Consumul frecvent de alcool poate avea consecințe negative asupra sănătății, mai ales când se depășește limita maximă. Doctorul Mihail Pautov a vorbit despre acțiunea acestuia în corp, în episodul 14, din sezonul 5 MediCOOL. Citește despre efectele alcoolului în organism.
Mihail Pautov a explicat cum afectează consumul de alcool corpul, ce schimbări produce acesta asupra organelor interne, ce se întâmplă când bei mai mult și ce consecințe are pe consumul frecvent pe termen lung.
Efectele alcoolului în organism
Medicii recomandă să reduci cantitatea de alcool consumată. Alcoolul este ingerat pe cale orală și ajunge în stomac, unde nu se absoarbe deloc. Din acest motiv, mitul conform căruia dacă bei cu paiul intri în stare de ebrietate mai repede este fals. După aceea, urmează traseul sistemului digestiv și ajunge în intestinul subțire, unde începe să fie absorbit cu mare viteză. După aceea, ajunge în ficat, în care se transformă în acetaldehidă de către o enzimă care se numește NAC.
Acetaldehida este cancerigenă și are acces în interiorul fiecărei celule din corp. Alcoolul se absoarbe în: sâni, mușchi, grăsime, creier, ochi și în orice altă zonă.
Acetaldehida poate schimba ADN-ul, fiind unul dintre efectele alcoolului în organism. În ficat, când consumi o cantitate mică de alcool se convertește în acetat, de către o altă moleculă denumită NAD. Acetatul se folosește ca energie și, ulterior, se elimină.
Ficatul este capabil să metabolizeze un singur pahar cu alcool. De aceea în meniul de restaurant se găsesc doar doze bine limitate. Poți metaboliza în decursul unei ore: un pahar cu bere, un pahar cu vin sau un shot de tărie. Alcoolul din bere ajunge în ficat, se transformă în acetaldehidă, acetat și este eliminat. De exemplu, poți bea 50 de ml de whiskey pe oră.
Ce se întâmplă atunci când depășești limita
Dacă bei trei pahare într-o oră, primul pahar se metabolizează în ficat, dar celelalte două pahare recirculă încontinuu în corp și te afectează. De exemplu, atunci când o persoană bea 2-3 pahare, printre efectele alcoolului în organism se regăsește amețeala.
Cerebelul, partea din creier care se ocupă de echilibrul și mișcări fine, are 80% din toți neuronii din cap. Are un rol foarte important și necesită foarte multă energie. Când bei două pahare cu băutură, în loc de unul, acetaldehida și alcoolul ajung în creier și te fac să-ți pierzi echilibrul. Acest lucru se poate întâmpla cu fiecare celulă care este afectată.
Dacă vrei să consumi alcool, este important să o faci în cantități moderate și ocazional pentru a evita să-ți pui sănătatea în pericol.
,,Totuși, trebuie să înțelegem că în această ediție nu judecăm absolut pe nimeni. Este normal să-ți dorești să bei alcool, este normal să te relaxeze. Cred că doza face otrava. În acest sens, cum am mai spus, eu consum alcool ocazional.” – Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.