Ce este serotonina. Cum poți stimula producerea acestui neurotransmițător

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 7 aprilie 2024, 08:46

Neurotransmițătorul numit serotonină are un rol important în menținerea unei stări de spirit bune. Malvina Roșu-Preda, psihoterapeut, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în episodul 6, din sezonul 6, la MediCOOL. Află ce este serotonina.

Reclamă

Malvina Roșu-Preda a explicat ce funcții îndeplinește serotonina în organism, a discutat despre efectele lipsei de serotonină și a prezentat metode simple și eficiente de a crește nivelurile acestui neurotransmițător.

Ce este serotonina

Serotonina este un neurotransmițător care îți dă o stare de bine atunci când desfășori activități plăcute. Una dintre acestea poate fi petrecerea timpului alături de persoanele apropriate. Prin intermediul unui stil de viață echilibrat, îți poți asigura niveluri optime ale acestei substanțe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Cum îți poți asigura zilnic serotonină?
-Serotonina este neurotransmițătorul pe care corpul îl produce atunci când te simți fericit, împlinit și mulțumit. Cu marea majoritate a oamenilor se poate încerca identificarea scopului și sensului în viață pentru a-i crește nivelurile. Serotonina este dată de valorile și lucruri pe care le faci și care îți aduc mulțumire și sens. Pe lângă un stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată și sport, ai nevoie să-ți acorzi timp pentru tine.

-Cum se poate cultiva acest scop, acest sens în viață? Cum se poate defini astfel încât fiecare om să-l poată găsi și să-l poată contura?
-Se poate începe cu un proces de autocunoaștere pentru a afla cât mai multe informații despre sine. De multe ori oamenii nu au timp să se descopere, mai ales când trăiesc într-un oraș.

Reclamă

Dacă te întrebi ce este serotonina, ia în considerare că printre cele mai frecvent întâlnite confuzii sunt cele în care oamenii confundă dopamina și serotonina, plăcerea cu mulțumirea. Atunci apare în permanență această nevoie de a avea din ce în ce mai mult. Din cauza lipsei de serotonină, de la sens, mulțumire și satisfacție, se ajunge în depresie, anxietăți, atacuri de panică până la consum de alcool și droguri.

Cum poți stimula producerea serotoninei

Pentru a începe un proces de autocunoaștere, îți poți pune mai multe întrebări simple pentru a putea descoperi ce interese ai. Spre exemplu: Ce anume îți face plăcere? Ce-ți aduce bucurie în activitățile pe care le faci în fiecare zi?

Te poți raporta la copilărie pentru a-ți aminti ce îți aducea multă bucurie și sens în acea perioadă. Te poți gândi la ce te împingea să simți împlinire și fericire. Când construiești relații autentice și armonioase, acestea te fac să te simți mai fericit, împlinit și sănătos. Totodată, se recomandă să acorzi atenție dietei și să practici un sport.

Reclamă

Dacă vrei să știi ce este serotonina, gândește-te că după aceea poți analiza un alt aspect foarte important și anume dacă ceea ce faci în viața de zi cu zi îți aduce bucurie și sens. În acest caz, se ia în considerare profesia pe care o ai. În general, valorile, principiile de viață și activitatea zilnică se asociază cu niveluri optime de serotonină.

,,Serotonina este legată de valori, principii de viață și activitatea pe care o fac zi cu zi.”

– Malvina Roșu-Preda, psihoterapeut

,,Discutând cu tine numai despre aceste concepte, deja mă simt mai bine.’’

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Reclamă
PARTENERI
icon