Consumul de proteine reduce simptomele depresiei

Publicat: 24 aprilie 2023, 10:04

Proteinele sunt nutrienți esențiali pentru buna funcționare a creierului. Ele asigură funcționarea optimă a celulelor nervoase și ne influențează starea de spirit. O alimentație bogată în proteine poate atenua intensitatea simptomelor depresive, potrivit unui studiu. Iată cum se explică legătura dintre proteine și depresie.

Alimentația are un impact major asupra sănătății mintale, după acum au arătat numeroase studii în trecut. Din păcate, persoanele care suferă de boli psihice severe, cum sunt tulburarea depresivă majoră, schizofrenia și tulburarea bipolară, tind să aibă o alimentație dezechilibrată, cu un aport crescut de calorii și scăzut de nutrienți.  

Alimentația zilnică ne asigură nutrienții de care organismul are nevoie pentru o funcționare optimă. Aceștia se împart în două categorii: macronutrienți (proteine, carbohidrați și grăsimi) și micronutrienți (vitamine și minerale). Legătura dintre alimentație și tulburările psihice este tot mai intens studiată în ultimii ani, iar cel mai recent studiu o confirmă. 

Proteinele au cel mai mare impact asupra depresiei

O echipă de cercetători elvețieni a analizat în ce măsură influențează consumul de macronutrienți (carbohidrați, proteine și grăsimi) evoluția simptomelor depresive. La studiul lor, ale cărui rezultate au fost publicate în revista de specialitate Psychology of Sport & Exercise, au participat 97 de adolescenți, atleți de performanță. Aceștia au fost evaluați pentru simptome depresive de două ori: la debutul studiului și la finalul acestuia, 10 luni mai târziu. 

La începutul cercetării, 13,9% dintre participanți (11 persoane) au raportat simptome depresive de intensitate moderată și până la severă. La a doua evaluare, procentul a fost de 11,4% (9 participanți).

Pe parcursul cercetării, tinerii au fost rugați să noteze toate alimentele pe care le-au consumat într-un interval de 3 zile. Cu aceste informații, cercetătorii au calculat cantitățile de macro- și micronutrienți consumate și au evaluat astfel obiceiurile alimentare ale participanților. La sfârșitul studiului, au analizat în ce măsură influențează aportul de nutrienți severitatea simptomelor depresive. 

Concluzia: consumul crescut de proteine a fost asociat cu o atenuare a simptomelor depresive. Pentru ceilalți macronutrienți, cercetătorii nu au observat un impact asupra simptomelor depresive. 

Studiul elvețian are câteva limitări care trebuie luate în considerare: a urmărit impactul alimentației asupra depresiei doar în rândul unor adolescenți atleți, numărul participanților a fost redus, iar evaluarea obiceiurilor alimentare s-a realizat subiectiv, bazându-se doar pe informațiile oferite de tineri și pentru doar trei zile. Sunt necesare mai multe studii pentru o evaluare corectă a legăturii dintre dietă și depresie, dar intervenția nutrițională ar putea fi utilizată ca o metodă de a preveni sau ține sub control tulburările psihice.

Cum se explică legătura dintre proteine și depresie

Unul dintre numeroasele procese din organism în care sunt implicate proteinele este sinteza neurotransmițătorilor – substanțe care fac posibilă realizarea conexiunilor neuronale și transmiterea impulsurilor la nivelul sistemului nervos. Printre aceștia se numără serotonina, dopamina și noradrenalina, esențiale pentru funcționarea creierului și pentru starea noastră de spirit. 

O dietă bogată în proteine poate crește nivelurile acestor neurotransmițători care ne modulează stările emoționale. Acești macronutrienți joacă, de asemenea, un rol important în dezvoltarea și repararea neuronilor. 

Proteinele ne influențează starea de spirit și prin mecanisme indirecte. Ele contribuie la menținerea unui nivel optim de glucoză în sânge și la reglarea insulinei. Cercetările arată că nivelul scăzut de insulină poate afecta sinteza serotoninei, astfel că duce la instalarea unor tulburări de dispoziție cum ar fi depresia și anxietatea. Nivelul ridicat de insulină poate duce, de asemenea, la inflamație cerebrală, iar aceasta se asociază cu depresia și anxietatea. 

În concluzie, de proteine depinde sănătatea creierului și echilibrul nostru emoțional, motive suficiente pentru a le include în alimentație​​ în cantități adecvate. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Terapia cu lumină puternică poate ajuta la tratarea depresiei. Cercetătorii susțin că expunerea timp de 30 de minute poate da rezultate
Terapia cu lumină puternică poate ajuta la tratarea depresiei. Cercetătorii susțin că expunerea timp de 30 de minute poate da rezultate
Ce reprezintă codul inscripționat pe ouă și care e cea mai sănătoasă alegere. Ce înseamnă cifrele 0, 1, 2 și 3
Ce reprezintă codul inscripționat pe ouă și care e cea mai sănătoasă alegere. Ce înseamnă cifrele 0, 1, 2 și 3
Rata metabolismului bazal. Ce este și cum se calculează
Rata metabolismului bazal. Ce este și cum se calculează
PARTENERI