Varicele: din ce cauze apar și cum se tratează eficient

Publicat: 30 martie 2023, 09:58 / Actualizat: 13 aprilie 2023, 15:08

Vasele de sânge dilatate care apar pe gambe sau în spatele genunchilor nu sunt doar o problemă estetică. Varicele pot deveni dureroase, pot provoca disconfort și creează uneori complicații. Există astăzi numeroase opțiuni de tratament care implică o durere redusă și care nu necesită internarea în spital.

Varicele sau venele varicoase reprezintă manifestarea bolii varicoase, o afecțiune care afectează în jur de 20% din populația adultă. Deși sunt mai frecvente la vârstnici, varicele pot să apară și la persoane tinere. Ele sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. 

Orice zonă aflată la suprafața pielii poate deveni varicoasă, dar varicele apar cel mai frecvent pe gambe și în spatele genunchilor. Picioarele sunt mai afectate de boala varicoasă, fiindcă statul prelungit în picioare și mersul pun presiune pe venele de la acest nivel, potrivit medicilor Mayo Clinic. Venele varicoase pot fi localizate însă și în interiorul corpului, astfel că există varice uterine și varice esofagiene. 

Din ce cauze apar varicele

Arterele transportă sângele oxigenat de la inimă către țesuturi, iar venele transportă din țesuturi către inimă sânge încărcat cu dioxid de carbon – care urmează să ajungă în plămâni, unde va fi oxigenat. Pentru a „întoarce” sângele către inimă, venele de la nivelul picioarelor trebuie să lucreze împotriva gravitației. 

Contracțiile musculare din membrele inferioare acționează ca niște pompe care acționează asupra pereților elastici ai venelor astfel încât să faciliteze circulația sângelui către inimă. Mici valve din interiorul venelor se deschid pentru a permite urcarea sângelui spre inimă, iar apoi se închid pentru a împiedica întoarcerea lui în membre.

Uneori, aceste valve sunt deteriorate și nu se mai închid corespunzător. În consecință, sângele se întoarce în membre și se acumulează în vene. Stagnarea sângelui determină creșterea în volum a venelor, iar în timp, ele devin mai lungi, proeminente, sinuoase (răsucite) și îngroșate. Dilatarea este ireversibilă. 

Factori de risc pentru varice

Varicele au cauze ereditare, astfel că există persoane care au o predispoziție către boala varicoasă. Stilul de viață joacă însă un rol foarte important în apariția varicelor. Factori de risc pentru venele varicoase sunt:

  • Statul prelungit în picioare. La persoanele care, prin natura profesiei, sunt nevoite să petreacă mult timp în poziție ortostatică, valvele din venele de la nivelul picioarelor se deteriorează mai repede.
  • Sedentarismul. De partea cealaltă, și lipsa de activitate fizică predispune la varice. Sedentarismul duce la încetinirea circulației sângelui și la rigidizarea vaselor de sânge. 
  • Obezitatea. Excesul ponderal exercită o presiune pe vene care îngreunează întoarcerea venoasă din membrele inferioare spre corp.
  • Fumatul. Substanțele chimice din fumul de țigară deteriorează vasele de sânge și rigidizează pereții arterelor și venelor. În consecință, venele își pierd elasticitatea și circulația sângelui către inimă se îngreunează.
  • Traumatismele repetate. Sportivii dezvoltă frecvent varice din cauza traumatismelor suferite la nivelul membrelor inferioare. Fotbaliștii, voleibaliștii, halterofilii, cicliștii, maratoniștii și rugbiștii sunt predispuși la varice.

Pe lângă factorii de risc modificabili, există și unii asupra cărora nu putem interveni:

  • Vârsta. Odată cu înaintarea în vârstă, valvele care controlează fluxul de sânge se deteriorează. Din această cauză, o parte din sânge coboară înapoi în membrele inferioare.
  • Sexul. Femeile sunt mai predispuse la varice decât bărbații. Fluctuațiile hormonale care se produc înaintea perioadei menstruale și cele din timpul sarcinii sunt un factor de risc. Hormonii feminini estrogeni produc o relaxare a pereților venoși. Contraceptivele orale care conțin etinilestradiol cresc riscul de boală varicoasă. 

Ce simptome dau varicele

Venele varicoase pot fi ușor recunoscute după aspect: ele sunt largi, răsucite, proeminente, palpabile, de culoare roșu închis sau albastre. În cele mai multe cazuri, singurul disconfort creat de varice este de ordin estetic. Uneori însă, ele au manifestări neplăcute:

  • senzație de greutate în picioare, la mers;
  • senzație de arsură și furnicături;
  • durere, mai ales după ortostatism prelungit sau după o perioadă lungă de stat pe scaun;
  • crampe musculare;
  • umflarea gleznei și a gambei;
  • mâncărimi în zona venelor varicoase;
  • schimbarea culorii pielii în jurul varicelor.

