De ce prelungește tenisul de masă viața. Ce indică rezultatele studiilor

Publicat: 21 noiembrie 2023, 07:57

Rezultatele noilor studii indică faptul că unele sporturi pot preveni apariția declinului cognitiv. George Durdun, fost jucător de performanță de tenis de masă, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în episodul 13, din sezonul 5 MediCOOL. Află de ce prelungește tenisul de masă viața.

George Durdun și Mihail Pautov au jucat tenis de masă în platoul emisiunii MediCOOL. Aceștia au explicat care sunt beneficile pentru sănătate ale acestui sport, ce efecte are asupra funcționării creierului și cum poate preveni instalarea declinului cognitiv.

De ce prelungește tenisul de masă viața

Una dintre problemele de sănătate care apar odată cu înaintarea în vârstă este declinul cognitiv. Acesta se manifestă sub formă de: demență, boală Alzheimer sau boală Parkinson. Odată ce aceste afecțiuni se instalează, cu greu le mai pot fi ameliorate simptomele.

Pe parcursul vieții, te poți implica în activități, care să-ți mențină puterea cognitivă și să împiedice devoltarea acestui declin cognitiv. Dacă practici un sport, cum ar fi ping pong, te ajută să-ți menții sănătatea.

,,S-a observat în studii că oamenii care joacă tenis sau tenis de masă trăiesc mai mult. În momentul în care joci, te concentrezi la minge.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

În această activitate sunt implicați aproape 80% din neuronii din creieri, care se află în cerebel. Cerebelul reprezintă o parte mică din creier. Neuronii răspund în permanență de: coordonare, mișcări fine și urmărirea mingii cu ajutorul ochiilor.

,,Tenisul de masă este văzut ca un sport complementar cu șahul deoarece trebuie să iei decizii foarte rapide și strategice. În momentul când ești angrenat, trebuie să fii atent la: picioare, mână, minge și adversar.” – George Durdun, fost jucător de performanță de tenis de masă

Chiar dacă începi să joci la un nivel mai ușor, pe măsură ce avansezi, abilitățile se îmbunătățesc. Poți începe să joci tenis de masă de 1-2 ori pe săptămână, iar pe măsură ce crește timpul în care îl practici, automat, îți dezvolți din ce în ce mai multe reflexe.

Cine poate practica tenis de masă

Când vrei să știi de ce prelungește tenisul de masă viața, ia în calcul că stilul de viață urbană împinge oamenii să desfășoare activități din ce în ce mai simple. Atunci când fac lucrurile mult prea comod, creierul nu mai este folosit și numărul de neuroni începe să scadă deoarece creierul consideră că nu mai are nevoie de aceștia și vrea să diminueze consumul de energie. Astfel, apare declinul cognitiv.

În schimb, când practici un sport, te concentrezi continuu. Acesta necesită și mai mulți neuroni și conexiuni între neuroni pentru a-l executa. Atunci fiecare mișcare îți activează acest cerebel.

Tenisul de masă este un sport facil pentru oricine, indiferent de vârstă. Îl practică multe persoane cu vârste cuprinse între 8-70 de ani. În plus, poate fi jucat pe toată perioada anului.

-Sunt clienți mai în vârstă?
-Desigur, am avut elevi chiar și de 60 de ani.

-Unde pot practica oamenii acest sport?
-Ping Pong Academy. Este o sală profesională de tenis de masă, dotată cu 9 mese.

Dacă te întrebi de ce prelungește tenisul de masă viața, gândește-te că reprezintă un sport în care rezultatele se observă foarte repede. Într-un joc cu durata a 5 minute deja începi să înțelegi cum să te coordonezi. Pe măsură ce înveți bazele, devine mai interesant și competitiv.

,,E un sport pe care cu siguranță, consider că toată lumea ar trebui să-l practice.” – George Durdun, fost jucător de performanță de tenis de masă

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Exerciții fizice pentru sănătatea cardiovasculară. Cum cresc ritmul cardiac în timpul efortului
Exerciții fizice pentru sănătatea cardiovasculară. Cum cresc ritmul cardiac în timpul efortului
Activitățile fizice zilnice pot aduce beneficii sănătății creierului. Un nou studiu a analizat modificările produse la nivel cognitiv
Activitățile fizice zilnice pot aduce beneficii sănătății creierului. Un nou studiu a analizat modificările produse la nivel cognitiv
PARTENERI