Chimia creierului nu poate defini pe deplin fericirea, dar are un rol important în reglarea stării noastre de spirit. Hormonii fericirii, în număr de patru, ne influențează echilibrul emoțional și starea de bine. Află care sunt acești hormoni și cum poți susține sinteza lor în mod natural.
Filozofi, psihologi și oameni de știință au încercat să definească fericirea și sursele sale. Din perspectivă biologică, fericirea este determinată de activitatea chimică din creier. Un cocktail de substanțe cunoscute ca hormoni ai fericirii ne asigură echilibrul psihic și starea de bine care definesc acest sentiment.
Cu toate acestea, fericirea este mai mult decât doar o reacție chimică a creierului. Această experiență umană complexă și subiectivă este determinată de satisfacția legată de propria viață și emoțiile pozitive pe care le generează. Ea implică aspecte sociale, psihologice și spirituale.
Care sunt hormonii fericirii
Hormonii sunt mesagerii chimici ai corpului tău. Când sunt eliberați în fluxul sangvin, ei acționează asupra organelor și țesuturilor, controlând modul în care funcționează corpul, dar și felul în care te simți.
Hormonii fericirii sunt implicați în reglarea stării de spirit și a emoțiilor pozitive. Ei sunt considerați și neurotransmițători, ceea ce înseamnă că transmit mesaje între celulele nervoase, potrivit Harvard Medical School. Cei patru hormoni ai fericirii sunt dopamina, endorfinele, serotonina și oxitocina. Aceștia au interacțiuni complexe pot fi influențați de o varietate de factori, inclusiv de stilul de viață și de comportamentul nostru.
Înțelegerea modului în care funcționează hormonii fericirii este esențială pentru a învăța cum poți să-i activezi în funcție de necesitățile individuale. Poți crește nivelurile acestor hormoni cu câteva schimbări simple ale stilului de viață, precum alimentația, exercițiile fizice și meditația.
Dopamina
Acest hormon ne ajută să simțim plăcere și este parte a sistemului de recompensă al creierului. Dopamina este eliberată atunci când experimentăm sentimente de satisfacție, motivându-ne să repetăm comportamentele care au produs această stare pozitivă. Lucruri precum mâncarea, sexul, cumpărăturile, socializarea și alte activități pe care le considerăm plăcute stimulează eliberarea acestui hormon în sânge.
Neuronii produc dopamina dintr-un aminoacid numit tirozină, pe care organismul îl poate sintetiza, dar care există și în anumite alimente. Consumul lor ar putea să crească nivelul acestui hormon al fericirii în organism.
Alimentele bogate în tirozină sunt:
- carnea de pui și alte tipuri de carne de pasăre;
- produsele lactate;
- avocado;
- bananele;
- semințele de dovleac și de susan;
- soia.
Există și unele dovezi că dopamina este eliberată în cantitate mai mare de creier atunci când medităm.
Hormonii fericirii: endorfinele
Cunoscute ca analgezicele naturale ale corpului, endorfinele ne ajută să facem față durerii și stresului. Ele sunt eliberate de hipotalamus și glanda pituitară în răspuns la durere sau stres și produc o stare de bine fizică și emoțională.
Există aproximativ 20 de tipuri diferite de endorfine. Poți stimula eliberarea lor în corp prin mai multe tipuri de activități:
- Exercițiile fizice. Activitatea fizică moderată și intensă este cel mai bun mod prin care poți crește nivelul endorfinelor în organism;
- Acupunctura. Introducerea unor ace subțiri în piele, în puncte specifice ale corpului, duce la eliberarea în organism a mai multor substanțe chimice, inclusiv a endorfinelor;
- Meditația. Respirația profundă și starea de relaxare indusă prin meditație induc o stare de bine;
- Sexul. Endorfinele sunt motivul pentru care simțim acea stare de fericire după ce facem sex;
- Muzica. Terapia prin muzică este folosită ca tratament al durerii în unele clinici medicale. Ea stimulează eliberarea de endorfine și poate crește toleranța la durere;
- Râsul. Considerat cel mai bun medicament, râsul poate face minuni pentru starea ta de spirit. Pe lângă endorfine, eliberează și alți hormoni ai stării de bine, cum sunt dopamina și serotonina. Totodată, râsul suprimă hormonii stresului;
- Lumina ultravioletă. Expunerea la soare stimulează eliberarea de beta-endorfine în piele, unul dintre cele mai importante tipuri de endorfine. Așa se explică de ce mulți oameni se simt fericiți când petrec timp în aer liber.
Serotonina
Acest hormon influențează numeroase funcții în organism, de la digestie, somn, respirație și până la memorie, răspunsul la stres și sexualitate. Când nivelul ei în organism este optim, serotonina menține o stare bună de spirit și poate preveni depresia.
Cele mai folosite medicamente antidepresive acționează prin creșterea nivelului de serotonină din creier, dar poți face acest lucru și fără medicamente. Iată prin ce metode poți stimula sinteza serotoninei în mod natural:
- Activitatea fizică. Când mergi pe bicicletă sau ridici greutăți, corpul tău eliberează mai mult triptofan, aminoacidul pe care creierul îl folosește pentru a produce serotonină;
- Expunerea la soare. În sezonul rece sau în perioadele în care nu ieși suficient de mult timp în aer liber, poți folosi și lămpi speciale de fototerapie, fără ultraviolete, pentru a-ți crește nivelul de serotonină în mod natural. Terapia cu lumină este principalul tratament al tulburării afective sezoniere (depresia de iarnă). Aceasta este declanșată de o scădere a nivelului de serotonină.
- Alimentația. Curcanul și alte alimente bogate în proteine sunt surse bune de triptofan. C toate acestea, corpul nostru nu convertește foarte eficient triptofanul în serotonină. În plus, atunci când mănânci curcan împreună cu alte alimente bogate în proteine, triptofanul ajunge în creier în cantitate mai mică. El poate fi asimilat mai bine dacă îl obții din surse de carbohidrați complecși, cum ar fi legumele, fructele, leguminoasele și cerealele integrale.
Hormonii fericirii: oxitocina
Acest hormon facilitează nașterea prin stimularea contracțiilor uterine în timpul travaliului și ajută la eliberarea laptelui din glandele mamare. De asemenea, oxitocina contribuie la dezvoltarea unei legături emoționale puternice între mamă și bebeluș.
Corpul nostru produce acest hormon atunci când suntem excitați de partenerul nostru sexual și când ne îndrăgostim. De aceea, este numit și hormonul iubirii. Oxitocina reduce stresul și anxietatea, contribuind la o stare de relaxare și calm. Ea este implicată și în reglarea comportamentelor sociale, cum ar fi încrederea, empatia și legăturile interpersonale.
Exercițiile fizice sunt una dintre modalitățile prin care poți stimula natural producția acestui hormon al fericirii. De asemenea, muzica poate crește nivelul de oxitocină din corp, în special atunci când oamenii cântă în grup și creează conexiuni interpersonale.
Cercetările au arătat că activități precum masajul, îmbrățișările, sărutul și chiar simpla atingere a unei persoane pot declanșa eliberarea de oxitocină. Aceste gesturi de afecțiune și conexiune fizică induc sentimente de apropiere, încredere și confort care ne îmbunătățesc starea de bine.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.