Anumite alimente pot cauza creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge, urmate de scăderi bruște. Acestea te pot face să te simți obosit tot restul zilei și pot provoca probleme persoanelor care suferă de diabet. Citește despre proteinele care pot scădea nivelul de zahăr din sânge.
Alimentele bogate în zaharuri și amidon, cum ar fi deserturile sau pâinea albă, sunt descompuse de organismul uman într-un tip de zahăr numit glucoză. Glucoza crește glicemia. Acest lucru indică pancreasului să elibereze insulină, care ajută la mutarea zahărului în celulele corpului pentru energie.
Dacă dieta ta constă dintr-o cantitate ridicată din aceste alimente care cresc nivelul de zahăr, celulele corpului tău pot începe să ignore insulina după o vreme. Acest lucru poartă denumirea de rezistență la insulină și poate cauza probleme de sănătate serioase.
Proteinele care pot scădea nivelul de zahăr din sânge
Rezistența la insulină poate cauza: diabet de tip 2, sindromul ovarului polichistic, obezitate și sindrom metabolic. Aceasta se poate instala, fără a avea niciun simptom.
Poți bea băuturi care scad glicemia și previn diabetul zaharat. Printre acestea se numără: apa, ceaiul, cafeaua, laptele și sucul de roșii.
Consumul de alimente cu proteine de calitate te poate ajuta să-ți menții echilibrul glicemiei și să previi apariția rezistenței la insulină. Proteinele te pot ajuta să ai senzație de sațietate pe termen lung, să susții o masă corporală optimă și să beneficiezi de o energie stabilă.
Pentru a preveni fluctuațiile zahărului din sânge, poate fi util să obții proteinele care pot scădea nivelul de zahăr din sânge, mai ales dacă riști să dezvolți afecțiuni precum diabetul de tip 2. Reducerea aportului de carbohidrați și concentrarea asupra proteinelor și grăsimilor sănătoase te poate ajuta să adopți un stil de viață mai sănătos.
Ouă
Ouăle au un conținut ridicat de proteine și alți nutrienți, potrivit Eating Well. Reprezintă surse bune de vitamine precum: vitamina A, vitamina B6 și vitamina B12. De asemenea, oferă minerale esențiale precum: colină, sodiu și potasiu. În plus, ouăle au foarte puțini carbohidrați, ceea ce înseamnă că nu pot crește nivelul de zahăr din sânge. Consumul regulat te poate ajuta să menții un nivel al glicemiei mai stabil și niveluri mai scăzute de rezistență la insulină.
Brânză de vacă
Brânza de vacă se numără printre proteinele care pot scădea nivelul de zahăr din sânge și poate fi o sursă bună de vitamine și minerale, cum ar fi: calciu, vitamina A, fosfor și betacaroten. De asemenea, brânza de vacă are un conținut ridicat de proteine pentru persoanele cu diabet. De aceea, scade riscul de apariție a glicemiei crescute.
Somon
Somonul sau orice alt tip de pește gras îți poate asigura un conținut ridicat de proteine de calitate. În același timp, nu conține carbohidrați. Reprezintă o sursă importantă de nutrienți de care organismul nostru are nevoie, cum ar fi: calciu, sodiu, colină, retinol, vitamina B12 și seleniu. Grăsimile omega-3 pe care le conține somonul susțin sănătatea creierului și a inimii.
Cacao
Cacao conține flavonoide, care pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, conform Medical News Today. Aceasta poate avea efecte benefice asupra rezistenței la insulină și poate încetini progresia diabetului de tip 2. O poți include ușor în dietă dacă mănânci ciocolată neagră, fără zahăr.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.