Ce dereglări hormonale cauzează alcoolul. Cum acționează în organism

Publicat: 29 noiembrie 2023, 07:34

Consumul frecvent de alcool, mai ales dacă începe de la o vârstă fragedă, provoacă dereglări hormonale vizibile. Doctorul Mihail Pautov a vorbit despre aceste efecte dăunătoare ale alcoolului în episodul 14, din sezonul 5, MediCOOL. Află ce dereglări hormonale cauzează alcoolul.

Mihail Pautov a explicat ce se întâmplă atunci când un minor bea constant alcool, cum acționează această substanță în organism și cum apare acumularea caracteristică de grăsime pe abdomen care are la bază consumul frecvent.

Ce dereglări hormonale cauzează alcoolul

Din nefericire, există cazuri în care comercianții încalcă legea și vând alcool minorilor sau minorii conving persoane majore să le ofere băuturi alcoolice. Consumul frecvent de alcool, în special, în cazul minorilor, are efecte foarte nocive asupra sănătății.

Spre exemplu, consumul de alcool în cazul unui băiat în vârstă de 17 ani, afectează în mod negativ schimbările hormonale care se petrec în organism în această perioadă. Cu cât vârsta este mai scăzută, cu atât situația e mai gravă.

La vârsta de 17 ani este foarte devreme pentru a începe să consumi alcool. La acea vârstă organismul produce foarte mult testosteron. Testosteronul ajută la dezvoltarea tuturor țesuturilor, precum: oasele, mușchii sau creierul. Atunci corpul crește și se dezvoltă cu ajutorul acestui hormon masculin.

Testosteronul oferă mai multă energie, asigură o stare de fericire și scade riscul de apariție a depresiei. În momentul în care corpul unui tânăr are mult testosteron, dacă bea alcool, acesta transformă testosteronul în estrogen. Astfel, această reacție oprește puțin dezvoltarea corpului, ceea ce înseamnă că poate afecta aspecte precum creșterea în înălțime sau constituția corporală.

,,Eu zic să aștepți undeva până la 25 de ani să consumi alcool.” – Mihail Pautov, medic chirurg

De ce cauzează consumul frecvent de alcool grăsime în zona abdomenului

Dacă te întrebi ce dereglări hormonale cauzează alcoolul, gândește-te că și în cazul unui tânăr de 20 de ani care bea alcool de 1-2 ori pe săptămână se pot vedea aceste efecte în corp. În situația în care testosteronul se transformă în estrogen, estrogenul influențează celulele adipoase, iar acestea ajung să se dezvolte în interior, în abdomen. Există medici care recomandă să amâni începerea consumului de alcool până în jurul vârstei de 25 de ani. Atunci organismul este preponderent dezvoltat.

Există persoane cu o constituție slabă, dar care au dezvoltat un tip de grăsime abdominală specifică unui consumator constant de alcool. Aceasta se formează din cauza acestui estrogen.

Din păcate, acest tip de grăsime se răspândește pe foarte multe organe interne. Aceasta se localizează frecvent în peritoneu, intestin și ficat. De asemenea, reprezintă una dintre cauzele dezvoltării ficatului gras.

Dacă vrei să știi ce dereglări hormonale cauzează alcoolul, ia în calcul că toate aceste efecte adverse apar din cauza consumului frecvent de alcoolul și a acestei conversii a testosteronului în estrogen.

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Un studiu a evaluat efectele administrării lor în organism
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Un studiu a evaluat efectele administrării lor în organism
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
PARTENERI