Ceaiuri pentru congestie nazală. Cum îți pot îmbunătăți respirația

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 25 februarie 2024, 08:28

Unele ceaiuri conțin substanțe cu proprietăți: decongestionante, antiinflamatoare și antioxidante. Acestea pot contribui la eliminarea mucusului și a secrețiilor nazale și la ameliorarea inflamației de la nivelul căilor respiratorii. Citește despre ceaiuri pentru congestie nazală.

Reclamă

Răceala, gripa, sinuzita sau rinita pot cauza simptomul de nas înfundat, denumit științific congestie nazală. Afecțiunile și bolile care îl provoacă se asociază cu umflarea vaselor de sânge din nas și o producere crescută de mucus și secreții.

Ceaiuri pentru congestie nazală

Indiferent de cauză, congestia nazală poate da o senzație debilitantă, de epuizare. Din fericire, există remedii de casă și ceaiuri din plante pe care le poți folosi pentru a ajuta la ameliorarea congestiei și la grăbirea perioadei de recuperare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Deși ceaiurile pentru congestie nu înlocuiesc tratamentul medical, pot fi o alternativă benefică pentru desfundarea nasului în mod natural. Acestea pot fi folosite în completarea tratamentului recomandat de medic, după ce primești un diagnostic.

Ceai verde

Ceaiul verde se obține din planta Camellia sinensis și conține compuși fenolici. Unul dintre acești compuși, galatul de epigalocatechină, are proprietăți antioxidante, ceea ce poate ajuta la reducerea efectelor dăunătoare ale stresului oxidativ în celule, cauzat de moleculele instabile, denumite radicali liberi. Astfel, poate întări sistemul imunitar și poate susține corpul să lupte împotriva infecțiilor care determină congestie nazală.

Reclamă

De asemenea, ceaiul verde are efecte împotriva tusei. Flavonoidele prezente în acesta pot oferi proprietăți de relaxare și pot diminua durerea și inflamația în gât.

Ceai de turmeric

Ceaiul de turmeric este bogat în curcumină, o substanță cu efecte antiinflamatoare puternice și se regăsește printre aceste ceaiuri pentru congestie nazală. Acesta poate scădea simptomele asociate inflamației, cum ar fi durerea și presiunea la nivelul feței și disconfortul provocat de sinuzită.

Ceai de cimbru

Ceaiul de cimbru este bogat în substanțe antiinflamatoare și antiseptice, precum: timol, carvacrol, cimen și linalool. Aceste substanțe au acțiune: expectorantă, antibacteriană și antivirală. Sprijină eliminarea secrețiilor nazale și a infecției de bază care cauzează simptomele.

Reclamă

Ceai de mușețel

Ceaiul de mușețel este un ceai floral, care poate îmbunătăți starea de spirit și poate da o stare de relaxare. Astfel, poate sprijini corpul să se recupereze și poate oferi o aromă plăcută, asemănătoare cu cea a mărului verde, potrivit Sencha Tea Bar.

Ceai de ghimbir și usturoi

Ceaiul de ghimbir și usturoi are proprietăți: antioxidante, antibacteriene și antiinflamatoare datorită unor substanțe precum alicina din usturoi și compușii fenolici din ghimbir precum: gingerol, chogaol și zingeronă. Acestea ajută la combaterea sinuzitei sau rinitelor, care pot provoca: nas înfundat, secreții nazale, durere în gât și disconfort general. Ceaiul de ghimbir și usturoi se numără printre aceste ceaiuri pentru congestie nazală.

Ceai de izmă bună

Izma bună face parte din familia mentei. Ceaiul de izmă bună are un conținut bogat în mentol, un ulei esențial cu proprietăți decongestionante naturale. Acestea pot contribui la desfundarea nasului și la ameliorarea secrețiilor nazale.

Ceaiul de izmă bună asigură proprietăți antiinflamatoare. Acestea ajută la diminuarea inflamației de la nivelul căilor respiratorii și a iritației sinusurilor pentru a combate congestia nazală. Ceaiul de izmă bună poate fi benefic în special în cazurile de sinuzită sau rinită alergică.

Ceai de mărar

Ceaiul de mărar, preparat din planta medicinală Aneethun graveolens, reprezintă un remediu natural eficient și este unul dintre aceste ceaiuri pentru congestie nazală. Are proprietăți expectorante care ajută la eliminarea mucusului și a secrețiilor nazale, indiferent de cauză, conform Tua Saúde.

Ceai de urzici

Ceaiul de urzici se prepară din planta medicinală denumită științific Urtica dioica și poate bloca efectele histaminei în organism, substanță responsabilă de răspunsul inflamator cauzat de alergii. În plus, poate ameliora congestia nazală asociată cu rinita alergică.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile medicinale ale ceaiului din frunze de piersică. Efectele asupra sănătății organismului
Proprietățile medicinale ale ceaiului din frunze de piersică. Efectele asupra sănătății organismului
Proprietățile medicinale ale ceaiului din frunze de piersică. Efectele asupra sănătății organismului
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ghimbir. Ce modificări poate produce în organism
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ghimbir. Ce modificări poate produce în organism
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ghimbir. Ce modificări poate produce în organism
5 suplimente care afectează rinichii
5 suplimente care afectează rinichii
5 suplimente care afectează rinichii
Reclamă
PARTENERI
icon