Ce complicații dau varicele

Dacă nu se intervine la timp cu tratament, varicele pot crea complicații severe. Cele mai frecvente dintre ele sunt:

Ulcerul varicos. Este stadiul final al evoluției bolii varicoase și reprezintă o ulcerație care apare la picior, în zona gambei, pe fondul insuficienței venoase. Între 3% și 6% dintre persoanele care au varice vor dezvolta ulcer varicos, potrivit statisticilor.

Ulcerul varicos provoacă dureri și usturimi, uneori de intensitate mare, umflarea gleznei și piele maronie, uneori aspră. Ulcerația este o rană deschisă care sângerează ușor la atingere și care se poate suprainfecta cu bacterii, producând o secreție galbenă, mirositoare. 

Hemoragia. Ruperea accidentală a varicelor produce o sângerare abundentă, pentru că în vena dilatată este acumulată o cantitate mare de sânge. În caz de hemoragie, persoana afectată trebuie să se întindă la orizontală  și să efectueze o compresie la locul rupturii pentru a încetini sângerarea.

Tromboflebita superficială. În vena afectată de varice se pot forma cheaguri de sânge. Ea devine sensibilă la atingere, umflată și dureroasă. Din fericire, ea provoacă rar complicații. Tromboflebita superficială se tratează cu medicamente anticoagulante injectabile sau orale, antiinflamatoare, comprese calde pe zona afectată, purtarea ciorapilor de compresie, ridicarea piciorului și menținerea lui în această poziție.

Cum se tratează varicele: la domiciliu sau chirurgical

Tratamentul bolii varicoase vizează reducerea simptomatologiei atunci când există și prevenirea complicațiilor. Îmbunătățirea aspectului este și el un obiectiv pentru cei afectați de varice.

De la tratament la domiciliu și până la intervenții chirurgicale, există mai multe opțiuni terapeutice pentru varice. Ele sunt recomandate în funcție de mărimea venelor varicoase, localizarea lor, severitatea simptomelor, precum și de bolile asociate ale persoanei în cauză. Medicii care tratează varicele pot fi flebologi sau specialiști în chirurgie vasculară.

Tratamentul de primă intenție pentru varice este conservator atunci când nu există complicații și simptomele nu sunt foarte supărătoare. 

Sunt recomandate purtarea unor ciorapi elastici compresivi, exercițiile fizice și menținerea ridicată a picioarelor la intervale regulate din zi pentru a împiedica acumularea sângelui în vene. 

Ciorapii compresivi ajută la atenuarea simptomelor și stopează formarea altor vene varicoase, însă nu tratează varicele deja existente. Gradul de compresie al ciorapilor și durata purtării lor trebuie stabilite doar de medic.

Totodată, este recomandată evitarea perioadelor îndelungate de stat în picioare sau pe scaun.

Atunci când ciorapii compresivi și celelalte măsuri conservatoare se dovedesc ineficiente sau când boala varicoasă este severă, se recomandă îndepărtarea venelor lezate prin diferite proceduri. Unele dintre ele sunt minim invazive, în timp ce altele creează mai mult disconfort. Fiecare dintre aceste metode are recomandările și limitările ei, în funcție de diametrul venelor cu probleme. 

Laserul

Tratamentul endovenos cu laser este o procedură minim invazivă, care necesită doar anestezie locală. În cadrul procedurii, se introduce în vena bolnavă o fibră optică conectată la un laser vascular. Energia laser închide termic vena dilatată. Ea este sigilată fără să lase cicatrice, dar durează câteva luni până când vena închisă cu laser se fibrozează și se estompează.  

Radiofrecvența

Ablația prin radiofrecvență este una dintre cele mai noi opțiuni de tratament pentru varice. Ea este, de asemenea, o metodă minim invazivă, care necesită doar anestezie locală și se poate face în ambulatoriu. În cadrul procedurii, se utilizează energia de radiofrecvență pentru a sigila venele varicoase, inclusiv pe cele de mari dimensiuni. În comparație cu laserul, radiofrecvența provoacă mai puțină durere și disconfort.

Scleroterapia

Această procedură este recomandată pentru varicele de mici dimensiuni. Ea se realizează prin injectarea în vena varicoasă a unei substanțe numite agent sclerozant care inflamează peretele interior al vasului și îl determină să se strângă, pentru ca, în final, să dispară. În funcție de diametrul varicelor, pot fi necesare mai multe ședințe de scleroterapie pentru rezultate vizibile. 

Chirurgia clasică

Tratamentul chirurgical este invaziv, care implică incizii, motiv pentru care este tot mai rar utilizat astăzi pentru tratarea venelor varicoase. Cu ajutorul ei, se poate îndepărta definitiv o venă (sau mai multe) afectată de varice, cu dezavantajul că poate lăsa cicatrice permanente. Față de alte tehnici, necesită o perioadă mai îndelungată de recuperare. 

Medicul Elena Popa a vorbit în Medicool despre boala venoasă cronică. Aceasta explică faptul că boala venelor, cum mai este numită în popor, se întâmplă din cauza faptului că sângele din picioare nu se mai întoarce în mod corect la inimă, acumulându-se astfel un exces de sânge în membrele inferioare.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Semnele bolii venoase. Metode de tratament
Semnele bolii venoase. Metode de tratament
PARTENERI