O rutină de exerciții fizice are rezultate benefice asupra sănătății. Pentru a pune în aplicare un program de antrenament, poți începe să alergi în natură sau oriunde ai un spațiu deschis la dispoziție. Citește despre efectele alergatului asupra sănătății.
Una dintre cele mai accesibile forme de efort fizic este alergatul. Poți face acest lucru oriunde ai la dispoziție o suprafață plană, fără a avea nevoie neapărat de un echipament special. Dacă nu ești obișnuit cu această activitate, poți simți puțin disconfort la început până ce organismul capătă rezistență.
Efectele alergatului asupra sănătății
Dacă îți organizezi un program de alergare, acest obicei îți aduce o serie de beneficii, care îți pot îmbunătăți sănătatea mintală și fizică, potrivit The Manual. Astfel, poate deveni o modalitate eficientă și accesibilă de a-ți sprijini sănătatea generală.
Alergatul poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace și poate îmbunătăți starea de spirit. Acesta antrenează o bună parte din mușchii corpului și diminuează nivelul de stres.
Poate crește densitatea osoasă
Activitățile de mare impact, cum ar fi alergarea, pun stres asupra oaselor. În acest mod, le stimulează să se adapteze deoarece depun mai multe minerale în matricea osoasă pentru a întări structura.
Alergatul crește producerea de hormoni, care formează oase în organism. Aceasta stimulează organismul să producă mai multe celule osoase pentru că inhibă activitatea celulelor care descompun celulele osoase. Oasele devin mai puternice, mai rezistente și mai puțin predispuse la fracturi.
Poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară
Efectele alergatului asupra sănătății includ îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Ritmul cardiac crește în timp ce alergi pentru a pompa mai mult sânge, oxigen și substanțe nutritive către mușchii pe care îi lucrezi. În timp, inima și plămânii se adaptează.
Inima devine mai puternică și poate pompa un volum mai mare de sânge pe bătaie. Iar plămânii devin mai capabili să inspire mai mult aer pe respirație. Pe măsură ce eficiența cardiovasculară se îmbunătățește, poți alerga mai repede cu mai puțin efort.
De asemenea, poți include în program mersul pe jos. Acesta crește capacitatea pulmonară și cardiovasculară. Mai mult, reduce riscul de a apariție a accidentelor vascular cerebrale și a afecțiunilor cardiace.
Poate întări rezistența musculară
Alergatul poate ajuta la dezvoltarea mușchilor și la creșterea forței musculare dacă menții un aport constant de proteine și calorii. Atunci când te antrenezi și depui efort fizic, alergarea îți întărește: picioarele, mușchii trunchiului și partea superioară a corpului.
Poate îmbunătăți calitatea somnului
Îmbunătățirea calității somnului se regăsește printre efectele alergatului asupra sănătății. Afecțiunile de sănătate mintală, cum ar fi stresul și anxietatea, pot interfera cu calitatea somnului. Totodată, o rutină de alergare te poate ajuta să-ți ameliorezi tulburările de somn. Efortul fizic îți poate îmbunătăți calitatea generală a somnului și poate ajuta la tratarea insomniei, conform Self.
Te poate ajuta să arzi mai multe calorii
Alergatul este un exercițiu, care solicită metabolismul. Astfel, face organismul să ardă mai multe calorii. Alergatul reprezintă unul dintre cele mai eficiente tipuri de exerciții fizice în ce privește numărul de calorii arse pe minut. Acesta poate contribui la crearea deficitului de calorii de care ai nevoie pentru a arde grăsimile în plus.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.