Dansul te ajută să slăbești și să-ți tonifiezi corpul. Stilurile de dans care ard cele mai multe calorii

Publicat: 18 februarie 2024, 06:52

Dacă nu-ți place să mergi la sală, dansul poate fi o alternativă plăcută de a scăpa de kilogramele în plus și de a-ți crește masa musculară. Pentru că stimulează arderea caloriilor, dansul te ajută să slăbești, să-ți reduci circumferinței taliei și să elimini țesutul adipos, potrivit unui studiu.

Dansul este poate cea mai ușoară și mai frumoasă formă de activitate fizică. Dacă ți-ai propus să elimini kilogramele în plus sau să-ți tonifiezi corpul, el poate înlocui cu succes antrenamentele la sală. 

Pentru că stimulează arderea de calorii, dansul te ajută să slăbești și să elimini din țesutul adipos, susține un studiu publicat în revista PLOS One. Această activitate fizică are mai multe beneficii:

  • reduce greutatea corporală;
  • scade indicele de masă corporală (IMC);
  • scade circumferința taliei;
  • ajută la dezvoltarea masei musculare;
  • reduce procentul de grăsime corporală.

Cercetătorii au analizat beneficiile pentru sănătate ale mai multor tipuri de dans în cazul unor persoane supraponderale și obeze: de la dansul aerobic, dansurile clasice, Zumba și până la dansul bhangra (tradițional indian). Efectul de reducere a greutății și a țesutului adipos a fost observat pentru toate aceste dansuri la participanții care au avut trei sesiuni de dans pe săptămână, cu o durată între 40 și 90 de minute.

„Datorită eficienței sale ridicate și sentimentului de plăcere pe care îl induce, dansul poate fi o metodă benefică de intervenție pentru pierderea în greutate”, concluzionează autorii studiului.

Dansul poate fi mai eficient decât alte exerciții

Exercițiile fizice sunt recomandate în mod tradițional pentru scăderea în greutate. Cu toate acestea, ele pot fi greu de susținut pe termen lung, deoarece sunt adesea repetitive și monotone și implică un efort fizic intens. 

„Exercițiile tradiționale necesită multă motivație și sunt percepute ca un efort, adesea cu cerințe ridicate – de exemplu, economice, fizice – îngrijorări legate de durere, timp, etc.”, a declarat pentru publicația Medical News Today dr. Jagdish Khubchandani, profesor de sănătate publică la Universitatea New Mexico State, care nu a fost implicat în studiul menționat. 

Succesul oricărui program de exerciții fizice depinde de cât de mult reușești să-l susții pe termen lung. Atunci când găsești o activitate fizică plăcută, îți va fi mai ușor să o practici în mod regulat. Dansul poate face acest lucru mai probabil, pentru că este mai distractiv și mai antrenant decât exercițiile uzuale. În plus, el oferă un bun prilej de interacțiuni sociale.

Dansul te ajută să slăbești și să-ți tonifiezi corpul: stilurile care ajută cel mai mult

Dansul te ajută să slăbești, dar caloriile pe care le poți arde prin această activitate fizic depinde și de stilul ales. În general, dansurile mai intense și mai rapide vor arde mai multe calorii decât cele mai lente și mai puțin intense. De exemplu, dansul hip-hop arde mai multe calorii decât dansul de societate.

Pe lângă intensitatea dansului, există și alți factori care influențează numărul de calorii arse:

  • durata sesiunii de dans:
  • greutatea corporală;
  • nivelul tău de fitness.

Iată o estimare a numărului de calorii arse într-o jumătate de oră de dans de o persoană cu o greutate de 68 de kilograme, conform Healthline:

  • balet: 179 calorii
  • dansuri de salon (vals, tango): 118 calorii
  • hip-hop: 207 calorii
  • salsa: 143 calorii
  • step: 164 calorii

În cazul în care cântărești mai puțin, vei arde mai puține calorii. Dacă ai o greutate mai mare de atât, este posibil să consumi mai multe prin aceste stiluri de dans.

Dacă îți dorești o pierdere semnificativă în greutate (5% din greutatea corpului sau mai mult), experții recomandă cel puțin 300 de minute de exerciții cu intensitate moderată pe săptămână.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Exerciții fizice pentru sănătatea cardiovasculară. Cum cresc ritmul cardiac în timpul efortului
Exerciții fizice pentru sănătatea cardiovasculară. Cum cresc ritmul cardiac în timpul efortului
Creșterea nivelului de activitate fizică zilnică poate adăuga 11 ani de viață. Care sunt concluziile unui nou studiu
Creșterea nivelului de activitate fizică zilnică poate adăuga 11 ani de viață. Care sunt concluziile unui nou studiu
PARTENERI