Efectul alcoolului asupra somnului. Cum îți afectează orele de odihnă

Publicat: 4 decembrie 2023, 06:10

Multe persoane folosesc alcoolul pentru a adormi mai repede, fără a ști că, de fapt, acesta le afectează odihna. Doctorul Mihail Pautov a vorbit despre această controversă în episodul 14, din sezonul 5 MediCOOL. Citește despre efectul alcoolului asupra somnului.

Mihail Pautov a explicat care sunt diferențele dintre un somn natural și un somn indus de consumul de alcool. Acesta a prezentat schimbările produse de această substanță în organism și ce influență are asupra creierului, cu ajutorul unui grafic.

Efectul alcoolului asupra somnului

Mulți oameni beau alcool deoarece le induce somnul imediat. Însă, acesta este un sedativ. Cu cât consumi mai mult, cu atât adormi mai repede și ai un somn mai agitat. Din acest motiv, nu te ajută să te odihnești.

Chiar dacă adormi și nu simți nimic, somnul are 5 cicluri. Fiecare ciclu de somn are anumite faze de somn: o fază incipientă, o fază puțin mai profundă, o fază de somn profund, urmat de somnul REM. Pe parcursul somnului REM visezi, creierul procesează informații și se curăță. Este important să ai 5 astfel de cicluri în fiecare noapte.

În momentul în care bei alcool, această evoluție se schimbă în mod semnificativ. Somnul fără alcool se instalează treptat, când consumi alcool se instalează brusc. Acest efect creează confuzie în rândul populației. Inițial, intri într-o fază superficială de somn, nu ești într-o fază profundă, apoi fazele încep să varieze. Acesta reprezintă un somn agitat, în care nu te poți odihni.

Poți intui efectul alcoolului asupra somnului. Dacă bei o cantitate mai mare de alcool devine tot mai dificil să te odihnești și riști să nu mai poți adormi. Se poate să te trezești noaptea și să te simți foarte neliniștit. După aceea, urmează o fază scurtă de somn REM.

Ce se întâmplă în creier când bei alcool

Pentru a se curăța, creierul are nevoie de 5 cicluri de somn. În momentul în care bei alcool, somnul se denaturează complet. A doua zi după ce consumi alcool, te trezești cu mai mult cortizol. Cortizolul este hormonul stresului. Pot apărea simptome neplăcute, precum: mahmureală, dureri de cap și o stare de spirit negativă.

Dacă te întrebi care este efectul alcoolului asupra somnului, gândește-te că creierul are nevoie de dopamină, pentru a-ți asigura o stare bună. Când bei alcool, îți folosești în seara precedentă dopamina de a doua zi. Când bei alcool seara, pentru un moment, te simți mai bine. Dopamina crește, dar, de fapt, îți consumi dopamina pentru a doua zi.

,,Alcoolul e ca un credit la bancă. Îți iei niște bani pe care nu-i ai. Îi folosești acum și urmează să-ți plătești datoria a doua zi.” – Mihail Pautov, medic chirurg

Efectul alcoolului asupra somnului se resimte și următoarea zi. Nu dormi liniștit, iar a doua zi ai mai mult cortizol și ești mai stresat. Această stare se menține pe parcursul următoarelor câteva zile. În această perioadă, efectul va dispărea. În a patra sau a cincea zi fără alcool, corpul tău va reveni la un ciclu normal.

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
PARTENERI