „clasice” și pot fi mai greu de identificat, iar numărul celor care primesc un diagnostic este mult mai mic decât al femeilor.

Simptomele emoționale ale depresiei la bărbați

Mulți bărbați nu reușesc să identifice semnele mai puțin tipice ale depresiei pe care sunt mai predispuși să le experimenteze. Acesta este încă un motiv pentru care nu recunosc problema și cer ajutor mai rar decât femeile. 

Reclamă

Depresia este asociată de obicei cu tristețea persistentă, însă aceasta este doar una dintre multele emoții pe care le poate provoca. În plus față de tristețe, semnele depresiei la bărbați pot include și alte tulburări emoționale și de sănătate mintală:

  • stare de agitație;
  • neliniște;
  • agresivitate;
  • furie;
  • retragere emoțională din relația cu partenerul de cuplu, familie și prieteni;
  • lipsa interesului pentru muncă, hobby-uri și relații sociale;
  • probleme de memorie;
  • probleme de concentrare;
  • gânduri obsesiv-compulsive;
  • lipsa libidoului;
  • gânduri de suicid.

Simptomele fizice ale depresiei la bărbați

Deși depresia este o tulburare de sănătate mintală, ea are adesea și manifestări fizice, iar bărbații tind să ovserve mai întâi efectele sale asupra sănătății fizice. Adesea, ajung la medic pentru aceste probleme fizice, mai degrabă decât pentru cele emoționale.

Semnele depresiei la bărbați pot include simptome precum:

  • durere sau presiune în piept;
  • palpitații;
  • probleme digestive precum diareea sau constipația;
  • disfuncție erectilă;
  • dureri de cap, de spate, abdominale și alte dureri în corp;
  • probleme hormonale precum testosteronul scăzut;
  • apetit redus și scădere în greutate sau pofte alimentare și creștere în greutate.

Diversele dureri resimțite în corp și alte simptome fizice sunt considerate somatizări ale depresiei. Somatizarea se referă la procesul prin care stresul sau emoțiile negative se manifestă prin simptome fizice sau dureri corporale, în absența unei cauze fizice evidente.

Cum schimbă depresia comportamentul bărbaților

Manifestările emoționale și fizice ale depresiei se răsfrâng asupra comportamentului bărbaților în relația cu apropiații sau în context profesional. De multe ori, simptomele comportamentale sunt cel mai evident indiciu al depresiei în cazul lor. 

De multe ori, bărbații care trec prin depresie au tendința de a se afunda în muncă și de a neglija relațiile personale și sociale. Alteori, întâmpină dificultăți în îndeplinirea responsabilităților la locul de muncă, în familie și în alte domenii.

Abuzul de substanțe este o altă manifestare a depresiei întâlnită mai frecvent la bărbați decât la femei. Aceștia au tendința de a se refugia în alcool, de a consuma droguri sau de a avea diverse preocupări autodistructive. Depresia îi poate împinge să se implice în activități riscante, cum ar fi condusul imprudent sau jocurile de noroc. 

La bărbați, depresia duce frecvent la izolare socială, ceea ce nu face decât să le mențină sau chiar să le agraveze starea. Mulți dintre cei afectați de depresie au gânduri suicidale și pot încerca să pună în aplicare aceste gânduri. 

Recunoașterea depresiei este primul pas către recuperare, iar înțelegerea diferențelor dintre simptomele bărbaților și femeilor este foarte importantă pentru conștientizarea acestei tulburări.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum recunoști și cum ții sub control un atac de panică
Cum recunoști și cum ții sub control un atac de panică
Cum recunoști și cum ții sub control un atac de panică
Autismul la fete: ce simptome are și de ce este mai greu de diagnosticat
Autismul la fete: ce simptome are și de ce este mai greu de diagnosticat
Autismul la fete: ce simptome are și de ce este mai greu de diagnosticat
Ce se întâmplă dacă nu mai consumi alcool. Prin ce transformări trece organismul
Ce se întâmplă dacă nu mai consumi alcool. Prin ce transformări trece organismul
Ce se întâmplă dacă nu mai consumi alcool. Prin ce transformări trece organismul
Reclamă
PARTENERI
icon