Antena

Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 13 noiembrie 2024, 07:50 / Actualizat: 13 noiembrie 2024, 10:01

Medicii atrag atenția asupra riscurilor pe care le are administrarea medicamentelor care necesită prescripție medicală, fără a cere sfatul medicului. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, și Silvia Ilie Stoica, farmacist, au fost invitații lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 9, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare.

Reclamă

Ștefan Busnatu și Silvia Ilie Stoica au discutat despre rolul administrării medicamentelor pentru boli cardiovasculare, au explicat cum acționează în organism și au evidențiat care pot fi efectele adverse ale consumului fără recomandarea medicului.

Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare

Dacă atunci când o persoană care suferă de boli cardiovasculare nu reușește să-și amelioreze simptomele cu ajutorul unui stil de viață echilibrat, medicul său cardiolog ia în considerare recomandarea unui tratament medicamentos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Din nefericire, multe persoane aleg să-și ajusteze singure tratamentul fără a cere sfatul medicului și cumpără de la farmacie medicamente.

Acidul acetilsalicilic (Aspirina)

Acidul acetilsalicilic, denumit și aspirină, este printre cele mai populare tratamente și este un antiagregant plachetar. De foarte multe ori, oamenii iau aspirină când suferă de dureri de cap. Pe de altă parte, unele persoane o evită deoarece poate provoca simptome digestive.

Reclamă

Aspirina subțiază sângele astfel încât atunci când vasele se îngustează din cauza depunerilor de colesterol, sângele mai subțire poate să ajungă să hrănească țesuturile și organele vitale pentru a le asigura funcționarea și a avea o calitate mai bună a vieții. Consumul fără prescripție medicală al acestor medicamente poate avea efecte adverse asupra sănătății, iar dacă bolnavul greșește doza, se poate nu obțină efectele așteptate. Din acest motiv, tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare se ia numai la recomandarea medicului.

,,Vorbiți cu medicul, sunați-l și asigurați-vă că doza pe care o luați este cea corectă.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Furosemid

Furosemidul este un diuretic foarte popular. În cazul persoanelor care mănâncă alimente foarte sărate, sarea reține lichidele în organism. Lichidele rămase cresc tensiunea și suprasolicită întregul sistem cardiovascular.

Reclamă

Dacă se acumulează în exces, lichidele încep să iasă din sistemul cardiovascular. Astfel, pot provoca umflarea picioarelor și pot ajunge în plămâni, unde pot cauza senzație de sufocare. Diureticul are rolul de a scoate excesul de lichide din organism și excesul de sare. Acestea au scopul de a crea un echilibru hidric al organismului ca inima să funcționeze corespunzător.

,,De obicei, femeile care prezintă edeme la nivelul picioarelor au auzit că iau un diuretic, elimină apa și nu li se mai umflă picioarele. Într-adevăr cel mai recomandat este furosemidul pentru că este cel mai potent. Rareori îl eliberăm fără prescripție medicală pentru că administrarea de diuretice fără recomandarea medicului cardiolog, clar are foarte multe efecte adverse. Mai ales furosemidul, este un diuretic de ansă, care inhibă reabsorbția de sodiu, dar din păcate odată ce se elimină sodiul din organism, se elimină și potasiul. Poți să ai un dezechilibru electrolitic.”

– Silvia Ilie Stoica, farmacist

Atorvastatina

Atorvastatina are un rol pentru controlul grăsimilor din organism și poate face parte din tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. În situația în care o persoană urmează o alimentație uneori deficitară, care include alimente grase de origine animală cum ar fi: carne grasă, untură, cașcaval gras, grăsimile acestora se depun pe vasele de sânge și produc înfundarea lor progresivă.

Atorvastatina are rolul de a opri sinteza de colesterol pe care o face ficatul, pe lângă ce se obține din alimentație. Ficatul produce foarte mult colesterol, iar statina reduce această producție.

Metoprolol – beta

Metoprolol – beta este un betablocant. Betablocantul este un medicament care liniștește sistemul nervos și controlează adrenalina și răspândirea sa în organism. Stilul de viață dezechilibrat și stările de stres stimulează sistemul nervos simpatic, care produce în organism o descărcare de adrenalină și noradrenalină, doi hormoni stimulanți. Aceștia stimulează receptorii, care se află pe celule.

Receptorii beta se găsesc la nivelul mușchilor, stimulează bătăile cardiace, măresc capacitatea și forța de pompare a inimii și cresc riscul de a avea o nouă apariție a tulburărilor de ritm. În mod normal, acești receptori ar trebui să ofere în condiții de pericol resursele necesare pentru a gestiona situația respectivă. Dacă această stare se menține zilnic, te poți confrunta cu probleme de sănătate.

,,Cam pe fiecare rețetă pentru persoane care suferă de afecțiuni cardiovasculare, se regăsesc betablocantele obligatoriu. Nu aș recomanda persoanelor care suferă de bradicardie pentru că scade frecvența ritmului cardiac si clar în hipotensiune nu recomand.”

– Silvia Ilie Stoica, farmacist

,,Bradicardia înseamnă că-ți bate inima foarte lent în condițiile în care nu ești un superatlet.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Perindopril

Perindoprilul este un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei și un medicament de elecție pentru controlul tensiunii arteriale. De obicei, se recomandă ca primă linie pentru tratamentul medicamentos al bolilor cardiovasculare. Angiotensina este o substanță chimică din organism, care constricționează vasele și crește tensiunea.

Medicația se administrează inclusiv pentru protecția rinichilor. Pe termen lung rinichiul suferă foarte mult când tensiunea arterială se menține mare. Totodată, se ia pentru îmbunătățirea funcției cardiace în general.

,,Rețetele medicale sunt personalizate. Toate aceste medicamente au efecte bune, dar au și efecte adverse. Medicul trebuie să urmărească și de multe ori să ajusteze doza unui medicament.”

– Mihail Pautov, medic specialist

,,Anticoagulantul, care e de tip antivitamina K interacționează la nivelul ficatului nostru pentru a opri procesul de coagulare a sângelui.”

– Ștefan Busnatu, medic cardiolog

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
articol cu video
Cum afectează dinții expunerea la curentul de aer rece. Ce provocă inflamația gingiilor și cum se tratează
Cum afectează dinții expunerea la curentul de aer rece. Ce provocă inflamația gingiilor și cum se tratează
Cum afectează dinții expunerea la curentul de aer rece. Ce provocă inflamația gingiilor și cum se tratează
articol cu video
Nevralgie intercostală vs. infarct miocardic: prin ce se deosebesc cele două afecțiuni
Nevralgie intercostală vs. infarct miocardic: prin ce se deosebesc cele două afecțiuni
Nevralgie intercostală vs. infarct miocardic: prin ce se deosebesc cele două afecțiuni
Reclamă
PARTENERI
icon