Ce se întâmplă dacă nu faci sport. Cum te poate afecta lipsa activității fizice

Publicat: 11 iulie 2024, 08:49

Lipsa activității fizice poate avea mai multe efecte dăunătoare asupra sănătății organismului, mai ales dacă acest obicei se menține pe termen lung. Dacă obișnuiești să uiți să faci mișcare, poate fi la fel de periculos precum fumatul sau consumul excesiv de alcool. Citește ce se întâmplă dacă nu faci sport.

Inactivitatea fizică și sedentarismul pot crește în mod semnificativ riscul de moarte prematură. Chiar dacă poate nu ai timp să ajungi la sală, poți merge pe jos minim 30 de minute pe zi pentru a avea o activitate fizică regulată.

Ce se întâmplă dacă nu faci sport

Exercițiile fizice înseamnă o componentă esențială a unui stil de viață sănătos și asigură numeroase beneficii. Printre aceste se numără: gestionarea unei greutăți optime, îmbunătățirea dispoziției mintale, creșterea nivelului de energie și reducerea riscului de a dezvolta afecțiuni cronice.

Dacă nu faci mișcare zilnic, aceasta poate avea consecințe grave, care pot afecta semnificativ sănătatea generală și calitatea vieții. Pentru a evita această deprindere, este indicat să adopți câteva obiceiuri simple, cum ar fi urcatul pe scări.

Poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace

Chiar și în situația în care nu prezinți niciunul dintre factorii de risc care pot favoriza dezvoltarea bolilor de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și obezitatea, inactivitatea poate provoca afecțiuni cardiace, potrivit Eat This, Not That.

Poate provoca hipertensiune arterială

Dacă te întrebi ce se întâmplă dacă nu faci sport, ia în considerare că exercițiile fizice îți pot ajuta inima să funcționeze mai eficient. Când îți menții inima sănătoasă, aceasta depune mai puțin efort pentru a pompa, iar forța cu care sângele circulă prin artere scade. Dacă nu faci mișcare, odată cu trecerea timpului, capacitatea ta cardio-respiratorie se reduce.

Poate afecta memoria

Exercițiile fizice pot susține neuroplasticitatea, capacitatea creierului de a forma noi conexiuni neuronale și de a se adapta pe tot parcursul vieții. Una dintre zonele unei astfel de creșteri se află în hipocamp, care se ocupă de memorie și funcții executive. Dacă te menții în formă, aceasta îți poate îmbunătăți memoria, controlul emoțiilor, abilitatea de a te concentra și abilitățile motorii.

De asemenea, îți poți îmbunătăți memoria dacă visezi cu ochii deschiși. În plus, acest obicei îți poate stimula creativitatea și poate mări productivitatea.

Îți pot afecta calitatea somnului

Dacă te confrunți cu tulburări de somn, exercițiile intense, îți pot induce o stare de somnolență, mai ales atunci când le execuți în aer liber. Odată ce te întrebi ce se întâmplă dacă nu faci sport, amintește-ți că exercițiile fizice pot fi mai eficiente decât administrarea medicamentelor pentru a te odihni. Exercițiile fizice regulate îți pot îmbunătăți durata și calitatea somnului.

Te poate face să acumulezi kilograme în plus

Lipsa exercițiilor fizice poate duce la o creștere nedorită în greutate, conform Only My Health. Atunci când corpul tău nu face suficiente mișcări, arzi mai puține calorii. Totodată, caloriile în exces se depozitează sub formă de grăsime. În timp, acest aspect poate duce la obezitate. Obezitatea crește riscul de a dezvolta o serie de probleme de sănătate. În această categorie pot fi incluse: boli de inimă, diabet și anumite tipuri de cancer.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Exerciții fizice pentru sănătatea cardiovasculară. Cum cresc ritmul cardiac în timpul efortului
Exerciții fizice pentru sănătatea cardiovasculară. Cum cresc ritmul cardiac în timpul efortului
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
PARTENERI