Parmezanul este un produs lactat, care te poate ajuta să-ți diversifici alimentația. Poate fi ușor inclus într-o varietate de rețete culinare și poate oferi o serie de proprietăți medicinale. Citește despre beneficiile consumului de parmezan.
Parmezanul are o aromă distinctă și o textură sfărâmicioasă. Poate fi ușor adăugat într-o serie de preparate, cum ar fi: pizza, supe, paste și salate.
Beneficiile consumului de parmezan
De obicei, parmezanul se prepară din lapte de vacă, prin încălzire și închegare. Această închegare se obține din culturi naturale de zer și cheag lichid de vițel. Cașul care se formează se taie apoi în granule. Următoarea etapă poartă denumirea de decantare a cașului, în care cașul se așează pe fundul cuvei.
Odată scos zerul, acest caș se pune în forme. După aceasta, roțile de brânză se lasă într-o soluție de saramură timp de câteva săptămâni. Acest lucru oferă brânzei aroma caracteristică și o ajută să se păstreze mai mult timp.
Brânza se depozitează în medii controlate. Perioada mai lungă de învechire conferă o aromă complexă și o textură granulară pe măsură ce aceasta capătă forma finală.
De asemenea, parmezanul se regăsește printre cele mai sănătoase tipuri de brânză. Datorită procesului de obținere, potențialele bacterii dănătoare pentru sănătate sunt distruse.
Calciu
Parmezanul reprezintă o sursă importantă de calciu, cu un rol esențial în menținerea sănătății oaselor și a dinților. Un aport adecvat de calciu susține funcția nervoasă și sănătatea mușchilor. Poate fi util să-l incluzi în dietă dacă suferi de o deficiență de calciu.
Antioxidanți
Antioxidanții se numără printre beneficiile consumului de parmezan. O varietate de brânză învechită precum parmezanul poate avea proprietăți antioxidante. Astfel, poate contribui la susținerea sănătății generale prin combaterea efectelor dăunătoare cauzate de stresul oxidativ.
Vitamina B12
Parmezanul are în compoziție vitamina B12, cu un rol major în producerea de globule roșii și asigurarea funcției neurologice. Această proprietate este avantajoasă mai ales pentru persoanele cu restricții alimentare care le limitează aportul de vitamina B12.
Proteine
Parmezanul este un aliment bogat în proteine, care contribuie la: vindecare țesuturilor, dezvoltarea mușchilor și susținerea sănătății generale a corpului, potrivit Health Shots. Acest aspect poate avea efecte benefice pentru persoanele care au nevoie de surse de proteine, în special pentru cele care urmează diete vegetariene sau cu un conținut redus de carne.
Fosfor
Beneficiile consumului de parmezan includ o sursă bună de fosfor, un mineral vital pentru susținerea sănătății oaselor. Acesta ajuta la diferite procese fiziologice ce iau loc în organism, inclusiv la producerea energiei necesare zilnic.
Vitamina A
Parmezanul conține concentrații de vitamina A, o substanță nutritivă cu un rol esențial pentru: menținerea sănătății pielii, asigurarea vederii și sprijinirea funcției imunitare. Vitamina A are un rol major în dezvoltarea și diviziunea celulelor.
Probiotice
Printre beneficiile consumului de parmezan se regăsesc bacteriile lactobacillus, care reprezintă bacterii bune pentru sănătatea intestinală, conform Cleveland Clinic. Aceste bacterii bune sunt probiotice, ce pot întări sistemul imunitar și pot susține sănătatea generală.
Conținut scăzut de lactoză
Spre deosebire de alte produse lactate, parmezanul asigură un nivel destul de scăzut de lactoză. Astfel, poate fi o variantă mai ușor de digerat pentru persoanele care suferă de sensibilitate la lactoză, dar care o pot tolera în cantități mai reduse.
Potențialele efecte adverse ale consumului de parmezan
Parmezanul are un conținut destul de ridicat de grăsimi saturate. Însă, consumul în exces poate contribui la dezvoltarea afecțiunilor cardiace. În plus, conține multe calorii, așa că dacă îl consumi în cantități mari poți acumula kilograme în plus.
De asemenea, conținutul său de lactoză poate provoca reacții adverse în cazul persoanelor cu alergii sau cu o intoleranță severă la lactoză.
Deseori, parmezanul are un gust sărat. Din nefericire, aportul excesiv de sodiu poate favoriza creșterea tensiunii arteriale. Persoanele care urmează o dietă cu conținut scăzut de sodiu ar trebui să fie precaute cu privire la consumul acestui aliment.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.