Antena

Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 17 noiembrie 2024, 07:47

Între microbiomul intestinal și sănătatea pielii există o legătură strânsă. Dezechilibrul bacteriilor benefice din intestin poate agrava afecțiuni precum acneea și eczema, iar studiile au arătat că el poate influența chiar și riscul de melanom. Află mai multe despre relația complexă dintre intestin și piele. 

Reclamă

Tractul intestinal este populat de circa 100 de trilioane de bacterii și alte microorganisme care formează ceea ce este cunoscut ca microbiom intestinal. Rolul său nu se limitează la susținerea digestiei. Bacteriile „bune” din intestin mențin buna funcționare a sistemului imunitar și a creierului. Totodată, microbiomul intestinal influențează și sănătatea pielii. 

Între intestin și piele există o comunicare bidirecțională cunoscută ca axa intestin-piele. Deși studiul acestei relații complexe este încă la început, există tot mai multe dovezi că sănătatea intestinală joacă un rol esențial în menținerea sănătății pielii și invers.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bolile declanșate sau agravate de disbioză

Cercetările din ultimii ani au evidențiat o legătură strânsă între microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Dezechilibrul bacteriilor benefice din intestin, cunoscut ca disbioză, a fost asociat cu numeroase boli dermatologice comune. Acestea includ:

  • acneea vulgară;
  • dermatita atopică;
  • psoriazis;
  • hidradenita supurativă;
  • rozaceea (cuperoza);
  • mătreața și dermatita seboreică;
  • alopecia areata.

Au fost identificate mai multe mecanisme prin care dezechilibrul microbiomului intestinal influențează sănătatea pielii:

Reclamă

Inflamație sistemică

Când echilibrul bacteriilor benefice din intestin este perturbat, bacteriile patogene produc toxine și metaboliți proinflamatori care intră în circulație și provoacă inflamație sistemică. Aceasta afectează întregul organism, inclusiv pielea. 

Totodată, bacteriile „bune” din intestin produc acizi grași cu lanț scurt, cum este butiratul, care au efecte antiinflamatoare. Disbioza reduce producția acestor metaboliți benefici și crește astfel inflamația.

Inflamația cronică este un factor declanșator al mai multor afecțiuni cutanate, cele mai comune fiind acneea, psoriazisul, eczema și dermatita atopică. 

Reclamă

Dezechilibrul sistemului imunitar

Microbiomul intestinal are un rol esențial în reglarea sistemului imunitar. Disbioza poate face ca răspunsul imun să devină hiperactiv sau insuficient. Un răspuns imun exagerat poate contribui la dezvoltarea bolilor autoimune. Vitiligo și psoriazisul sunt două boli autoimune asociate cu un răspuns imun hiperactiv. 

Pe de altă parte, când răspunsul imun este insuficient, pielea poate deveni mai vulnerabilă la infecții cum ar fi herpesul, candidoza și infecțiile cu stafilococi.

Sindromul intestinului permeabil

Disbioza poate compromite integritatea barierei intestinale, un strat de celule care căptușește intestinul cu rol important în absorbția nutrienților și blocarea trecerii substanțelor nocive din intestin în organism. 

Dacă devine permeabil, intestinul permite bacteriilor patogene și toxinelor să ajungă în fluxul de sânge. Sindromul de intestin permeabil poate provoca inflamație cutanată și se asociază cu afecțiuni precum rozaceea, eczema și urticaria cronică.

Microbiomul intestinal poate influența riscul de melanom

Sănătatea intestinului poate influența riscul de a dezvolta cancer de piele, potrivit unui studiu din 2023 publicat în JAMA Dermatology. Autorii săi, o echipă de cercetători la University of Texas MD Anderson Cancer Center, au observat că participanții cu melanom aveau o structură a microbiomului intestinal diferită față de grupul de control. Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer de piele, care se răspândește rapid în alte părți ale corpului. 

Studiul a inclus 228 de participanți, dintre care 179 erau diagnosticați cu melanom în diferite stadii, ceea ce le-a permis cercetătorilor să urmărească evoluția bolii și modificările asociate în microbiomul intestinal. Aceștia aveau o cantitate semnificativ mai mică de bacterii benefice, comparativ cu cei 49 de participanți fără melanom, din grupul de control.

Persoanele cu melanom prezentau și o concentrație mai mare de bacterii Fusobacterium, comparativ cu grupul de control. Acest gen de bacterii este cunoscut pentru faptul că poate provoca infecții. De asemenea, participanții cu melanom în stadiu incipient aveau un microbiom mai diversificat decât cei în stadii avansate. 

Studiul a stabilit o corelație, fără a demonstra o relație de cauzalitate. Menținerea sănătății intestinale nu va preveni în mod sigur cancerul de piele, dar cercetătorii reiterează importanța menținerii unui echilibru sănătos al bacteriilor intestinale. 

Cercetări anterioare au identificat o corelație între scăderea diversității microbiene și mai multe afecțiuni cronice, printre care diabetul de tip 2 și obezitatea.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile dietei mediteraneene sunt dovedite de știință. Care sunt afecțiunile pe care le poate preveni
Beneficiile dietei mediteraneene sunt dovedite de știință. Care sunt afecțiunile pe care le poate preveni
Beneficiile dietei mediteraneene sunt dovedite de știință. Care sunt afecțiunile pe care le poate preveni
Cea mai eficientă soluție pentru pielea lăsată de pe gât. Cum poți reda fermitatea pielii
Cea mai eficientă soluție pentru pielea lăsată de pe gât. Cum poți reda fermitatea pielii
Cea mai eficientă soluție pentru pielea lăsată de pe gât. Cum poți reda fermitatea pielii
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Reclamă
PARTENERI
icon