Cum te poți proteja când este caniculă. Ce poți face pentru a preveni problemele de sănătate în această perioadă

Publicat: 15 iulie 2024, 07:15

Atunci când temperaturile de vară sunt foarte ridicate, pot crește mai multe riscuri pentru persoanele care petrec timp în aer liber. În această situație, se recomandă să iei măsuri de prevenție pentru a evita o serie de simptome. Află cum te poți proteja când este caniculă.

Înainte de a sta mai mult timp în aer liber, poate fi benefic să te asiguri că-ți aperi sănătatea generală. Pentru aceasta, poți urma o serie de sfaturi simple, care deși pot părea neînsemnate, pot avea un rol major în funcționarea organismului.

Cum te poți proteja când este caniculă

Atunci când apare canicula, are o mare importanță momentul zilei în care alegi să desfășori activități. De exemplu, dacă vrei să practici exerciții fizice, se recomandă să faci sport la primele ore ale dimineții sau seara, pentru a evita afecțiunile precum insolația. De asemenea, este indicat să eviți să petreci timpul în aer liber la amiază în aceste condiții.

În momentul în care te implici într-o activitate fizică, organismul generează mai multă căldură. Când afară este foarte cald, amplifici efectele vremii prin exerciții fizice în raport cu nivelul de efort fizic depus.

Totodată, corpul absoarbe căldură atât din temperatura crescută a aerului, cât și din radiația solară. În plus, când suprafețele se încălzesc, poți simți că se emite mai multă căldură din asfalt sau iarbă. Problemele de sănătate cauzate de vreme pot apărea mai frecvent în cazul persoanelor care au un loc de muncă în care au nevoie să stea afară.

Dacă te întrebi cum te poți proteja când este caniculă, reține că în general, organismul are nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a se adapta complet la temperaturile mai ridicate. Pentru a te proteja de efectele caniculei poți adopta o serie de măsuri de precauție.

Optează pentru o vestimentație adecvată temperaturilor

Poți purta haine deschise la culoare, care absorb mai puțină căldură decât hainele închise la culoare. Cămășile cu mâneci scurte și pantalonii scurți pot evita acumularea căldurii și problemele cauzate de evaporarea transpirației, conform PBS.

Hidratează-te corespunzător

Dacă vrei să înveți cum te poți proteja când este caniculă, ia în considerare senzația de sete. Hidratarea are rolul de a menține un volum mai mare de plasmă pentru a-ți sprijini inima să funcționeze mai eficient și pentru a reduce riscul general de apariție a bolilor termice. Creierul și mușchii se formează din apă. Astfel, organismul tău când simte că nu are suficientă apă, începe să consume alte resurse. De aceea ai nevoie să bei apă constant.

Limitează consumul de alcool și cofeină

Dacă ești sensibil la cofeină sau te-ai dezobișnuit să o consumi constant, poate fi cel mai bine să te ferești de cafea și băuturi energizante, potrivit New York Times. În plus, se recomandă să eviți consumul de alcool. Acesta are efecte diuretice. Din acest motiv, te poate face să elimini o cantitate mai mare de lichide din organism.

Dormi între 7-9 ore în fiecare noapte

Când vrei să știi cum te poți proteja când este caniculă, gândește-te că expunerea la căldură îți poate crește riscul de a te confrunta cu probleme de sănătate și în următoarea zi. Efectele sale se mențin. Dacă poți dormi bine cu aerul condiționat deschis, acest lucru poate ajuta la scăderea riscului de îmbolnăvire cauzată de căldură.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
PARTENERI