De ce e bine să faci duș rece: beneficii pentru corp și starea de spirit

Publicat: 7 iulie 2024, 07:03

De la reducerea durerilor musculare și până la îmbunătățirea stării de spirit, dușurile cu apă rece pot avea multe beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, expunerea la apă rece este contraindicată în anumite situații. Află de ce e bine să faci duș rece, dar și situațiile în care nu se recomandă. 

Practica dușurilor reci are o istorie îndelungată fiind folosită în diverse culturi pentru beneficiile terapeutice. În Grecia și Roma Antică, în țările nordice și slave și în medicina tradițională chineză, băile sau scufundările în apă rece erau practicate pentru a stimula circulația sângelui, pentru a trata diverse afecțiuni, dar și ca mod de relaxare. 

În zilele noastre, dușurile reci sunt apreciate și practicate în diverse domenii, cum ar fi sportul, wellness-ul și medicina, pentru efectele pozitive asupra sănătății. Totuși, nu oricine le poate practica. 

Ce efecte are un duș rece asupra corpului

Se crede că beneficiile dușurilor cu apă rece rezultă dintr-un proces biologic numit hormesis, conform publicației Verywell Health. Acesta se referă la o reacție a organismului la substanțe sau agenți de mediu care sunt dăunătoare în doze mari, dar care produc un efect benefic în doze mici. Altfel spus, este o modalitate a corpului de a se adapta la un stres pe care îl inducem corpului în doze mici. 

Expunerea la apă rece este percepută de organism ca un factor stresor de scurtă durată. Un duș rece declanșează răspunsul de „luptă sau fugi” al organismului, care crește nivelurile de endorfine și noradrenalină pentru a pregăti corpul de acțiune. 

Noradrenalina este un hormon și un neurotransmițător cu multiple roluri:

  • crește ritmul cardiac;
  • crește fluxul de sânge către mușchi;
  • eliberează glucoză în sânge pentru energie;
  • mărește atenția și vigilența;
  • reglează emoțiile și starea de spirit;
  • stimulează funcțiile cognitive precum memoria și învățarea;
  • menține starea de veghe și inhibă somnul.

Endorfinele sunt neurotransmițători produși de creier care acționează ca analgezice naturale, reducând senzația de durere. Totodată, endorfinele ajută la atenuarea anxietății și induc o stare de bine. 

Prin același mecanism apare așa-numita „euforie a alergătorului”, manifestată printr-un sentiment intens de exaltare. Deși această euforie se asociază cu alergarea, mai multe activități fizice oferă o senzație similară: ciclismul, înotul, canotajul, etc. Exercițiile fizice sunt, așadar, un alt exemplu de hormesis. La fel pot fi considerate și dietele de slăbit sau postul intermitent. 

5 beneficii ale dușurilor reci asupra sănătății

În ultimii ani, un număr tot mai mare de studii au arătat că perioadele scurte de stres pot fi benefice pentru sănătate. Există mai multe moduri prin care putem induce un astfel de stres în organism, dar apa rece este o variantă simplă și eficientă. 

Cercetătorii au urmărit impactul dușurilor reci asupra sistemului imunitar, hormonilor, mușchilor, țesutului adipos și diferitelor funcții ale organismului. Iată de ce e bine să faci duș rece:

1. Îmbunătățește circulația

La contactul cu apa rece, corpul reacționează prin creșterea fluxului de sânge către organele vitale pentru a le proteja și a le menține temperatura constantă, în timp ce fluxul către zonele de suprafață ale corpului scade. Se consideră că acest răspuns al corpului la frig prin alternarea vasoconstricției și vasodilatației ajută la îmbunătățirea circulației sangvine generale.

Prin stimularea fluxului de sânge se îmbunătățește elasticitatea vaselor de sânge, ceea ce contribuie la o mai bună funcționare a sistemului cardiovascular. 

2. De ce e bine să faci duș rece: întărește imunitatea

Un duș rece de 30 de secunde făcut în fiecare dimineață, timp de 60 de zile, poate reduce cu 30% numărul de zile de boală, conform unui studiu. Cercetătorii au mai observat că persoanele care înoată în apă rece sunt mai rezistente la anumite boli și infecții. De exemplu, acestea par să aibă mai puține infecții ale tractului respirator superior. Oamenii de știință cred că apa rece, mai degrabă decât înotul, este cea care oferă acest beneficiu.

Există, de asemenea, unele dovezi că expunerea zilnică la apă rece ar putea îmbunătăți capacitatea organismului de a lupta împotriva cancerului.

