Ce se întâmplă când faci sport dimineața. Modificările pe care le poate produce în organism

Publicat: 10 august 2024, 08:43

Executarea exercițiilor fizice la primele ore poate îmbunătăți sănătatea generală a organismului. Acest obicei poate ameliora tulburările de somn și poate aduce beneficii funcțiilor cognitive. Află ce se întâmplă când faci sport dimineața.

În cazul practicării unui sport, cel mai bun moment al zilei pentru a te ocupa de un antrenament este cel pe care îl poți face în mod constant. Fiecare persoană are un organism diferit. Astfel, intervalul orar optim depinde de factori precum: preferințele persoanele, stilul de viață și propriile caracteristici.

Ce se întâmplă când faci sport dimineața

Executarea unor exerciții fizice cu regularitate dimineața poate avea efecte specifice asupra sănătății. Acest obicei poate influența mai multe funcții și aspecte din corpul uman, mai ales dacă este combinat cu alți factori ai stilului de viață, cum ar fi alimentația echilibrată și somnul suficient.

Chiar dacă antrenamentul înainte de micul dejun poate oferi o serie de beneficii, este important să-ți echilibrezi glicemia înainte de exercițiu. În caz contrar, corpul tău poate întâmpina dificultăți în susținerea efortului fizic pe parcursul antrenamentului.

Te poate sprijini să scapi de kilogramele în plus

Dacă vrei să afli ce se întâmplă când faci sport dimineața, ia în considerare că în momentul în care execuți exerciții în acest moment al zilei, ai șanse să arzi mult mai multe calorii decât în alte etape ale zilei. Poate fi util să adopți acest obicei, mai ales dacă vrei să scapi de kilogramele în plus, potrivit Healthline.

Poate crește vigilența

Exercițiile executate de dimineață pot fi o idee mai bună pentru a echilibra fluctuațiile hormonale. Cortizolul este un hormon care te menține treaz și activ. Deseori este denumit hormonul stresului, dar provoacă probleme doar atunci când se găsește în cantități prea mari sau prea reduse.

În general, nivelurile de cortizolul cresc dimineața și scad seara. Acestea pot ajunge la apogeu în jurul orei 8 dimineața. Dacă ai un ritm circadian sănătos, corpul poate fi mai pregătit să facă exerciții în această etapă a zilei.

Poate îmbunătăți calitatea somnului

Dacă vrei să afli ce se întâmplă când faci sport dimineața, gândește-te că acest obicei poate îmbunătăți calitatea somnului, conform Health. Oamenii care se antrenează la primele ore pot adormi mai devreme, pot petrece mai mult timp în somn adânc și se pot trezi de mai puține ori pe parcursul nopții decât persoanele care nu adoptă acest obicei.

Poate ajuta la reglarea apetitului

În general, exercițiile fizice pot ajuta la reglarea apetitului prin reducerea grelinei, denumită și hormonul senzației de foame. Pe lângă aceasta, pot stimula hormonii responsabili de senzația de sațietate. Practicarea unui sport la primele ore ale dimineții poate îmbunătăți modul în care creierul răspunde la stimuli alimentari.

Poate contribui la gestionarea hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială apare când tensiunea arterială are o valoare echivalentă sau mai mare de 140/90 mmHg în două zile diferite. Activitatea fizică este una dintre cele mai bune modalități de a gestiona în mod natural hipertensiunea arterială. Aceste efecte benefice pot fi amplificate dacă alegi să faci exerciții fizice dimineața, imediat ce te trezești din somn.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Exerciții fizice pentru sănătatea cardiovasculară. Cum cresc ritmul cardiac în timpul efortului
Exerciții fizice pentru sănătatea cardiovasculară. Cum cresc ritmul cardiac în timpul efortului
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
Cum influențează diabetul dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți măsura glicemia
Cum influențează diabetul dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți măsura glicemia
PARTENERI