Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma

Publicat: 20 aprilie 2024, 06:11 / Actualizat: 28 aprilie 2024, 14:24

Dacă îți dorești să consumi mai multe fibre, cea mai la îndemână metodă este să incluzi în dieta ta fructe și legume. Consumate cu regularitate, o bună parte dintre acestea îți pot îmbunătăți sănătatea intestinală. Află care sunt cele mai bogate alimente în fibre.

Termenul de fibre se referă la carbohidrații indigerabili găsiți în alimente precum fructele, fasolea, nucile și legumele. Fibrele încurajează pierderea în greutate, mențin glicemia la un nivel stabil, protejează sănătatea cardiovasculară și digestivă și susțin sănătatea microbiomului intestinal.

Cele mai bogate alimente în fibre

Majoritatea oamenilor nu consumă suficiente fibre. Legumele sunt una dintre principalele surse, în special verdețurile cu frunzele de culoare închisă. Dietele bogate în legume și alte alimente cu un conținut ridicat de fibre protejează împotriva afecțiunilor frecvente de sănătate, cum ar fi: bolile de inimă, diabetul, obezitatea și cancerul.

Legumele nu numai că au un conținut ridicat de fibre, dar sunt bogate în: vitamine, minerale și compuși ai plantelor, care contribuie la menținerea unei stări de sănătate optime. Adăugarea mai multor legume în alimentație este o modalitate ușoară de a-ți crește aportul de fibre, vitamine, minerale și substanțe fitochimice.

Pe lângă acestea, poți include alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi: fructe de pădure, mere, cacao, avocado, legume crucifere, fructe nucifere, ulei de măsline sau roșii.

Anghinare

Unul dintre cele mai bogate alimente în fibre este anghinarea. Conține o fibră numită inulină, care susține sănătatea intestinală. De asemenea, are conținut bogat în prebiotice. Prebioticele alimentează și susțin creșterea bacteriilor benefice în intestinul gros.

Ștevie

Ștevia asigură o sursă bogată de fibre, pe care o poți găti la fel cum gătești kale, denumită și varza furajeră. Face parte din familia de legume Brassica și conține o mulțime de vitamine și minerale, în special vitamina K și calciu, potrivit Eating Well.

Broccoli

Broccoli este unul dintre cele mai bogate alimente în fibre. În plus, conține sulforafan, un fitochimic care te poate proteja împotriva cancerului. Broccoli se poate găti ușor și poate reduce inflamația din organism dacă îl consumi cu regularitate.

Conopidă

Conopida deseori se folosește ca alternativă la carbohidrații din orez și alte cereale. Se adaugă în produse cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi crustele de pizza. Conopida este o sursă concentrată de mai mulți nutrienți, inclusiv de: vitamina C, vitamina K și acid folic, conform Health.

Morcov

Morcovul este unul dintre cele mai bogate alimente în fibre. În plus, morcovul fiert conține mai multe fibre decât cartofii cruzi. Oferă o varietate de nutrienți, inclusiv: vitamina A, potasiu și vitamina B6.

În plus, cantitatea de vitamina A pe care o include acoperă întreaga doză necesară zilnic. Acest lucru se datorează faptului că are în compoziție o concentrație de carotenoide de provitamina A, cum ar fi beta-carotenul, pe care organismul le transformă în forma activă a vitaminei A.

Fasole

Lintea și alte soiuri de fasole pot fi ușor de inclus în dietă deoarece se pot folosi la prepararea mai multor rețete culinare. În plus, sunt o sursă bună de proteine. Unii brutari includ fasole sau făină de fasole în produsele lor preparate prin coacere, conform Benefider.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
PARTENERI