3. Reduce durerile musculare

Dușurile reci și scufundările în apă rece sunt o practică populară printre sportivii de performanță, deoarece ajută la recuperarea musculară după exerciții fizice intense. Expunerea la apă rece reduce inflamația țesuturilor și are un efect analgezic, atenuând durerile musculare. 

Un duș rece crește nivelul de energie și poate ajuta sportivii să se simtă mai revigorați și mai pregătiți pentru următorul antrenament sau competiție.

4. De ce e bine să faci duș rece: ajută la slăbit

Expunerea la apă rece determină corpul să lucreze mai intens pentru a menține temperatura internă la valoarea optimă. Acest efort suplimentar are ca efect o creștere a metabolismului, astfel că organismul va arde mai multe calorii chiar și în repaus.

În compoziția corpului uman există două tipuri de țesut adipos: grăsimea albă care stochează energie și grăsimea brună care consumă energie pentru a genera căldură. Cea din urmă ne apără de frig și are o activitate metabolică mai intensă decât grăsimea albă. Temperaturile scăzute activează grăsimea brună, care arde calorii pentru a încerca să mențină corpul cald. Acest lucru poate duce la pierderea în greutate.

Totuși, cele mai multe studii privind pierderea în greutate s-au concentrat pe scufundarea în apă rece și mai puțin pe dușurile reci. 

5. De ce e bine să faci duș rece: atenuează depresia

Un duș rece de cel mult 5 minute, repetat de două-trei ori pe săptămână, a ajutat la atenuarea simptomelor depresiei în cadrul unui studiu clinic. Apa rece stimulează sistemul nervos și crește nivelul de vigilență, claritate și energie. 

Dușurile reci activează sistemul nervos simpatic și stimulează secreția de endorfine, care sunt cunoscute și ca „hormonii fericirii”. Acestea contribuie la reglarea stării de spirit și la echilibrarea emoțională.

Când este cel mai indicat să faci duș rece

Un duș cu apă rece poate fi o modalitate excelentă de a-ți începe ziua, deoarece ajută la creșterea nivelului de energie în organism și a stării de alertă. Unele studii compară efectul energizant al dușurilor reci cu cel al cafelei. 

După antrenamente sau exerciții fizice intense este un alt moment indicat pentru a face un duș rece, deoarece reduce inflamațiile și durerile musculare, accelerând recuperarea fizică. Dușurile cu apă rece sunt recomandate și în zilele caniculare. Apa rece ajută la scăderea temperaturii corpului, oferă o senzație  imediată de răcorire și reduce disconfortul cauzat de căldură.

Seara nu este cel mai recomandat să faci dușuri cu apă rece, deoarece pot crește nivelul de alertă și energie, ceea ce face mai dificilă adormirea. Totuși, pentru unele persoane, expunerea la apă rece înainte de culcare poate ajuta la relaxare. Efectul de scădere a temperaturii corpului poate favoriza somnul. Prn urmare, poți adapta practica dușurilor reci în funcție de starea pe care o simți.

Cine nu poate face duș rece

Dușurile cu apă rece sunt contraindicate persoanelor diagnosticate cu boli cardiovasculare precum hipertensiunea arterială sau insuficiența cardiacă. Expunerea bruscă la apă rece produce vasoconstricție, care poate crește tensiunea arterială și frecvența cardiacă.

Persoanele cu boli pulmonare ar trebui, de asemenea, să evite dușurile reci. Apa rece poate provoca o contracție bruscă a plămânilor și a căilor respiratorii care poate duce la complicații în caz de astm sau de alte afecțiuni respiratorii cronice. 

Dacă ai probleme cu circulația sângelui sau ai vene varicoase, trebuie să știi că apa rece poate agrava aceste condiții. Dacă suferi de orice alte boli cronice sau nu ai o stare de sănătate foarte bună, discută cu medicul tău înainte de a încerca dușurile reci.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Celulele imunitare produse pentru a lupta împotriva formelor severe de COVID-19 pot micșora tumorile. Ce arată un nou studiu despre efectele acestei boli în organism
Celulele imunitare produse pentru a lupta împotriva formelor severe de COVID-19 pot micșora tumorile. Ce arată un nou studiu despre efectele acestei boli în organism
Mineralul esențial care poate întări imunitatea. Cum îl poți consuma în cantități mai mari
Mineralul esențial care poate întări imunitatea. Cum îl poți consuma în cantități mai mari
Cu ce trece febra musculară. Cele mai bune remedii rapide
Cu ce trece febra musculară. Cele mai bune remedii rapide
PARTENERI