Antena

Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 24 noiembrie 2025, 07:52

Dacă ți-ai propus să urmezi o alimentație sănătoasă pentru inimă, nu ar trebui să ocolești raionul de alimente congelate din supermarket. Alimentele congelate pot fi la fel de bogate în nutrienți și benefice pentru sănătate ca cele proaspete. Iată ce produse congelate ajută la scăderea trigliceridelor.

Reclamă

Există o percepție comună că alimentele congelate nu sunt sănătoase, însă acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Legumele și fructele congelate sunt recoltate și congelate la momentul de maximă prospețime, astfel că păstrează majoritatea vitaminelor, mineralelor și fibrelor. Peștele congelat își păstrează, de asemenea, profilul nutrițional, inclusiv acizii grași Omega 3 benefici pentru inimă. Chiar și pâinea integrală sau alte cereale congelate pot fi o sursă bună de fibre și carbohidrați sănătoși.

Dacă alegi produse congelate simple, fără adaosuri nesănătoase (sosuri, zahăr sau sare în exces), ele pot fi la fel de benefice pentru inimă precum cele proaspete, cu avantajul că le poți păstra mai mult timp. În plus, unele dintre ele pot avea un efect pozitiv asupra nivelului de trigliceride, un tip de grăsimi din sânge. Deși avem nevoie de unele trigliceride pentru energie, nivelurile ridicate pot crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și boli de inimă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele

Adoptarea unei diete bogate în fibre și acizi grași Omega 3, cu un consum redus de zaharuri și grăsimi, poate contribui la scăderea trigliceridelor. Iată câteva alimente congelate recomandate de nutriționiști care te pot ajuta să faci acest lucru:

Legume congelate

Legumele congelate sunt convenabile, ușor de preparat și excelente pentru inimă (și trigliceride) datorită conținutului ridicat de fibre, scrie Eating Well. Fibrele contribuie la reglarea glicemiei și la reducerea absorbției grăsimilor. Menținerea glicemiei stabile ajută și la controlul trigliceridelor, deoarece excesul de glucoză poate fi transformat de ficat în trigliceride. Totodată, când absorbția grăsimilor scade, ficatul produce mai puține trigliceride. 

Reclamă

Studiile arată că un consum de cel puțin trei porții de legume și fructe pe zi ajută la reducerea trigliceridelor. Legumele congelate își păstrează majoritatea nutrienților și sunt o alternativă la fel de sănătoasă ca produsele proaspete. Condiția este să alegi sortimente simple, fără sosuri care pot fi bogate în grăsimi saturate, sare și aditivi. Le poți adăuga cu ușurință în stir-fry, omlete sau paste, mai ales atunci când nu ai ingrediente proaspete. 

Somon

Somonul congelat este o sursă excelentă de proteine pentru cine rapide în timpul săptămânii. „Peștele gras conține grăsimi nesaturate (precum Omega 3) care pot contribui la scăderea trigliceridelor”, spune dieteticiana Patricia Kolesa. 

Studiile confirmă că peștele gras poate reduce nivelul trigliceridelor, efect atribuit în principal acizilor grași Omega 3. Nutriționiștii recomandă consumul a cel puțin două porții de pește pe săptămână, dintre care una să fie de pește gras precum somonul, dar și heringul, tonul, sardinele și macroul. 

Reclamă

Fructe de pădure congelate

„Fructele de pădure congelate sunt unul dintre alimentele mele preferate pentru inimă”, spune nutriționista Samantha Turner. Acestea pot contribui la scăderea trigliceridelor datorită fibrelor și antioxidanților pe care le conțin. 

Amestecurile de fructe de pădure congelate furnizează aproximativ 3 grame de fibre pe cană. Ele pot fi amestecate în smoothie-uri sau folosite ca topping pentru iaurt, ovăz sau clătite integrale.

Citește și: Fructe și legume pe care e mai bine să le cumperi congelate decât proaspete. Ce spun nutriționiștii

Edamame

„Edamame este o proteină vegetală excelentă, bogată în fibre și Omega 3, în special ALA (acid alfa-linoleic), care poate ajuta la scăderea trigliceridelor”, explică nutriționista Vandana Sheth.

Edamame sunt boabe de soia proaspete, cu tot cu păstăi sau ca atare. Se prepară de obicei prin fierbere în apă sau la abur și se adaugă în diverse preparate ulinare, inclusiv în salate și supe. O cană de păstăi furnizează 18 grame de proteine și 8 grame de fibre.

Pe lângă reducerea trigliceridelor, edamame ajută la reglarea apetitului și controlul greutății. Este o alegere foarte bună pentru persoanele cu diabet, deoarece ajută și la menținerea glicemiei. Edamame este un aliment versatil, care poate fi adăugat în salate, aperitive sau gustări rapide.

Burgeri vegetarieni congelați

Burgerii vegetarieni congelați sunt o sursă bună de proteine, cu puține grăsimi saturate. Variantele preparate din fasole sau linte sunt bogate în fibre care ajută la reglarea trigliceridelor prin încetinirea absorbției carbohidraților și grăsimilor.

Este important să verifici eticheta nutrițională, deoarece unele produse pot conține mult sodiu. Burgerii vegetarieni congelați pot fi folosiți rapid în sandvișuri, salate sau mese simple, fiind convenabili și sănătoși.

Orez din conopidă

Așa-numitul „orez” de conopidă este, de fapt, conopidă crudă mărunțită până ajunge la o granulație asemănătoare cu a orezului. Acest produs relativ nou în industria alimentară poate fi o alternativă sănătoasă la cereale. Prin înlocuirea lor cu orezul de conopidă, poți reduce carbohidrații și impactul asupra glicemiei, ceea ce ajută la reglarea trigliceridelor. O porție de 85 de grame de conopidă crudă oferă 2 grame de fibre și doar 4 grame de carbohidrați.

Orezul de conopidă poate fi integrat în orice rețetă pe bază de orez, de la pilaf la risotto sau tocănițe și salate calde. Sub orice formă, este o opțiune simplă și sănătoasă pentru inimă și pentru reglarea trigliceridelor.

Citește și: Fructe cu un conținut ridicat de fructoză. Efectele acestor alimente în organism

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Tipul de fibre care poate proteja împotriva gripei. Un studiu a analizat efectele acestui carbohidrat în organism
Tipul de fibre care poate proteja împotriva gripei. Un studiu a analizat efectele acestui carbohidrat în organism
Tipul de fibre care poate proteja împotriva gripei. Un studiu a analizat efectele acestui carbohidrat în organism
Reclamă
PARTENERI
icon