Palpitațiile sunt simptome care pot îngrijora multe persoane deși pot fi cauzate de o serie de factori și pot apărea în diferite circumstanțe. Acestea nu indică întotdeauna o afecțiune cardiacă. Citește despre potențialele cauze ale palpitațiilor.
În mod normal, inima bate de aproximativ 60 până la 100 de ori pe minut. Palpitațiile cardiace reprezintă senzațiile în care inima bate mai repede și mai puternic sau are un ritm neregulat. Se pot simți ca o bătaie în piept sau în gât sau ca și cum inima ar fi sărit peste o bătaie.
Potențialele cauze ale palpitațiilor
Palpitațiile pot apărea în orice moment, chiar dacă te odihnește sau desfășori activități normale, conform Cleveland Clinic. Acestea pot fi uneori asociate cu un ritm cardiac anormal care necesită îngrijiri medicale sau cu efectele adverse ale unor medicamente.
Atunci când au palpitații, multe persoane se pot speria deoarece nu înțeleg clar ce se întâmplă, deși, în marea majoritate a situațiilor, acestea nu au la bază o cauză gravă. Totuși, dacă persistă, este nevoie să ceri sfatul unui medic.
Niveluri de zahăr scăzute în sânge
Bătăile rapide ale inimii sunt unul dintre simptomele scăderii zahărului din sânge. Acest lucru se întâmplă deoarece nivelul scăzut de zahăr din sânge determină organismul să elibereze adrenalină, hormonul asociat cu răspunsul de luptă sau fugă.
Niveluri reduse de oxigen
Nivelurile scăzute de oxigen din sânge, cunoscute și sub numele de hipoxemie, pot determina palpitații. Nivelurile de oxigen din sânge se pot reduce din diferite motive, cum ar fi afecțiunile cronice sau altitudinea mare.
Anemie
Printre potențialele cauze ale palpitațiilor se regăsește anemia. Când nivelurile de sânge scad, indiferent de cauză, ritmul cardiac se mărește pentru a compensa și a transporta oxigen și substanțe nutritive în organism. Cauzele frecvente ale anemiei includ deficitul de fier și pierderea de sânge.
Afecțiuni tiroidiene
Hormonii tiroidieni ajută la gestionarea mai multor funcții principale ale organismul, inclusiv ritmul cardiac. Hipertiroidismul este o afecțiune, care implică niveluri ridicate de hormoni tiroidieni. Aceștia fac inima să bată mai repede și mai puternic, ceea ce dă senzația de palpitații. Hipertiroidismul poate provoca aritmii, cum ar fi fibrilația atrială.
Deshidratare
Deshidratarea apare atunci când conținutul total de apă al corpului se diminuează în urma unei pierderi de lichide și/sau a unui consum scăzut. Aceasta poate determina un ritm cardiac rapid. Frecvența cardiacă rapidă poartă denumirea de tahicardie, care se definește ca fiind o frecvență cardiacă mai mare de 100 de bătăi pe minut, potrivit Health.
Cofeină
Cofeina este un stimulent și se numără printre potențialele cauze ale palpitațiilor. Consumat în cantități mult prea mari, de obicei dacă depășește 10 grame, se asociază cu aritmii, care reprezintă bătăi neregulate ale inimii. În doze mici sau moderate, cofeina nu reprezintă o cauză semnificativă a aritmiilor grave. Consumul excesiv de cofeină poate determina o frecvență cardiacă accelerată.
Alcool
Alcoolul poate crește ritmul cardiac. Alcoolul poate favoriza riscul de fibrilație atrială, o afecțiune caracterizată de bătăi neregulate și rapide ale inimii. În plus, consumul de alcool poate provoca deshidratare și tulburări la nivelul electroliților, ambele fiind cauze ale palpitațiilor.
Anxietate
Anxietatea reprezintă una dintre potențialele cauze ale palpitațiilor. Corpul reacționează la stările foarte puternice de teamă și încordare. O frecvență cardiacă accelerată poate fi determinată de un nivel ridicat de hormoni de stres și de activarea sistemului nervos simpatic care declanșează răspunsul de luptă sau fugă. Atacurile de panică pot fi însoțite frecvent de palpitații.
Febră
O cauză frecventă și temporară a palpitațiilor este febra. În timpul febrei, ritmul cardiac crește și poate părea mai puternic decât ar fi în mod obișnuit. Pentru fiecare creștere a temperaturii corporale cu un 1 °C, ritmul cardiac se mărește cu aproximativ 10 bătăi pe minut.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.